header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νεώτερα από την οικονομική ζωή της Ν. Κορέας (Νοέμβριος 2007)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΟΡΕΑ, ΝΟΤΙΟΣ
Ημερομηνία: 20/12/2007
Έκδοση: Super User
Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ OEY ΣΕΟΥΛ
Κείμενο:
•Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Κορέας (BOK) τον περασμένο Οκτώβριο για αύξηση του ΑΕΠ 5% κατά το τρέχον έτος και συνέχιση των ίδιων ρυθμών αναπτύξεως το 2008, είναι πολύ πιθανόν να ανατραπούν. Μετά την ανακοίνωση της BOK, επηκολούθησουν δραματικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και αναταραχή στη πορεία του δείκτη των, ανά τον κόσμο, χρηματιστηρίων.

Βεβαίως η ισχυρή θέση του won έναντι του Αμερικανικού δολλαρίου, που καθιστά τις εισαγωγές προϊόντων (και του πετρελαίου) φθηνότερες, θα μπορούσε, κατά κάποιο τρόπο, να αντισταθμίσει τις απώλειες από την άνοδο της τιμής των καυσίμων. Όμως εάν η τιμή του μαύρου χρυσού φθάσει στα 100$, οι δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία της Ν. Κορέας δεν θα είναι εύκολο να αποτραπούν. Ήδη η BOK έχει βασίσει τις προβλέψεις της σε τιμή πετρελαίου που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 64$. Εάν η τιμή αυτή φθάσει στα 80$, υπολογίζεται ότι το Α.Ε.Π. θα μειωθεί κατά 0,6%.

Το Samsung Economic Research Institute έχει αποφανθεί ότι αν η τιμή του πετρελαίου προελεύσεως Dubai, που αποτελεί το 80% των συνολικά εισαγομένων ποσοτήτων του ιδίου προϊόντος από τη Ν. Κορέα, ανέλθει στα 84,97 $, η οικονομία της υπό εξέταση χώρας θα δοκιμάσει παρόμοια κρίση με εκείνη της διεθνούς πετρελαϊκής κρίσεως του 1973.

Η Διεθνής Οικονομική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ. έχουν προβλέψει, για το 2008, αύξηση του Α.Ε.Π. της Ν. Κορέας κατά 5,1% και 4,6% αντίστοιχα.

•Η BOK, σε ανακοίνωση της, ανέφερε ότι το ισοζύγιο τρεχόντων λογαρασμών παρουσίασε πλεόνασμα κατά 2,6 δις. $ τον περασμένο Οκτώβριο (2,3 δισ. $ τον Σεπτέβριο). Η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας θεωρεί ότι το πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στο αντίστοιχο εκείνο του εμπορικού ισοζυγίου, που επίσης τον Οκτώβριο, ανερχόταν σε 3,7 δις.$.

• Σύμφωνα με στοιχεία του εδώ Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, στα μέσα του τρέχοντος μηνός, η αξία των εμπορικών συναλλαγών της υπό εξέταση χώρας, θα φθάσει τα 700 δις.$. Μέχρι το τέλος του 2007, η αξία των εισαγωγών- εξαγωγών θα ανέλθει στα 720 δις. $.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι το 2007, η Ν. Κορέα θα καταλάβει των 11η θέση διεθνώς, εκτοπίζοντας το Χόνκ Κόνγκ, ως μία από τις σπουδαιότερες χώρες παγκοσμίως στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου.

Οι εξαγωγές αναμένεται να κυμανθούν στα 370 δις.$, παρά την συνεχή ενδυνάμωση του won έναντι του Αμερικανικού δολλαρίου που καθιστά τις τιμές των Κορεατικών προϊόντων υψηλότερες. Στόχος είναι η επίτευξη αξίας όγκου εξωτερικού εμπορίου 1 τρίς. $ μέχρι το 2011. Εφόσον η Ν. Κορέα κατορθώσει να επιτύχει αυτό τον στόχο, σχεδόν αυτομάτως, το κατα κεφαλή ετήσιο εισόδημα θα υπερβεί τα 30.000 $, όπως συνέβη και με άλλες χώρες. Επί του παρόντος, το κατά κεφαλή ετήστο εισόδημα των Κορεατών κυμαίνεται στα 20.000$.

• Σε ανακοίνωσή της η Στατιστική Υπηρεσία της Ν. Κορεάς ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο μειώθηκε στο 3,1% από 3,2% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο 2002.

• Η Ν. Κορέα παρέμεινε και για το 2006 στην 26η θέση, ανάμεσα σε 177 χώρες, ως πρός την ποιότητα του τρόπου ζωής. Η ετησία έκθεση, συντάχθηκε από τη Δ/νση Προγραμμάτων Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Συνήθως ως κριτήρια, λαμβάνονται μεταξύ των άλλων, ο Μ.Ο. αναμενόμενου χρόνου διάρκειας ζωής, η ποιότητα της παρεχομένης εκπαιδεύσεως και του νοσηλευτικού συστήματος, το εισόδημα κ.λ.π. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ισλανδία εκτοπίζοντας τη Νορβηγία.

• Στα τέλη του Οκτωβρίου 2007, ο πληθυσμός της Ν. Κορέας υπερέβη τα 50εκ. Ήδη, η υπό εξέταση χώρα, κατατάσσεται 24η σε αριθμό κατοίκων ανάμεσα σε 194 κράτη. Από τα 50εκ, 24,65εκ. είναι άνδρες και 24,54 εκ. γυναίκες. Κατεγράφησουν επιπλέον 624.377 αλλοδαποί με άδεια διαμονής και 268.845 που ακύρωσαν την εγγραφή διαμονής τους. Αν συμπεριληφθούν στα 50 εκ. της Ν. Κορέας και τα 23,11 εκ. του πληθυσμού της Β. Κορέας, τότε η Κορέα, ως ενιαίο σύνολο, γίνεται η 18η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα στον κόσμο. Η Σεούλ αριθμεί 10,92 εκ. κατοίκους.

• Η Korea Plant Industries Association ανεκοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η Ν. Κορέα έλαβε παραγγελίες αναλήψεως έργων στό εξωτερικό ύψους 31,5 δις. $, κυρίως από χώρες της Μ. Ανατολής.

Το προαναφερόμενο ποσό αποτελεί ρεκόρ και είναι κατά 45% υψηλότερο της αντίστοιχης περιόδου του 2006. Αναμένεται να φθάσει τα 35 δις.$ τα τέλη Δεκεμβρίου τ.ε. Οφείλεται κυρίως σε παραγγελίες για κατασκευή έργων κοινής ωφελείας, μονάδων παραγωγής ενέργειας και εγκαταστάσεων αφαλατώσεως θαλασσίου ύδατος.

• Η Hanwha Land C Group, ο 10ος μεγαλύτερος όμιλος εταιρειών στη Ν. Κορέα, προέβη εσχάτως στην εξαγορά της Αμερικανικής εταιρείας πλαστικών Αzdel Inc αντί του ποσού των 65 εκ.$ Η προαναφερόμενη εξαγορά σηματοδοτεί την επιδίωξη της Hanwha για εκμετάλλευση αναλόγων ευκαιριών στο μέλλον.

•Στοιχεία της “Display Search”, διεθνούς εταιρείας έρευνας αγορών, πιστοποιούν ότι η Samsung είναι πρώτη διεθνώς ως προς το μερίδιο αγοράς σε τηλεοράσεις με ποσοστό 17,7%. Ακολουθούν η Sony (10,8%), LG (επίσης Κορεάτικη με 9,6%), η Sharp (8,1%) και η Philips (7,9%), Η Samsung κατέχει επίσης τα πρωτεία στις διεθνείς πωλήσεις συσκευών τηλεοράσεως με ποσοστό 13,8%.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports