Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 06/11/2006
Έκδοση: Super User
Πηγή: ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΕΥ, ΕΤΟΥΣ 2005
Κείμενο:

Προτάσεις για αναβάθμιση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδος-ΑιγύπτουΑ. Εξωτερικό εμπόριο:

1. Λαμβανομένων υπ’όψιν των συναλλαγματικών δυσχερειών της Αιγύπτου και της στενότητας συναλλάγματος για την χρηματοδότηση εισαγωγών, κρίνουμε απαραίτητη την καθιέρωση εξαγωγικής πίστωσης από την χώρα μας σε συνεργασία είτε με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (παράρτημα της οποίας λειτουργεί στο Κάιρο), της Τράπεζας Πειραιώς (που εξαγόρασε την Egyptian Commercial Bank), είτε με μια μεγάλη αιγυπτιακή εμπορική τράπεζα (π.χ. National Bank of Egypt).

2. Για την επαναλειτουργία μονίμου εκθετηρίου ελληνικών προϊόντων στην Αλεξάνδρεια (το οποίο, ως γνωστόν, λειτουργούσε στο παρελθόν με ευθύνη και χρηματοδότηση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου/ΟΠΕ και έπαυσε να λειτουργεί με απόφαση του ιδίου Οργανισμού), κρίνουμε ότι θα πρέπει να ζητηθούν από τις αιγυπτιακές αρχές διευκολύνσεις ώστε τα δείγματα-εκθέματα, εφόσον το εν λόγω μόνιμο εκθετήριο επανιδρυθεί, να εισάγονται ατελώς και να διευκολύνεται ο εκτελωνισμός τους. Εναλλακτικά, κρίνουμε ότι θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό αν δημιουργούνταν στην χώρα μας δύο «Μόνιμα κέντρα Ελληνικής Επιχειρηματικής Προβολής και Συνεργασίας», ένα στους χώρους της HELEXPO ΔΕΘ Θεσσαλονίκης και το δεύτερο στους χώρους της HELEXPO ΔΕΘ Αθήνας, στα οποία θα μπορούν να προβάλλονται τα εμπορικά, οικονομικά, επενδυτικά, επιχειρηματικά και τουριστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός των ορίων της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου.

Β. Μεταφορές:

1. Κρίνουμε ότι η επαναφορά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης (με ferry boats) είναι απόλυτα απαραίτητη υποδομή για την αναβάθμιση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Κατά την άποψή μας, οι υπάρχουσες ακτοπλοϊκές συνδέσεις Ελλάδος-Ιταλίας με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν και την Κρήτη ή ενδεχομένως και την Κύπρο, ως ενδιάμεσους σταθμούς και να επεκταθούν ως την Αλεξάνδρεια. Οι εν λόγω επεκτάσεις θα καθιστούσαν τις ακτοπλοϊκές αυτές συνδέσεις βιώσιμες. Επισημαίνουμε ότι κατά πληροφορίες στο παρελθόν λειτουργούσε ακτοπλοϊκή σύνδεση Ιταλίας-Ελλάδος-Αιγύπτου, την οποία εκτελούσε ιταλική ακτοπλοϊκή εταιρεία και η οποία έπαυσε να λειτουργεί λόγω μη κερδοφορίας. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών για την προαναφερόμενη σύνδεση. Υποθέτουμε ότι εάν από ελληνικής και ιταλικής πλευράς εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση της γραμμής από τα προγράμματα MEDA, αυτή μπορεί να γίνει κερδοφόρα.

2. Κρίνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες διμερούς συνεργασίας στον τομέα των θαλασσίων Εμπορευματικών Μεταφορών όπως μεταφορά Αιγυπτιακού φυσικού αερίου και πετρελαίων με Ελληνικά φορτηγά πλοία, μεταφορά άλλων αιγυπτιακών προϊόντων όπως πρώτες ύλες, τσιμέντο και άλλα δομικά υλικά, αγροτικά προϊόντα κλπ. Επίσης, δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν και στην επάνδρωση ελληνικών φορτηγών πλοίων με Αιγύπτιους ναυτικούς, στις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές μέσω διασύνδεσης ελληνικών και αιγυππτιακών Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) όπου υπάρχουν σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Τέλος, η συνεργασία στον εν λόγω τομέα μπορεί να ενισχυθεί από τον θεσμό των διδυμοποιήσεων μεταξύ αρμόδιων οργανισμών και σχετικών κρατικών φορέων των δύο χωρών, όπως π.χ. μεταξύ των Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και αντίστοιχων Αιγυπτιακών Οργανισμών των κυριότερων αιγυπτιακών λιμένων (Πορτ Σάιντ, Σουέζ και Αλεξανδρείας).

3. Σε ότι αφορά στις αεροπορικές μεταφορές, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης των υπαρχουσών αεροπορικών διασυνδέσεων Αθηνών και Θεσσαλονίκης με την Κρήτη σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Υπενθυμίζουμε τον ιδιαίτερο πολιτιστικό δεσμό της Αλεξάνδρειας με την Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Ενδεχομένως και η Aegean Airlines θα μπορούσε να εισέλθει στην αεροπορική αγορά της Αιγύπτου, πέραν της Ολυμπιακής, δεδομένου ότι η Egypt Air παρουσιάζει απόλυτη πληρότητα στις πτήσεις της προς και από την Ελλάδα.

Γ. Επενδύσεις:

Κρίνουμε ότι, εφόσον αρθούν τα υπάρχοντα αντικίνητρα (γραφειοκρατία, χρονοβόρες διαδικασίες για χορήγηση αδειών κ.ο.κ.) και ανατραπεί η εικόνα από τις αρνητικές εμπειρίες υποψηφίων Ελλήνων επενδυτών, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επενδύσουν μαζικά στην Αίγυπτο. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει επιδείξει ότι το σχήμα joint ventures παρουσιάζει το πλεονέκτημα της ευχερέστερης υπερπήδησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Εάν μάλιστα η επιχείρηση στοχεύει τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό (π.χ. εκμεταλλευόμενη το προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς με τις αφρικανικές χώρες της COMESA) ξεπερνιέται και ο σκόπελος της εξασφάλισης συναλλάγματος για εισαγωγή πρώτων υλών. Εξάλλου, ο θεσμός των αφορολογήτων ζωνών παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς ενώ βρίσκονται εντός του εθνικού εδάφους της Αιγύπτου θεωρούνται ως εκτός των τελωνειακών συνόρων της χώρας. Το καθεστώς των ελευθέρων ζωνών ορίζεται στον νόμο περί επενδύσεων 8/97 και, όπως ορίζεται σε αυτόν, οι εταιρείες που λειτουργούν σε αυτές εξαιρούνται τελωνειακών δασμών, του φόρου επί των πωλήσεων και άλλων φόρων και τελών σε κεφαλαιουχικά και ενδιάμεσα αγαθά. Παράλληλα, έχουν θεσμοθετηθεί και οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Νόμος 83/2002) στις οποίες διευκολύνεται η ίδρυση και λειτουργία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία, στην γεωργία και στις υπηρεσίες με εξαγωγικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, έχουν το δικαίωμα της αδασμολόγητης εισαγωγής κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών, υπόκεινται σε χαμηλότερους εταιρικούς φόρους και απαλλάσσονται από τον φόρο πωλήσεων και άλλων έμμεσων φόρων και επωφελούνται και ευνοϊκότερων ρυθμίσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης, η Συμφωνία QIZ (Συμφωνία περί Ειδικών Βιομηχανικών Ζωνών) επιτρέπει -υπό προϋποθέσεις- την άνευ δασμών και ποσοστώσεων εξαγωγή αιγυπτιακών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στις ΗΠΑ, και ως εκ τούτου, δημιουργεί ευνοϊκότατους εμπορο-οικονομικούς όρους για τις εταιρείες που λειτουργούν στα πλαίσια αυτά. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα εάν εγκατασταθούν στις Ειδικές Βιομηχανικές Ζώνες QIZ και συνεργαστούν με Ισραηλινές εταιρείες. Για παράδειγμα, ελληνική κλωστοϋφαντουργική εταιρεία μπορεί να εγκατασταθεί σε Ζώνη QIZ, να εισάγει το 11,7% της αξίας του προϊόντος (όρος της Συμφωνίας QΙΖ) από Ισραηλινή εταιρεία (πχ. κομβία, φόδρα κλπ.) και αφού τελειοποιηθεί (τελικό προϊόν, π.χ. έτοιμο ένδυμα) να εξαχθεί αδασμολόγητο και άνευ ποσοστώσεων στις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές εταιρείες, εκμεταλλευόμενες πλήρως τις ευεργετικές διατάξεις της εν λόγω Συμφωνίας, αποκτούν προνομιακή πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ..


Δ. Τουριστική συνεργασία:

Εκτιμούμε ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν κοινά «τουριστικά πακέτα» κάθε μορφής, ειδικότατα σε συνεργασία με τα νησιά του νοτίου Αιγαίου (Κρήτη, Δωδεκάνησα). Η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί τουριστικά από το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος στην Αίγυπτο είναι μεγαλύτερη και ετεροχρονισμένη απ’ότι στην Ελλάδα καθώς και από το γεγονός ότι ένα ποσοστό 5% του αιγυπτιακού πληθυσμού έχει την οικονομική δυνατότητα να αποτελέσει καλή τουριστική πελατεία για την χώρα μας και το οποίο συστηματικά επισκέπτεται άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, των Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων των δύο χωρών και η πιο πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού αποτελούν ένα πολύ καλό πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας.

Ε. Συνεργασία στον ενεργειακό τομέα:

Με την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ιορδανία και την σχεδιαζόμενη επέκτασή του σε Συρία, Τουρκία και από εκεί στην Ε.Ε., θεωρούμε ότι η χώρα μας και τουλάχιστον τα μεγάλα νησιά τα νησιά του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου θα μπορούσαν να προμηθευτούν αιγυπτιακό φυσικό αέριο. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας θα μπορούσε να προμηθεύεται αιγυπτιακό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), προϊόν το οποίο η Αίγυπτος άρχισε να εξάγει μαζικά, καθώς και συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) για την μεταφορά του οποίου απαιτείται η χρήση ειδικών μεταφορικών πλοίων.

ΣΤ. Αναπτυξιακή βοήθεια:

Λόγω του περιορισμένου (1,4 εκατ. Ευρώ το 2004) μεγέθους της, Ελληνική Αναπτυξιακή Βοήθεια προς Αίγυπτο κρίνουμε ότι θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε:


1. Δράσεις προς όφελος τοπικών κοινωνιών με ελληνικό ενδιαφέρον.

2. Δράσεις που η Ελλάς έχει ήδη αναπτύξει, διαθέτει ανεπτυγμένη τεχνογνωσία εμπειρία στην χώρα πχ. επαγγελματική κατάρτιση, τεχνολογική επαγγελματική εκπαίδευση, και υποτροφίες (επιτυχημένα προγράμματα (ΟΑΕΔ, ΜΑΙΧ. ΕΟΜΜΕΧ, Υποτροφίες ΥΠΕΞ, ΥΠΕΘΟ, ΙΚΥ).

3. Συνεργασίες σε δράσεις καινοτόμες (συμμετοχή σε πιλοτικά προγράμματα).


Αναγνωρισιμότητα ελληνικής βοήθειας δύναται ενισχυθεί με παράλληλες δράσεις προβολής (ευρύ κοινό) και πληροφόρησης (εξειδικευμένων φορέων) στη χώρα υποδοχής:


1. Δράση από πλευράς Γραφείου Ο.Ε.Υ. θα μπορούσε να συστηματοποιηθεί με δημοσιεύσεις στο αγγλόγλωσσο μηνιαίο Οικονομικό και Εμπορικό Δελτίο και στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας.

2. Δημιουργία κεντρικής βάσεως δεδομένων - δικτύου στην ΥΔΑΣ, με ενημέρωση της Πρεσβείας μας, για την διασύνδεση των αποφοιτούντων αιγυπτίων υποτρόφων με την Ελλάδα. Διασύνδεση της επαγγελματικής τους αποκατάστασης με τα ελληνικά συμφέροντα στην Αίγυπτο.

3. Ενημέρωση Πρεσβείας και Γραφείου Ο.Ε.Υ. για όλα τα ελληνικά προγράμματα τόσο στη φάση της επιλογής, όσο και κατά το χρόνο της υλοποίησής τους στην Αίγυπτο, προκειμένου επιτευχθεί στόχος μεγαλύτερης προβολής και αναγνωρισιμότητος της ελληνικής αναπτυξιακής βοήθειας στη χώρα.Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς:


1. Οικονομική ανάπτυξη:


-Αναμόρφωση τραπεζικού συστήματος: Μετά την πρόσφατη επιτυχή διείσδυση της Τραπέζης Πειραιώς στην Αιγυπτιακή Χρηματοπιστωτική αγορά, εκτιμούμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων από ελληνικής πλευράς, με αντικείμενο την αναμόρφωση του αιγυπτιακού τραπεζικού συστήματος και φορέα την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου.


-Επαγγελματική εκπαίδευση και ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Συνέχιση και επέκταση των ήδη υφισταμένων προγραμμάτων με έμφαση στη διασύνδεση των αιγυπτίων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων με την ελληνική αγορά-επιχειρήσεις.


-Γεωργία: Μεταφορά τεχνολογίας για την βελτίωση σπόρων για καλλιέργεια. Έχει ήδη εκφρασθεί ενδιαφέρον από πλευράς ελληνικού ΕΘΙΑΓΕ. Υπάρχει επίσης ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα (‘Ομιλος Σπύρου).


-Ηλεκτρονική οργάνωση: Βελτίωση λογισμικής βάσεως οικονομικών εφοριών με βάση την ελληνική εμπειρία (Σύστημα ΤΑΧΙS).


-Εμπόριο-Δημιουργία θέσεων εργασίας: Ελληνική δράση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην συνέχιση υφισταμένων και εισαγωγή ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης ανειδικεύτων και ανέργων νέων.


2. Περιβάλλον:


Διαχείριση αποβλήτων :


Εκπρόσωπος ΕΙΒ κ. Παπασιδέρη ανέφερε ότι τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει ολοκληρωμένη μελέτη για πιλοτική παρέμβαση σε σύστημα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων τοπικής κοινωνίας. Το έργο έχει πιλοτικό χαρακτήρα και η τράπεζα αναζητεί δωρητές για την υλοποίησή του. Ενδεχόμενη συμμετοχή Ελλάδος εξασφαλίζει αναγνωρισιμότητα. Επισημαίνουμε ότι διαχείριση αποβλήτων δεν αποτελεί πεδίο όπου δραστηριοποιούνται πολλοί δωρητές.


3. Εκπαίδευση:


-Κατασκευή συντήρηση και οργάνωση εκπαιδευτικών μονάδων

-Εκπαίδευση διδακτικού προσωπικού

-Ηλεκτρονική οργάνωση


Σε επίπεδο διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας θα μπορούσαν να ενισχυθούν υφιστάμενες ελληνικές δράσεις, όπως και η δημιουργία και επέκταση δικτύου βιβλιοθηκών στα σχολεία.


Συνηγορούμε επίσης στην διεύρυνση και ενίσχυση προγραμμάτων προ-πτυχιακών και μετα-πτυχειακών υποτροφιών αιγυπτίων σπουδαστών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.


4. Υγεία:


Ελληνική αναπτυξιακή δράσις θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ενίσχυση Κέντρων Υγείας που εξυπηρετούν τα χωριά του Ν. Σινά πέριξ των ελληνικών Ι Μονών Αγ. Αικατερίνης, και της γυναικείας Μονής στη Faran, καθώς και στον περίγυρο χώρο της ελληνικής μονής στην πόλη της Ραϊθούς. Ελληνικό ενδιαφέρον για ανάλογες δράσεις, επίσης παρουσιάζει, η περιoχή της Οάσεως Siwa, και υποβαθμισμένες περιοχές της Αλεξανδρείας.


Ελληνικές δράσεις θα μπορούσαν επίσης να περιλάβουν αντιμετώπιση χρονίων και μεταδοτικών νόσων. Επισημαίνουμε ότι έχει υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον που αφορά στην εκπαίδευση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ελλάδος). Υφίσταται στην Αίγυπτο Ερευνητικό Κέντρο ηπατικών ασθενειών που θα μπορούσε να αποτελέσει φορέα συνεργασίας με ομόλογα ελληνικά ερευνητικά κέντρα.


5. Χρηστή διακυβέρνηση-Εκπαίδευση νέων ηγετών


Ελληνική δράση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος επιμόρφωσης των Αιγυπτίων Εμπορικών Ακολούθων. Δράσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν σε επιμόρφωση νέων στελεχών Αιγυπτιακής δημόσιας διοίκησης, με εμπλοκή ΕΚΔΔ/ΕΣΔΔ.


Ζ. Διακρατικές συμφωνίες:

Θεωρούμε ότι είναι απόλυτα απαραίτητο να αξιοποιηθούν αμοιβαία οι υπογραφείσες πρόσφατα διμερείς συμφωνίες αφ’ ενός μεν Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, αφ’ ετέρου δε της Διμερούς Διακρατικής Τεχνολογικής Συνεργασίας.

Η. Συνεργασία μεταξύ φορέων:

1. Εκτιμούμε ότι η συνέχιση και εντατικοποίηση της συνεργασίας φορέων μεταξύ των δύο χωρών είναι απαραίτητη, όπως ΕΟΜΜΕΧ & Commercial Representation, Ελληνικό Επιμελητήριο Αλεξανδρείας & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ΟΠΕ & αιγυπτιακός Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, ΕΘΙΑΓΕ & αιγυπτιακό Υπουργείο Γεωργίας, ΟΠΕ και Egyptian Businessmen Association, Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και Cairo& Alexandria Stock Exchange, καθώς και μεταξύ ΕΒΕ Αλεξανδρείας και ΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Σε ότι αφορά στην προωθούμενη υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και ΕΒΕ Καΐρου, κρίνουμε ότι η διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί.

2. Κρίνουμε ότι αδελφοποιήσεις ή υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ φορέων του ευρύτερου οικονομικού τομέα, όπως για παράδειγμα ΚΕΕ Ελλάδας-ΚΕΕ Αιγύπτου, ΣΕΒΕ και Alexandria Businessmen Association (ήδη δρομολογημένη), ΣΕΒ/ΣΒΒΕ-Federation of Egyptian Industries, Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρείας θα αναβάθμιζαν σημαντικά τις διμερείς εμπορικές & οικονομικές σχέσεις. Ένα άμεσα επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του δικτύου αυτού συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αιγυπτιακών οικονομικών φορέων είναι η διευκόλυνση των προσωπικών επαφών και διασυνδέσεων μέσω αιγυπτιακών εμπορικών αποστολών στην χώρα μας, οι οποίες επαφές συχνά αποθαρρύνονται από τις αυστηρότατες διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων εισόδου Schengen, όταν οι Αιγύπτιοι επιχειρηματίες επιδιώκουν μεμονωμένα να αποκτήσουν βίζα Schengen.

Θ. Επιχειρηματική συνεργασία:

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα επανενεργοποιήθηκε το μικτό ελληνοαιγυπτιακό επιχειρηματικό συμβούλιο (Greece-Egypt Business Council). Κρίνουμε ότι η υπογραφή, πρόσφατα, πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου/ΟΠΕ, ο οποίος ήδη στεγάζει αντίστοιχα μικτά επιχειρηματικά συμβούλια με τρίτες χώρες, και του Egyptian Businessmen Association μπορεί να αποτελέσει στην χώρας μας την υποδομή για έναρξη ανταλλαγής εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών μεταξύ των δύο χωρών.

Ι. «Επιχειρηματική» θεώρηση εισόδου:

Εκτιμούμε ότι η διευκόλυνση απόκτησης «επιχειρηματικής» θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα των Αιγυπτίων επιχειρηματιών θα μπορούσε να «απογειώσει» την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών & οικονομικών σχέσεων, δεδομένου ότι πολλοί Αιγύπτιοι επιχειρηματίες αποφεύγουν συστηματικά την διαδικασία έκδοσης θεώρησης εισόδου στην χώρα μας και καταφεύγουν σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Τουρκία. Κρίνουμε ότι στους πλέον σοβαρούς και αξιόπιστους Αιγυπτίους επιχειρηματίες, η χώρα μας θα μπορούσε να διευκολύνει την έκδοση θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα με προνομιακές και συνοπτικές διαδικασίες, γεγονός που θα ενθάρρυνε την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Καταστάσεις επιχειρηματιών και προφίλ των μεγαλύτερων αιγυπτιακών επιχειρήσεων για τον σκοπό αυτό έχουμε ήδη επιδώσει στα εδώ Ελληνικά Προξενεία.

ΙΑ. Συνεργασία μεταξύ Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και Χρηματιστηρίου Αξιών Καΐρου:

Λαμβανομένου υπ’όψιν ότι ένα σημαντικό μέρος του αιγυπτιακού μεγάλου κεφαλαίου διοχετεύεται σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποθέτουμε ότι η πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας του χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (παράρτημα του χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών) και του Χρηματιστηρίου Καΐρου & Αλεξανδρείας θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να ενθαρρυνθούν αμοιβαίες επενδύσεις χαρτοφυλακίου και στις δύο χώρες.

ΙΒ. Συνεργασία στον τομέα της επιμόρφωσης:

Οι υποτροφίες που διάφορα Υπουργεία και φορείς της χώρας μας παρέχουν σε Αιγυπτίους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σπουδαστές θα πρέπει να συνεχιστούν και να επαυξηθούν, δεδομένου ότι οι εν λόγω υπότροφοι όταν επιστρέφουν στην Αίγυπτο μετά το πέρας των σπουδών τους, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος στην Αίγυπτο. Άλλωστε, Αιγύπτιοι που έχουν σπουδάσει ή έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, πάντα θα διατείνονται θετικά υπέρ της χώρας μας και θα αποτελούν «ελληνικό κεφάλαιο» στην Αίγυπτο.

ΙΓ. Παροχή κινήτρων σε Έλληνες επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές:

Εκτιμούμε ότι θα ήταν χρήσιμο να ζητηθεί από την αιγυπτιακή πλευρά η παροχή οικονομικών κινήτρων στους Έλληνες επιχειρηματίες υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να έλθουν στην Αίγυπτο και να αναπτύξουν επενδυτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, τέτοιο οικονομικό κίνητρο θα μπορούσε να αποτελεί η δωρεάν ή έστω με το ελάχιστο αντίτιμο παραχώρηση οικοπέδων σε βιομηχανικές ζώνες της Αιγύπτου. Η πρόσφατη αναθεώρηση του φορολογικού νόμου βάσει του οποίου μειώνεται κατά 50% τόσο ο φόρος εισοδήματος φυσικών όσο και νομικών προσώπων ενισχύει την προσέλκυση επενδύσεων στην Αίγυπτο.


ΙΔ. Εμπορικές διαφορές:

Θεωρούμε ότι οι σημαντικότερες εμπορικές διαφορές μεταξύ ελληνικών και αιγυπτιακών επιχειρήσεων που ακόμη εκκρεμούν θα μπορούσαν να εξεταστούν κατά περίπτωση στα πλαίσια της προσεχούς 6ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Αιγύπτου και να διευθετηθούν, γεγονός που θα διευκόλυνε σημαντικά την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών & οικονομικών σχέσεων.

ΙΕ. Τραπεζικές υπηρεσίες:

Θεωρούμε ότι η παρουσία και λειτουργία ελληνικών τραπεζών στην αγορά της Αιγύπτου αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για πλήρη ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Αίγυπτο. Η ΕΤΕ πρέπει να επεκτείνει την λειτουργία της στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια μέσω της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης κρατικών αιγυπτιακών τραπεζών ενώ η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς στην εδώ αγορά διευρύνει σημαντικά τις ελληνικές επιχειρηματικές δυνατότητες και προοπτικές.


ΙΣΤ. Προσέγγιση της αιγυπτιακής αγοράς:

Ένας Αιγύπτιος συνεργάτης είναι απαραίτητο συστατικό για επιτυχή επιχειρηματική δράση στην Αίγυπτο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Πρώτα απ’ όλα, εξαιτίας του υψηλού βαθμού γραφειοκρατικής διάρθρωσης των κρατικών υπηρεσιών, ο Αιγύπτιος συνεργάτης που θα έχει γνώση των ιδιαιτεροτήτων λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, θα δύναται να επιβλέπει, να παρακολουθεί και να προασπίζεται καλύτερα τις υποθέσεις και τα συμφέροντα της ξένης εταιρείας. Κατά δεύτερο λόγο, οι ξένες εταιρείες δεν μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε κρατικούς διαγωνισμούς παρά μονάχα μέσω Αιγυπτίων εκπροσώπων τους. Τέλος, καθώς η αιγυπτιακή αγορά εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται, αυξάνεται η ζήτηση για «μετά την πώληση» τεχνική υποστήριξη (after-sales sevice). Η υποστήριξη αυτή είναι προτιμότερο να παρέχεται από Αιγύπτιο πράκτορα.

Τέλος, για την καλύτερη προσέγγιση της αιγυπτιακής και της ελληνικής αγοράς από τους Έλληνες και τους Αιγυπτίους επιχειρηματίες αντίστοιχα, προτείνουμε:

- προσωπικές εμπορικές επισκέψεις

- συμμετοχή σε εμπορικές αποστολές στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα

- συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις στις δύο χώρες.

ΙΖ. Ελληνική συμμετοχή στα αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε. στην Αίγυπτο:

Οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να ενημερώνονται για τα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας της Ε.Ε. στην Αίγυπτο στην ιστοσελίδα:ΙΗ. Κοινοπραξίες στον τομέα των τεχνικών έργων


Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες κοινοπραξιών ελληνικών και αιγυπτιακών τεχνικών εταιρειών τόσο στην αιγυπτιακή αγορά όσο και σε τρίτες χώρες, για παράδειγμα Ιράκ, Σουδάν, Αιθιοπία, Λιβύη, Ιορδανία κ.λπ. Ως εκ τούτου θεωρούμε σκόπιμο να πραγματοποιηθούν από τους σχετικούς συνδέσμους (ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΕΠΕ κ.λπ.) κλαδικές παρουσιάσεις των μελών τους στην Αίγυπτο ώστε να προβληθούν στην εδώ αγορά και να διευκολυνθούν οι επαφές τους με αιγυπτιακές εταιρείες. Επιπλέον, χρήσιμο θα ήταν για το σκοπό αυτό η επιδίωξη υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και του αντιστοίχου αιγυπτιακού Chamber of Engineering Industries.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov