Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Γενικά Χαρακτηριστικά Διμερών Σχέσεων Ελλάδας - Συρίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 30/07/2004
Συναπτόμενο αρχείο: syria_files_8.doc
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Οι Διμερείς Οικονομικές & Εμπορικές Σχέσεις (στο εξής ΔΟΕΣ) Ελλάδος – Συρίας εντάσσονται σε ένα πλαίσιο παραδοσιακά καλών πολιτικών σχέσεων, οι οποίες πάντως βρίσκονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια σε δεύτερο επίπεδο προτεραιότητας. Οι ΔΟΕΣ Ελλάδος – Συρίας προσδιορίζονται όπως είναι φυσικό από μια σειρά παράγοντες οι οποίοι πρωτίστως αντανακλούν το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης των δύο χωρών και τον βαθμό ενσωμάτωσής τους στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Ωστόσο υπάρχουν και ειδικοί γεωπολιτικοί παράγοντες. Πράγματι οι ΔΟΕΣ Ελλάδος – Συρίας επηρεάζονται τόσο από το «βαλκανικό σύνδρομο» το όποίο χαρακτηρίζει την ελληνική διεθνοποιημένη επιχειρηματικότητα των τελευταίων 15 ετών ( το οποίο μεταβάλλει τις ΔΟΕΣ και με άλλες χώρες), όσο και από την γενικότερα εύφλεκτη και συνεπώς ασταθή πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή καθώς και (ως επακόλουθο αλλά όχι κατ’ ανάγκην αποκλειστικό) από την αργή ενσωμάτωση της Συρίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.


Απόρροια των ανωτέρω προσδιοριστικών παραγόντων είναι το μακροχρόνια χαμηλό επίπεδο των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, η έλλειψη διμερών άμεσων επενδύσεων και η περιορισμένη επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Εξάλλου η «πειραματική» ένταξη της Συρίας στο σύστημα της ελληνικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας ξεκίνησε μόλις το 2002, ενώ το πρώτο ολοκληρωμένο και δομικά οργανωμένο τριετές πρόγραμμα περιλαμβάνει την περίοδο 2003-2006.


Ωστόσο το 2003 αποτελεί ενδεχομένως σταθμό και στα τρία σκέλη των ΔΟΕΣ Ελλάδος – Συρίας, δηλ. στην πορεία των εμπορικών συναλλαγών, στις ελληνικές επενδύσεις στη Συρία και στην οργανωμένη και αποτελεσματική παροχή Αναπτυξιακής Συνεργασίας εκ μέρους της χώρας μας. Η θετική αυτή πορεία είναι αποτέλεσμα οργανωμένης εξωτερικής οικονομικής πολιτικής η οποία ξεκίνησε δυναμικά το 2002 με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου στην χώρα και συνεχίστηκε σε υψηλούς ρυθμούς υλοποίησης.


Κατά τη διάρκεια του 2003 οι ΔΟΕΣ Ελλάδος και Συρίας προσδιορίστηκαν από τρεις άξονες πολιτικής που εφάρμοσε το Γραφείο ΟΕΥ Δαμασκού, σε συνεργασία με την Κ.Υ. του ΥΠΕΞ και επαγγελματικούς φορείς της χώρας μας, στο πλαίσιο των όσων είχαν προσδιορισθεί ήδη από το 2002 (δες Ετήσιες Εκθέσεις Γραφείου ΟΕΥ Δαμασκού για το 2002 και 2001).


Πρώτος άξονας ήταν η προώθηση της θεσμικής ολοκλήρωσης των διμερών σχέσεων μέσω της υπογραφής των ελλειπουσών Διεθνών Συμφωνιών, ώστε να μην υπάρχει νομικό κενό αλλά αντιθέτως να καλύπτεται, με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαιοδοτικού συστήματος, το σύνολο των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο στόχος αυτός προωθήθηκε αφενός με την πραγματοποίηση ad hoc επισκέψεων ελληνικών αντιπροσωπειών επικεφαλής των οποίων βρίσκονταν Υπουργοί και αφετέρου με την εκμετάλλευση της ευκαιρίας της επίσημης επίσκεψης του Σύριου Προέδρου κ. Άσσαντ στην Ελλάδα (σε ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα ΠτΔ τον Φεβρουάριο του 2002 στη Δαμασκό) για την ολοκλήρωση (επαύξηση) και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου των ΔΟΕΣ.


Δεύτερος άξονας ήταν η κατά τον δυνατόν αύξηση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών μετά την διαπίστωση ότι η υστέρηση των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων οφειλόταν στην άγνοια των υπαρχουσών δυνατοτήτων και ευκαιριών επιχειρηματικής συνεργασίας στις δύο χώρες.


Τρίτος άξονας πολιτικής ήταν η οργανωμένη παροχή Προγραμμάτων Αναπτυξιακής Συνεργασίας στη Συρία με στόχο την συνεισφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και εκ παραλλήλου στην δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την υποδοχή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο μέλλον.


Σκοπός της ανωτέρω πολιτικής ήταν η δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου τόσο για την ανάπτυξη των καθαρά εμπορικών σχέσεων (εξαγωγών, συμμετοχή σε διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών κτλ.) όσο και για την διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την εγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στην Συρία (επενδύσεις, συμπαραγωγές).


Η συστηματική επιδίωξη των ανωτέρω στόχων, είχε ως αποτέλεσμα:

Πρώτον την ουσιαστική ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου των διμερών σχέσεων (εκτός της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας) και την ίδρυση του ΕΣΕ-Σ, φορέα προώθησης των οικονομικών σχέσεων σε επιχειρηματικό επίπεδο.


Δεύτερον την σημαντική αύξηση των εμπορικών σχέσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα για τις ελληνικές εξαγωγές, και


Τρίτον την υπερκάλυψη του προϋπολογισμένου ποσού που διατέθηκε για Προγράμματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας το 2003.

Στο συνημμένο αρχείο περιλαμβάνεται αναλυτική παρουσίαση των ενεργειών προώθησης των επιχειρηματικών επαφών και γνώσης της συριακής αγοράς που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2003.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov