header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συμπεράσματα Διοικητικού Συμβουλίου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις διαβουλεύσεις του Άρθρου IV για το 2013 με την Αλβανία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΒΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 11/04/2014
Συναπτόμενο αρχείο: rad72F7610042014 Συμπερασματα ΔΝΤ για Αλβανια.doc
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων
Κείμενο: Στις 28 Φεβρουαρίου 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε τις Διαβουλεύσεις του Άρθρου IV για το 2013 με την Αλβανία. Τα κυριότερα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν με το υπ’ αριθμ. 14/109 από 19 Μαρτίου 2014 Δελτίο Τύπου του ΔΝΤ (http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2014/pr14109.htm) και συνοψίζονται στα κάτωθι:
• Η Αλβανική οικονομία κατάφερε να αποφύγει την ύφεση, καταγράφοντας ηπιότερη μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης από τις γειτονικές χώρες.
• Παρόλα αυτά η Α/οικονομία παρουσιάζει παρατεταμένες αδυναμίες και μακροοικονομικές ανισορροπίες.
• Η χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις ως προς το επενδυτικό κλίμα, καθώς και η αποστροφή του τραπεζικού κινδύνου επέτειναν την επιβράδυνση της Α/οικονομίας.
• Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών άρχισε να βελτιώνεται λόγω των εξαγωγών πετρελαίου και του περιορισμού των εισαγωγών, αλλά δεν υπάρχουν οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την διατήρηση του αποτελέσματος.
• Η δημοσιονομική θέση της Αλβανίας επιδεινώθηκε σημαντικά το 2013, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής επέκτασης κατά την προεκλογική περίοδο, τη συσσώρευση ανεξόφλητων λογαριασμών, την αδύναμη οικονομία, καθώς και λόγω δομικών ζητημάτων, όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα.
• Το τραπεζικό σύστημα έχει, ως τώρα, επιδείξει αντοχή στις πιέσεις από την ευρωζώνη, κυρίως λόγω της εξάρτησής του, σχεδόν αποκλειστικά, από τις εδώ καταθέσεις. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προέβη στις κάτωθι εκτιμήσεις:
• Επαίνεσε τις Α/αρχές για την υιοθέτηση πακέτου μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την χρηματοοικονομική σταθερότητα και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
• Επαίνεσε τις Α/αρχές για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλό επίπεδο.
• Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να στοχεύει στην μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από 60% του ΑΕΠ στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
• Απαιτούνται περαιτέρω μέτρα ως προς την φορολογία και τις δαπάνες, τα οποία θα υποστηρίζονται από μεταρρυθμίσεις στον τομέα διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και στην φορολογική διοίκηση. Το βάρος θα πρέπει να πέσει κυρίως στο θέμα των εσόδων, δεδομένων των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας και του χαμηλού μεριδίου των εσόδων στο ΑΕΠ της χώρας.
• Μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα και στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να προωθηθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
• Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης και η πρόληψη έναντι της δημιουργίας νέων είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
• Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι περαιτέρω χαλάρωσή της θα αυξήσει τον κίνδυνο από υψηλή έκθεση σε ξένο νόμισμα και ενδέχεται να μειώσει την αποδοτικότητά της.
• Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως κατάργηση εμποδίων στην κατάπτωση των εγγυητικών και αναδιάρθρωση δανείων.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη ολοκληρωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου προσελκυσθούν επενδύσεις, μειωθούν οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι και βελτιωθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.


Η Προϊσταμένη

Παγώνα Λάρδα
Σύμβουλος ΟΕΥ AR42;
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports