Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 27.10.2014: Mέτρα περιορισμού των εισαγωγών ΞΥΛΕΙΑΣ, MDF, ΓΥΑΛΙΝΩΝ ΦΙΑΛΩΝ, ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 20/10/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Τυνησίας το οποίο συγκλήθηκε στις 29/09/2014 εξέδωσε ανακοινωθέν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το συνεχώς αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα της χώρας (βλ. http://www.bct.gov.tn/bct/siteprod/actualites.jsp?id=86). Παρόλαυτά, οι εισροές από το εξωτερικό είχαν ως αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τυνησίας να αυξηθούν σε 12,524 δισεκ. δηνάρια (αντιστοιχούν σε 110 μέρες εισαγωγών στις 26/9/2014, έναντι 103 ημερών στις 26/9/2013). Στις 02/10/2014 ο Π/Θ κ.M.Jomaa ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι το έλλειμμα ανήλθε σε 10,5 δισεκατομμύρια δηνάρια το 9μηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση 20,7% σε σχέση με το 9μηνο του 2013, η οποία οφείλεται σε αύξηση των εισαγωγών προϊόντων ενέργειας και τροφίμων, στην μείωση των εξαγωγών φωσφάτων και στην αύξηση των εισαγωγών προϊόντων κατανάλωσης. Το Συμβούλιο ενέκρινε σειρά μέτρων για τον περιορισμό των εισαγωγών ύψους 600 εκατομμυρίων δηναρίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Υπουργός Εμπορίου σε τηλεοπτική της συνέντευξη (6/10/2014) δήλωσε ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα προκειμένου να περιοριστούν οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών (οι οποίες εκπροσωπούν το 23,5% των εισαγωγών) τα οποία θεωρούνται μη απαραίτητα και πολυτελείας (π.χ. μπισκότα, καλλυντικά, κ.τ.λ.) και τα οποία αν και δεν ευθύνονται για το εμπορικό έλλειμμα (αποτελούν μόνο το 4,9% του εμπορικού ελλείμματος) είναι τα μόνα προϊόντα πάνω στα οποία μπορεί να παρέμβει η Κυβέρνηση: δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στις εισαγωγές μηχανημάτων και εξοπλισμού (20,7% του συνόλου των εισαγωγών, 29,1% του εμπορικού ελλείμματος) ούτε στις πρώτες ύλες (29,3% του συνόλου των εισαγωγών, 28,8% του ελλείμματος) απαραίτητα για την παραγωγή και τις επενδύσεις.

Η Υπουργός ανέφερε ότι στα μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών περιλαμβάνεται η υποβολή ορισμένων προϊόντων σε καθεστώς εποπτείας με τη συμπλήρωση εγγράφων ενημερωτικής φύσης προς το Υπουργείο Εμπορίου (π.χ. καλλυντικά, ξυλεία, σίδηρο, υφαντουργία). Η εποπτεία περιγράφεται στο άρθρο 30 του Ν.106 / 18.12.1998 και θεωρείται το πρώτο στάδιο πριν την αδειοδότηση ή την εφαρμογή ποσόστωσης για να σταματήσουν οι εισαγωγές. Σύμφωνα με απόψεις των στελεχών της εδώ Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η διαδικασία της εποπτείας δεν αντίκειται στις διατάξεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου ο οποίος την αναγνωρίζει ως μηχανισμό που επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να διαπιστώσουν αν τα προϊόντα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές και σε νόμιμες πολιτικές ενός κράτους όπως προστασία της υγείας ή ασφάλεια των καταναλωτών (βλ. και http://europa.eu/legislation_summaries/internal_market/single_market_for_goods/technical_harmonisation/l21253_fr.htm, http://europa.eu/legislation_summaries/internal_market/single_market_for_goods/technical_harmonisation/l21253_fr.htm). Ο κατάλογος με τα προϊόντα τα οποία τίθενται σε καθεστώς εποπτείας δεν κοινοποιήθηκε.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης των κρατών μελών της Ε.Ε. αρχές Οκτωβρίου από την εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ. στην Τυνησία αναφέρθηκε η αύξηση των παραδασμολογικών εμποδίων π.χ. επιβολή των φόρων κατανάλωσης μόνο στις εισαγωγές και μη φορολόγηση οικονομικά εύρωστων τυνησιακών εταιριών γεγονός που δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για τη χώρα αλλά και στους επενδυτές. Το κλιμάκιο του Δ.Ν.Τ. πρότεινε στις τυνησιακές αρχές υποτίμηση του δηναρίου και μέτρα περιορισμού της εσωτερικής ζήτησης τονίζοντας ότι η Τυνησία πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και ότι η κατάσταση της οικονομίας παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών δεν δικαιολογεί την προσφυγή σε μέτρα περιορισμού των εισαγωγών τα οποία η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει ως ύστατη λύση και σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Ενεργοποίηση της ρήτρας διασφάλισης στο πλαίσιο του Π.Ο.Ε.
Στις 15/10/2014 η Τυνησία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του άρθρου 27 της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας για την έναρξη της διαδικασίας εξέτασης των στοιχείων με σκοπό την ενεργοποίηση της ρήτρας διασφάλισης προκειμένου η εγχώρια παραγωγή να προστατευθεί από αθρόες εισαγωγές ακολούθων προϊόντων α) ξυλείας MDF με πάχος που δεν υπερβαίνει τα 5mm και δασμολογικό κωδικό 441112, που υπερβαίνει τα 5mm αλλά δεν υπερβαίνει τα 9mm και δασμολογικό κωδικό 441113 και με πάχος που υπερβαίνει τα 9 mm και δασμολογικό κωδικό 441114 και β) γυάλινων φιαλών με δασμολογικό κωδικό 701090 (δεν βρέθηκε ο δασμολογικός κωδικός 709031 ο οποίος αναφέρεται στα τυνησιακά έγγραφα). Το αίτημα υπεβλήθη από τις τυνησιακές εταιρίες α) ξυλείας GAN (http://www.poulinagroupholding.com/en/details_filiales.php?id=110), η οποία υποστήριξε ότι οι εισαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων ανήλθαν από 4954 τόνους το 2009 (6173 κυβικά μέτρα) σε 25338 τόνους (13457 κυβικά μέτρα) το 2013, με αποτέλεσμα τη μείωση της τοπικής παραγωγής κατά 14% και τη μείωση των πωλήσεων κατά 25% τη διετία 2012-2013 και β) γυάλινων φιαλών SOTUVER (http://www.sotuver.com.tn/index.php?langue=en) η οποία υποστήριξε ότι η εισαγωγές ανήλθαν από 8455 τόνους το 2009 σε 13457 τόνους το 2013. Η διαδικασία προβλέπει την υποβολή σχετικών μελετών από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, όπως προβλέπει το άρθρο 6 του Ν.98-106/18.12.1998 στο Τυνησιακό Υπουργείο Εμπορίου και ακρόαση των θιγομένων μερών π.χ. Ευρωπαίων εξαγωγέων και Τυνήσιων εισαγωγέων. Επισημαίνεται ότι όλα τα κράτη – μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για την ενεργοποίηση της ρήτρας διασφάλισης προκειμένου να προστατεύσουν κλάδο της εθνικής παραγωγής έναντι αύξησης εισαγωγής προϊόντων που προκαλεί βλάβη ή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον τομέα εγχώριας παραγωγής βλ. http://www.wto.org/french/tratop_f/safeg_f/safeg_f.htm. Τα θιγόμενα μέρη πρέπει να παρουσιάσουν εγγράφως τις απόψεις τους έως 30 Οκτωβρίου 2014 (σε περίπτωση που το Τυνησιακό Υπουργείο Εμπορίου απορρίψει το αίτημα της εδώ αντιπροσωπείας της Ε.Ε. για παράταση της προθεσμίας έως 16/11/2014) προκειμένου να εξεταστεί αν η αύξηση των εισαγωγών των συγκεκριμένων προϊόντων προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε κλάδο της εγχώριας παραγωγής.

Παρακαλούμε όπως α) οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες τις οποίες έχουν ενημερώσει οι Τυνήσιοι συνεργάτες τους για περιορισμό / ακύρωση παραγγελιών προϊόντων τους ιδιαίτερα όσον αφορά καλλυντικά, ξυλεία, σίδηρο, υφαντουργία β) οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες MDF και γυάλινων φιαλών όπως επικοινωνήσουν έως και 27.10.2014 με το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας. Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας έχει ήδη επικοινωνήσει με την Ελληνική Στατιστική Αρχή για τις ελληνικές εξαγωγές των τεσσάρων προϊόντων το εννεάμηνο του 2014.

Η Προϊσταμένη
Ειρήνη Καμά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Β΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov