header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αποστολή κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αλβανία (30.4 – 13.5.2014).
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΒΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 15/05/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων
Κείμενο: Ειδικό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με επικεφαλής τον κ. Nadeem Ilahi επισκέφθηκε τα Τίρανα από 30 Απριλίου έως 13 Μαΐου 2014 για να διεξάγει συζητήσεις με τις αλβανικές αρχές για την πρώτη αναθεώρηση της Συμφωνίας Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού (Extended Fund Facility - EFF).
Συμφωνά με σχετικό δελτίο τύπου του ΔΝΤ το οικονομικό πρόγραμμα της Αλβανίας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ομάδα του ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με τις αλβανικές Αρχές, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης της Συμφωνίας ΕFF, μετά την πλήρωση όλων των κριτηρίων απόδοσης και των διαρθρωτικών μεταβολών, που επιτεύχθηκαν στα τέλη Μαρτίου τ.ε..
Ο κ. Ilahi σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, μετά από επιβράδυνση το 2013, αναμένεται να αυξηθεί σε 2%, το τρέχον το έτος. Η ενίσχυση αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών και στην μικρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Εντούτοις, το αποτέλεσμα παραμένει κατώτερο των δυνατοτήτων, ενώ και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ilahi οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν σύμφωνες με τους στόχους του προγράμματος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, και ο συμψηφισμός οφειλών έχει αρχίσει να προωθείται. Οι Αρχές εξακολουθούν να δεσμεύονται για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση το 2015, προκειμένου να αρχίσουν να μειώνουν το δημόσιο χρέος, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματός τους.
Επίσης, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ σημείωσε ότι υπάρχουν θετικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό και ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομική ανάκαμψη, και να είναι συνεπής με την εντολή της Τράπεζας της Αλβανίας για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, η αύξηση του δανεισμού εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την αποστροφή κινδύνου των τραπεζών.
Οι Αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία της στρατηγικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η πρόταση μεταρρύθμισης που αναπτύχθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει στο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος σε μακροπρόθεσμη βάση.
Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα μεγάλο δημοσιονομικό κίνδυνο. Χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της είσπραξης εσόδων, τον περιορισμό των υψηλών απωλειών κατά τη διανομή και τη μείωση των κλοπών ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να τερματιστεί η τρέχουσα εξάρτηση από τη δημοσιονομική στήριξη για τη χρηματοδότηση του τομέα. Επιπλέον, υπάρχει η ανάγκη να αντιμετωπιστούν άλλοι αναδυόμενοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την αποζημίωση και την αποκατάσταση ιδιοκτησίας.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ υποστηρίζει την πολιτική των αλβανικών Αρχών και τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και θεωρεί ότι δημιουργούν μια αξιόπιστη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης και τη διατήρηση της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει την πρώτη επανεξέταση της Συμφωνίας ΕFF για την Αλβανία στα τέλη Ιουνίου τ.ε.. Έγκριση της αναθεώρησης συνεπάγεται την εκταμίευση των 23.550.000 Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights - SDRs), τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 26,5 εκατ. ευρώ ).
Επισημαίνεται ότι η 36/μηνη Συμφωνία EFF για την Αλβανία εγκρίθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2014.


Η Προϊσταμένη

Παγώνα Λάρδα
Σύμβουλος ΟΕΥ Α'
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports