Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προτάσεις για την Ενίσχυση των Διμερών Σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΟΥΡΚΙΑ
Ημερομηνία: 05/08/2004
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κωνσταντινούπολης
Κείμενο:
Κατά την περίοδο 1999-2003, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας παρουσίασαν πολύ σημαντική ανάπτυξη. Ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών οδήγησε στην υπογραφή πλήθους διμερών συμφωνιών με πιο πρόσφατη την συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης εισοδήματος που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2005. Είναι πλέον γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδος.


Οι ελληνικές επιχειρήσεις ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τις δυνατότητες που προσφέρει η τουρκική αγορά τόσο για την πρόωθηση των προϊόντων τους όσο και για την σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών τους με ομοειδείς τουρκικές επιχειρήσεις. Αντιθέτως, οι τούρκοι επιχειρηματίες πραγματοποιούν συντονισμένα και αποτελεσματικά βήματα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με την χώρα μας. Συμμετέχουν μαζικώς σε πολλές κλαδικές εκθέσεις προϊόντων στην χώρα μας, σε επιχειρηματικές αποστολές, καθώς και σε άλλες εμπορικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνουν σταθερά τον αριθμό των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.


Αναφορικά με τις δυνατότητες δίεισδυσης ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία.άλλων από αυτών που ήδη εξάγονται στη χώρα αυτή, αισιόδοξες προοπτικές παρουσιάζουν οι εξής κατηγορίες: προϊόντα πληροφορικής, είδη συσκευασίας, διάφορα μέταλλα (χυτοσίδηρος, σίδηρος, χάλυβας), τυποποιημένα γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα τρόφιμα, κατεψυγμένα λαχανικά, κονσέρβες ψαριών - αλίπαστα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, πλαστικά, μηχανολογικός εξοπλισμός, κατασκευαστικά - δομικά υλικά, προϊόντα αλουμινίου, εξοπλισμός κλωστοϋφαντουργίας, προϊόντα γουνοποίας, προϊόντα ξυλείας.


Είναι γεγονός ότι η δομή του παραγωγικού δυναμικού στις δύο χώρες παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες οι οποίες δίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις την δυνατότητα αλληλοσυμπλήρωσης της παραγωγής και προώθησης προϊόντων στις τρίτες αγορές όπου κάθε φορά οι προσβάσεις και οι διασυνδέσεις Τούρκων ή Ελλήνων επιχειρηματιών είναι καλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι προκειμένου επιχειρήσεις των δύο χωρών να συνεργασθούν ιδρύοντας μικτές επιχειρήσεις για την δημιουργία οικονομιών κλίμακος.


Η Τουρκία ως επενδυτικός χώρος εμφανίζει μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με τη γεωγραφική της θέση ως πύλη σε ενεργειακούς πόρους και γειτνίασή της με χώρες Καυκάσου -κεντρική Ασία, τα κίνητρα που δίνει για επενδύσεις, τον πληθυσμό της, τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, το άριστα εκπαιδευμένο, πειθαρχημένο, ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό, το χαμηλό εργατικό κόστος κ.λ.π. Επί πλέον, η υλοποίηση ξένων επενδύσεων στην Τουρκία είναι σχετικά απλή υπόθεση καθώς έχουν αρθεί πολλά εμπόδια του παρελθόντος.


Η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών ασφαλώς θα συμβάλει θετικά κάνοντας πιο ελκυστική την περίπτωση επένδυσης στην Τουρκία.


Η προσπάθεια πρόωθησης των διμερών εμπορικών συνεργασίων θα πρέπει να συνδυασθεί με την δημιουργία επενδυτικών συνεργασίων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων . Για πολλούς κλάδους ,όπως π.χ των τροφίμων, είναι πιο συμφέρουσα σε αυτή την φάση μία κοινή επένδυση για επιτόπια παραγωγή παρά προσπάθεια για απευθείας εξαγωγές του προϊόντος στην Τουρκία, δεδομένου του απαγορευτικού εισαγωγικού καθεστώτος. Σε τέτοιου είδους συνεργασίες υπάρχει παραγωγική βάση ή λειτουργία στην Τουρκία, όμως χρησιμοποιούνται και πρώτες ύλες ή ημιέτοιμα προϊόντα από την Ελλάδα. Επί παραδείγματι, η ΙΝΤΡΑΛΟΤ δραστηριοποιείται στην τουρκική αγορά, χρησιμοποιεί όμως τα ελληνικής κατασκευής τερματικά της αδελφής της εταιρείας. Παρομοίως, εταιρείες που τυποποιούν τουρκικά λαχανικά και τα εξάγουν προς τους πελάτες που ήδη έχουν ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν και υλικά συσκευασίας (βαζάκια, κουτιά, χαρτόνια, κ.λ.π.) από την Ελλάδα.


Συμπερασματικά λοιπόν πολλά ελληνικά προϊόντα και κάθε μορφής τεχνολογίας-υπηρεσίας μπορούν να εξαχθούν στην Τουρκία δια μέσου μιας ελληνοτουρκικής επενδυτικής συνεργασίας.


Οι κυριότεροι κλάδοι που παρουσιάζουν καλές προοπτικές είναι οι ακόλουθοι:
 • Τουρισμός
 • Ενέργεια
 • Μεταφορές
 • Υπηρεσίες κυρίως πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας
 • Ναυτιλία
 • Franchising
 • Περιβάλλον
 • Τηλεπικοινωνίες
 • Ασφάλειες-Τράπεζες
 • Συσκευασία-Τυποποίηση
 • Αλιεία-Ιχθυοκαλλιέργειες
 • Πτηνοτροφία
 • Εξόρυξη μεταλλευμάτων
 • Εκσυγχρονισμός Υπηρεσιών ελλιμενισμού
 • Υγεία
 • Αγροτικές Εφαρμογές

Η συνεργασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να γίνει μέσα από την δημιουργία δικτύωσης, μεταφοράς πληροφορίας και γνώσης, τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και μπορεί να αποτελέσει ένα ευρύ και ενδιαφέρον πεδίο.

Ένα ευρύ και ενδιαφέρον πεδίον συνεργασίας είναι αυτό της μεταφοράς τεχνογνωσίας προς την τουρκική πλευρά. Η έλλειψη συγχρόνων μηχανημάτων και μεθόδων παραγωγής και η έλλειψη επενδύσεων σε τουρκικούς κλάδους, όπως π.χ. κλωστοϋφαντουργίας, τυποποίησης φρούτων και λαχανικών, παραγωγής δερματίνων ειδών, χημικών, αποτελούν δυνατότητες ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Η κίνηση επισκεπτών μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος. Μέσω κοινών τουριστικών προσφορών, οι τουρίστες από άλλες χώρες μπορούν να απολαύσουν διακοπές και στις δύο χώρες.

Στον τομέα της ενέργειας
βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου των δύο χωρών με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2005 ενώ στο στάδιο των μελετών βρίσκεται η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων.

Στον τομέα της ναυτιλία
ς, έχει υπογραφεί Ναυτιλιακή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών απότο 2001, η οποία δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις δραστηριοποίησης για τα ελληνικά πλοία που πλέουν σε τουρκικά λιμάνια. Επίσης, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να αναπτύξουν συνεργασία στις ναυτιλιακές μεταφορές καθώς και στο τομέα της ναυπηγικής.

Ιδιαίτερα στο τομέα της κατασκευής, επισκευής και συντήρησης πλοίων στην Τουρκία, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασιών.


Επίσης, οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της πληροφορικής και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Τράπεζες, Ασφάλειες) παρουσιάζουν καλές προοπτικές τόσο για αμιγώς ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία όσο και για διμερείς συνεργασίες και κοινές επιχειρηματικές δράσεις με στόχο τα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.


Στις αγροτικές εφαρμογές υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας. Η Τουρκία υστερεί στους τρόπους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς ιδιαίτερα στα κηπευτικά ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο θέμα πιστοποίησης της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Η έλλειψη συγχρόνων μηχανημάτων και μεθόδων παραγωγής και η έλλειψη επενδύσεων στη τυποποίηση φρούτων και λαχανικών αποτελεί δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών σχέσεων των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.


Οι τρόποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη επιχειρηματική προσέγγιση των δύο χωρών είναι μεταξύ άλλων :
 • Οργάνωση κλαδικών αποστολών από την Ελλάδα στην Τουρκία από τομείς που προσφέρονται για εξαγωγές και όχι για εισαγωγές
 • Συμμετοχή στην Τουρκία σε εκθέσεις προϊόντων με δυνατότητες εξαγωγών καθώς και οργάνωση εκδηλώσεων όπως δειγματισμών, ελληνικών εβδομάδων κ.τ.λ
 • Προσέλκυσης τουρκικών trading companies στην Ελλάδα οι οποίες θα αναλάμβαναν την αγορά πρώτων υλών και άλλων προϊόντων από Ελλάδα προς Τουρκία ή προς άλλες τρίτες, γειτονικές της Τουρκίας χώρες, όπου διαθέτει καλύτερες προσβάσεις και κανάλια πρόωθησης προϊόντων και υπηρεσιών.
 • Διερεύνηση της δυνατότητας χορήγησης εξαγωγικών πιστώσεων μέσω ΟΑΕΠ ή άλλου φορέα ( η Τουρκία προσφέρει στους τούρκους εξαγωγείς μέσω Turk Exim Bank)
 • Συνέχιση διοργάνωσης ενημερωτικών ημερίδων και στις δύο χώρες για την υποκίνηση του ενδιαφέροντος του επιχειρηματικού κόσμου για συνεργασίες, εμπορικές ή επενδυτικές.
 • Παρότρυνση ανάπτυξης επενδυτικών συνεργασίων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων σε κλάδους όπου υπάρχει κοινό ενδιαφέρον.
 • Υποκίνηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για ανάπτυξη μορφών επενδυτικών συνεργασιών με την αντίστοιχη τουρκική με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξαγωγή τεχνολογίας και υπηρεσιών από Ελλάδα προς Τουρκία. Η έλλειψη τεχνολογίας στην τουρκική βιομηχανική υποδομή παρατηρείται έντονα σε πολλούς κλάδους και ως εκ τούτου οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσανατολιστούν ενδεχομένως και προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω συνεργασιών τους με τουρκικές εταιρείες.
 • Διοργάνωση 3ης Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής προς το τέλος του 2004 για εξέταση δυνατοτήτων αποτελεσματικότερης επιχειρηματικής προσέγγισης καθώς και των προβλημάτων και τεχνικών εμποδίων που εμποδίζουν την δίεισδυση των ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία
 • Άσκηση πίεσης προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που εμπίπτουν αποκλειστικά στην εμπορική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, μη αναγνώριση σήματος CE, εισαγωγικές επιβαρύνσεις σε τρόφιμα και ποτά, ανάγκη εξασφάλισης εισαγωγικών αδειών, κ.λ.π.)

Παρότρυνση προς ελληνικές Τράπεζες και επιχειρήσεις σε κλάδους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον όπως κατασκευές, τουρισμός, μεταφορές, ναυτιλία, κ.λ.π. να δραστηριοποιηθούν στην Τουρκία.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov