header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Λίβανος, Δελτίο οικονομικών εξελίξεων Οκτωβρίου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΛΙΒΑΝΟΣ
Ημερομηνία: 02/11/2007
Έκδοση: Super User
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ
Κείμενο:
3o Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Οκτωβρίου 2007


Α. Δημοσιονομικές εξελίξεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου τ.ε. έφθασε στα 1,54 δις. $ έναντι 1,52 δις.$ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου


Β. Στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία το λιβανικό εργατικό δυναμικό κατά το 2006 ανήλθε στο 1.061.058 άτομα αριθμός που αντιπροσωπεύει το 28,3% του συνολικού πληθυσμού, με την ανεργία να φθάνει στο 8%.
Εξ αυτών σημειώνεται ότι στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν 38 Κολλέγια και Πανεπιστήμια στα οποία είναι εγγεγραμμένοι 147.000 φοιτητές ενώ διδάσκουν 13.800 καθηγητές, στον Τραπεζικό τομέα λειτουργούν 64 Τράπεζες οι οποίες και απασχολούν 16.000 εργαζομένους ενώ στον τομέα της Υγείας υπάρχουν 138 Νοσοκομεία τα οποία και απασχολούν 27.500 εργαζομένους .


Γ. Ελληνολιβανικό εμπορικό ισοζύγιο

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ κατά τους πρώτους επτά μήνες τ.ε. ο όγκος του διμερούς εξωτερικού εμπορίου Ελλάδος-Λιβάνου ανήλθε σε 47 εκ. Ευρώ. Ειδικότερα, οι εξαγωγές έφθασαν τα 30 εκ. Ευρώ και οι εισαγωγές τα 17 εκ. Ευρώ, καθιστώντας το εμπορικό ισοζύγιο πλεονασματικό υπέρ της χώρας μας κατά 13 εκ. Ευρώ.


Δ. Αναπτυξιακή Βοήθεια

Από το Υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας επιχορήγησης ύψους 4,7 εκ.$ από την αμερικανική Κυβέρνηση. Βάσει της συμφωνίας 3 αμερικανικές ΜΚΟ θα δραστηριοποιηθούν στην προσπάθεια ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και ειδικότερα η πρώτη σε θέματα καλλιέργειας φυτών για ζωοτροφές (ύψος επιχορήγησης 2,5 εκ.$), η δεύτερη στην ανάπτυξη κέντρων πληροφόρησης για τους αγρότες (ύψος επιχορήγησης 1,7 εκ.$) και η τρίτη στην καλλιέργεια υψηλής ποιότητας φρούτων όπως ακτινίδια και σταφύλια (ύψος επιχορήγησης 0,5 εκ.$)


Ε. Ανασυγκρότηση του Λιβάνου (Paris III)

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ.J.Azour, η Κυβέρνηση έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα από το σύνολο της χρηματοδότησης του Paris III που ανέρχεται στα 7,6 εκ. $ , ποσό ύψους 3,4 εκ.$ ενώ μέχρι τέλος του τ.ε. αναμένεται να υπογραφούν περαιτέρω συμφωνίες εκταμίευσης ύψους 1 εκ. $. Όπως υποστήριξε ο κ.Azour, παρά την εύθραστη πολιτική κατάσταση η Κυβέρνηση έχει κατορθώσει να πραγματοποιήσει 123 διαρθρωτικές αλλαγές από τις 300 περίπου που είχε δεσμευθεί στο Paris III , αλλά οι απόπειρες ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρείας Ηλεκτρισμού EDL (οι επιχορηγήσεις της οποίας αποτελούν τεράστιο βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό) καθώς και της κρατικής τηλεπικοινωνίας αναβάλλονται συνεχώς λόγω τόσο της πολιτικής κατάστασης όσο και της έλλειψης ενδιαφερομένων επενδυτών.


ΣΤ. Τραπεζικός τομέας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας , οι λιβανικές Τράπεζες συνεχίζουν και κατά το 2007 την υψηλή κερδοφορία τους καθώς κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τ.ε. εμφάνισαν κέρδη ύψους 451 εκ.$ σημειώνοντας αύξηση 7% έναντι του αντιστοίχου διαστήματος του 2006, ενώ οι 10 μεγαλύτερες Τράπεζες (από το σύνολο των 68) ελέγχουν άνω του 70% της αγοράς.


Η λιβανική Τράπεζα Bank Audi υπέγραψε συμφωνία δανειακής χρηματοδότησης από το Arab Trade Financing Program (Οργανισμό που ανήκει στον Όμιλο του Arab Monetary Fund) ύψους 25 εκ.$, συμφωνία που έχει στόχο να υποστηρίξει τις λιβανικές επιχειρήσεις στις εξαγωγικές τους προσπάθειες.


Η λιβανική Τράπεζα Credit Libanais ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια εξάπλωσής της στις χώρες του Κόλπου, θα λειτουργήσει εντός τ.μ. θυγατρική της στο Μπαχρέϊν.

Σημειώνουμε ότι η Credit Libanais είναι η 9η λιβανική Τράπεζα η οποία διαθέτει θυγατρική εκτός Λιβάνου.

Η. Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εθνικού αερομεταφορέα του Λιβάνου Middle East Airways, η εταιρεία κατά το 2006 παρουσίασε συνολικά κέρδη ύψους 39 εκ.$ έναντι 61 εκ.$ το 2005 σημειώνοντας πτώση 36%, λόγω του πολέμου του καλοκαιριού του 2006.

Θ. Διάφορα

Σύμφωνα με την έρευνα ‘’Doing Business 2007’’ που διεξήγαγε ο International Finance Corporation (IFC), το επιχειρηματικό κλίμα στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί κατά τα δύο τελευταία έτη. Η χώρα κατατάσσεται στην 85η θέση σε σύνολο 178 χωρών παγκοσμίως (αντί στην 77η κατά το 2006), ενώ καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των 17 χωρών της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής.


Επίσης σύμφωνα με την Εταιρεία Ερευνών Ara’a , μέσα από την τακτική έρευνα που διενεργεί για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο Λίβανο, προκύπτει ότι τον Σεπτέμβριο τ.ε. έφθασε μόλις στους 73 βαθμούς που αντιπροσωπεύει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην χώρα. Ο δείκτης περιλαμβάνει μετρήσεις σε : πολιτική κατάσταση, οικονομία, κατά κεφαλήν εισόδημα, ασφάλεια καθώς και συγκρίσεις τους με ύψος κατανάλωσης διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports