Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ πΓΔΜ 8-14/03/2008
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία: 14/03/2008
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων
Κείμενο: Οικονομικές πληροφορίες για την πΓΔΜ

Η εταιρία σιδηροδρόμων της πΓΔΜ πρόκειται να διαθέσει προς ενοικίαση σε ενδιαφερόμενους παρόχους τηλεπικοινωνιών το καλώδιο οπτικών ινών που ανήκει στην ιδιοκτησία της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει την πώληση του Στρατιωτικού Νοσοκομείου της χώρας.

Όπως αναφέρεται στον τοπικό Τύπο, το εμπορικό έλλειμμα της πΓΔΜ αναμένεται ότι θα αποτελέσει και κατά το τρέχον έτος ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την οικονομία της χώρας. Βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, τον Ιανουάριο 2008 το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου ανήλθε στα 182,9 εκατ. δολλάρια, κατά 45,1% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τον ίδιο μήνα, οι εξαγωγές έφτασαν στα 268 εκατ. δολλάρια και οι εισαγωγές στα 451 εκατ. δολλάρια, με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 59,4% των εισαγωγών.

Βάσει της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της πΓΔΜ, το μεγαλύτερο μερίδιο του ΑΕΠ της χώρας το κατέχει η περιφέρεια των Σκοπίων (46,3% το 2004 και 47,3% το 2005).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η παροχή φυσικού αερίου στη βιομηχανική ζώνη Bunardzik πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της πΓΔΜ εγκαινίασε εκστρατεία για την ενημέρωση του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, των οποίων χρήση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να κάνει και η πΓΔΜ.

Όπως δείχνει μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εταιρίες της πΓΔΜ στερούνται διαφάνειας, εταιρικής διοίκησης και γνώσης προώθησης του εαυτού τους στην περιοχή αλλά και ευρύτερα. Άλλα χαρακτηριστικά των εταιριών της πΓΔΜ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, είναι η προσέλκυση, τα τελευταία πέντε έτη, άμεσων κυρίως ξένων επενδύσεων, η ελάχιστη χρήση ομολόγων και πιστώσεων ως μορφών χρηματοδότησης και η κατοχή του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου των εταιριών από τις διοικήσεις τους.

Η κυβερνητική κρίση που σημειώθηκε πρόσφατα στην πΓΔΜ επηρέασε και το χρηματιστήριο της χώρας, όπου παρατηρήθηκε πτώση των τιμών των μετοχών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, μετά την εκδήλωση της κυβερνητικής κρίσης, όλοι οι ξένοι επενδυτές αποτραβήχθηκαν από το χρηματιστήριο.

Το οινοποιείο της πΓΔΜ Chateau Kamnik, με το κρασί Cuvee de Prestige 2006 Barrique αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία των κόκκινων κρασιών στην έκθεση Gast 2008 στο Split της Κροατίας.

Οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της πΓΔΜ

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Οικονομίας της πΓΔΜ Trajko Slaveski, η συναλλαγματική ισοτιμία του δηναρίου έναντι του ευρώ πρόκειται να διατηρηθεί σταθερή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008. Βάσει της ισχύουσας ισοδυναμίας, ένα ευρώ ισοδυναμεί με 61,50 δηνάρια.

Έξι νέα στελέχη ειδικευμένα για την προώθηση στο εξωτερικό των επενδυτικών δυνατοτήτων που παρουσιάζει η πΓΔΜ διορίσθηκαν από την κυβέρνηση της χώρας.Οικονομικές σχέσεις της πΓΔΜ με άλλες χώρες

Εμπειρογνώμονες από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προτείνουν τη δημιουργία ενός κοινού, περιφερειακού χρηματιστηρίου αξιών αντί όλων των επιμέρους χρηματιστηρίων που λειτουργούν στις χώρες αυτές σήμερα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδυτών στην ευρύτερη περιοχή.

Ομάδα δέκα επιχειρηματιών από την Ισπανία επισκέφθηκαν πρόσφατα την πΓΔΜ για να διερευνήσουν τις προσφερόμενες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία και επενδύσεις. Το ενδιαφέρον των ισπανικών εταιριών για την πΓΔΜ εστιάζεται κυρίως στους τομείς των τροφίμων, του καπνού, των κρεάτων, των μετάλλων, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κεραμικών.

Τραπεζικός Τομέας

Προς πώληση διατίθεται η τράπεζα IK Banka. Ως ο πλέον πιθανός αγοραστής παρουσιάζεται τραπεζικός όμιλος ολλανδοτουρκικών συμφερόντων.

Ξένες εταιρίες στην πΓΔΜ– επενδύσεις - εξαγορές

Όπως αναφέρεται στον τοπικό Τύπο, αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης στην πΓΔΜ, ενώ επίσης η εταιρία τηλεπικοινωνιών Nortel σχεδιάζει τη λειτουργία γραφείου πωλήσεων στη χώρα καθώς και επέκταση της παρουσίας της στην τοπική αγορά.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, βουλγαρικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ίδρυση εταιριών στην πΓΔΜ για τη διαχείριση των χρημάτων όσων θέλουν να ενταχθούν στο σύστημα της επικουρικής σύνταξης.

Η βρετανική εταιρία Johnson Matthey πρόκειται να επισπεύσει την έναρξη της κατασκευής του σχεδιαζόμενου εργοστασίου της στην βιομηχανική ζώνη του Bunardzik κατά δύο μήνες. Έτσι, η εν λόγω κατασκευή πρόκειται να αρχίσει τον ερχόμενο Απρίλιο.

Το 16% της κατασκευαστικής εταιρίας της πΓΔΜ Mavrovo πωλήθηκε στο χρηματιστήριο της χώρας στις 10 Μαρτίου προς 2.450 δηνάρια τη μετοχή. Το συνολικό ποσό της εν λόγω αγοραπωλησίας ανήλθε στα 1,5 εκατ. ευρώ.

Διεθνείς διαγωνισμοί

Η εταιρία διαχείρισης του συστήματος ηλεκτρισμού της πΓΔΜ ELEM προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή εταιρίας, η οποία θα συμμετάσχει ως εταίρος σε κοινοπραξία με κρατική συμμετοχή για την κατασκευή του εργοστασίου φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου «Energetika». Το εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή Zelezarnica των Σκοπίων, η ολοκλήρωση του θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 30 μηνών και η συνολική επένδυση αναμένεται να ανέλθει στα 220-250 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της πΓΔΜ πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση γης για την κατασκευή κτιρίων.


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov