header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νομικό Πλαίσιο και Πορεία Ιδιωτικοποιήσεων στο Αζερμπαϊτζάν
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ημερομηνία: 28/07/2004
Σχετικός σύνδεσμος: NULL
Έκδοση: Super User
Πηγή:
Κείμενο:

Το κοινοβούλιο ψήφισε τον νέο νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2000, τον οποίο ακολούθησε προεδρικό διάταγμα έγκρισης νέου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έγινε γνωστό ως Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων Δεύτερης Περιόδου.


Το νέο νομικό πλαίσιο θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκό. Παρέχει συγκεκριμένο πλαίσιο για την ολοκλήρωση διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων των ΜΜΕς καθώς και των κρατικών μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων. Σύμφωνα με τον νόμο περί διωτικοποιήσεων, σχεδόν όλες οι κρατικές επιχειρήσεις μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν. Πάντως, παρέχει επίσης την δυνατότητα στο κράτος, αν το επιθυμεί, να συνεχίζει να έχει στην κυριότητά του το 51% της επιχείρησης ή συμμετοχή με 25,5% σε κάθε επιχείρηση με δυνατότητα ελέγχου διαχείρισής της. Περαιτέρω, οι περισσότερες εκ των κρατικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν μόνο μέσω προεδρικού διατάγματος. Προς το παρόν επιχειρήσεις στρατιωτικού ενδιαφέροντος, σιδηρόδρομοι, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί κρατικοί σταθμοί εξαιρούνται των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις απέκτησαν προτεραιότητα για την κυβέρνηση το 1995, με την έναρξη εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που υποστήριζαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συστηματικές ιδιωτικοποιήσεις και φιλελευθεροποίηση της αγοράς αποτελούν στρατηγικά εργαλεία για την ταχύτερη και ασφαλέστερη μετάβαση από την σχεδιαζόμενη στην ελεύθερη οικονομία. Η διαδικασία, αρχικά, υπήρξε ταχεία. Περί τα 2/3 της κρατικής περιουσίας προσεφέρθησαν προς ιδιωτικοποίηση κατά την πρώτη περίοδο των ιδιωτικοποιήσεων. Στην πραγματικότητα, κατά την πρώτη περίοδο ΜΜΕς και αγρο-βιοτεχνίες περιελήφθησαν στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ κατά την δεύτερη περίοδο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων θεωρουμένων στρατηγικής σημασίας , συμπεριλήφθησαν στην διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων.

 

Ως αποτέλεσμα πλέον των 26.000 ΜΜΕς κατά την περίοδο 1995-1998 ιδιωτικοποιήθησαν μαζί με περίπου το 90% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Εκ των 26.000 το 42% ανήκε στον τομέα των υπηρεσιών, το 29% στις μεταφορές και το 10% στο εμπόριο.

 

Η μεταρρύθμιση της γαιο-ιδιοκτησίας υπήρξε ιδιαίτερα ταχεία και επιτυχής, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, με την απόδοση στον ιδιωτικό τομέα περί των 1,3 εκ εκταρίων, με αποτέλεσμα την ίδρυση περίπου 40.000 μονάδων αγροτικής εκμετάλλεσυης, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και περί τις 5.000 άλλες μορφές αγροτικής δραστηριότητος (όπως γαι παράδειγμα συνεταιρισμοί, μικτές επιχειρήσεις).Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ κατά το 2002 έφθασε το 73% σε σύγκριση με το 15% το 1991, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της δεκαετίας του ’90.  Κατά την περίοδο αυτή το μερίδιο ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στους περισσότερους τομείς της οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο ιδιωτικός τομέας στην βιομηχανία το 2002 έφθασε το 53,7%, στην γεωργία το 99%, στις κατασκευές το 81,6% και το 83,9% στις μεταφορές.

 

Η πρόοδος στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα είχε, κατά συνέπεια, θετική επίδραση στην αγορά εργασίας. Περίπου 72% του συνόλου της εργατικής δύναμης της χώρας απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα.

 

Μία άλλη θετική επίδραση είναι ο αυξανόμενος αριθμός των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το 2001 περί τα τρία τέταρτα των υπαρχουσών καταγεγραμμένων επιχειρήσεων (59.130) ανήκαν στον ιδιωτικό τομέα. Εξ αυτών το 80,1% ήταν Μικρές & Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕς), των οποίων το μερίδιο στο ΑΕΠ ανήρχετο στο 42,7%.

 

Σήμερα, οι ΜΜΕς δραστηριοποιούνται, κυρίως, στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών, ο δε συνολικός αριθμός απασχολουμένων σε επιχειρηματική δραστηριότητα, μη καταγεγραμμένων, κυμαίνεται μεταξύ των 63.000 και των 180.000. Παρά τις εγγενείς δυσκολίες μιας οικονομίας σε μετάβαση, οι Αζερικές ΜΜΕς συνεχίζουν να εξασφαλίζουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά εργασίας, πέραν του ενεργειακού τομέα.

Παρά το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις της πρώτης περιόδου, θα μπορούσε αναμφίβολα να θεωρηθεί μη κατάλληλο για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της δεύτερης περιόδου, χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την ιδιωτικοποίηση και αυτών, ιδιαίτερα κατά την διετία 1999-2000. Η περίοδος αυτή περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των βιομηχανικών συγκροτημάτων GARADAGH CEMENT FACTORY (υλικά οικοδομών), CASTEL BREWERY (ποτοποιΐα) και BAKU STEEL MILL. 

 

Η κατάσταση με τις υπο ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις μπορεί να ανευρεθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης: www.economy.gov.az .
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports