header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παρουσίαση Βαρόμετρου της PricewaterhouseCoopers-PwC για την πορτογαλική οικονομία της θάλασσας.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 19/01/2016
Σχετικός σύνδεσμος: http://www.pwc.pt/pt/publicacoes/leme-portugal.html
Συναπτόμενο αρχείο: rad5B1E2pwc-leme-portugal-2016.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο: Στα μέσα Ιανουαρίου, παρουσιάσθηκε στο Περίπτερο Γνώσης, στην Λισσαβώνα, η 6η έκδοση «Βαρόμετρο της PwC για την πορτογαλική οικονομία της θάλασσας». Στην εκδήλωση συμμετείχε με χαιρετισμό η νέα Πορτογαλίδα Υπουργός Θαλάσσης, κα Ana Paula Vitorino. Επισημαίνεται ότι, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, το χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την θάλασσα (ναυτιλία, αλιεία) αναβαθμίζεται και συγκεντρώνεται σε ένα Υπουργείο.
Κατά τον χαιρετισμό της, η Υπ. Θαλάσσης ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι η αύξηση τουλάχιστον κατά 400εκ.€ του προϊόντος της πορτογαλικής θαλάσσιας οικονομίας, ώστε να ξεπεράσει τα 4δις€. Επίσης, η κα Vitorino υπογράμμισε το πολύ υψηλό ποσοστό απορρόφησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας ΕΠ.ΑΛ. 2007-2013 (σχεδόν 77%), το οποίο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 100% έως τον προσεχή Μάρτιο. Υπενθύμισε ότι η θάλασσα συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες της πορτογαλικής κυβέρνησης, διαχωρίζοντας τρεις βασικούς πυλώνες: την οικονομία, την κυριαρχία και την γνώση.
Στο οικονομικό σκέλος, η Υπουργός έδωσε έμφαση στην προώθηση νέων οικονομικών δραστηριοτήτων (π.χ. υπεράκτια αιολική ενέργεια, θαλάσσιος τουρισμός, υδατοκαλλιέργεια) πέρα από τις παραδοσιακές (ναυτιλιακές μεταφορές, αλιεία, ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες), καθώς και την ανάδειξη της Πορτογαλίας ως λιμενικό και διαμετακομιστικό κόμβο στον Ατλαντικό. Έκανε δε ειδική μνεία στην ενίσχυση του κλάδου ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, στον στόχο διπλασιασμού της παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, καθώς και την πρόθεση δημιουργίας ενός Γαλάζιου Ταμείου. Το Γαλάζιο Ταμείο, που θα είναι οικονομικά αυτόνομο, θα έχει ως αποστολή την επιστημονική έρευνα, την προστασία και τον έλεγχο της θάλασσας, καθώς και την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας. Όσον αφορά τον πυλώνα της εθνικής κυριαρχίας, η Υπουργός ανεφέρθη στο πορτογαλικό αίτημα επέκτασης της υφαλοκρηπίδας, ζήτημα που σχετίζεται με την δυνατότητα εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Επίσης, η Υπουργός ανεφέρθη στον στόχο εισαγωγής της θάλασσας στην εκπαίδευση (π.χ. ως θέμα στα σχολικά και αθλητικά προγράμματα), μην παραλείποντας την ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Τέλος, στον τομέα της γνώσης η Υπουργός τόνισε ότι η επένδυση στην έρευνα, σε διασύνδεση με τον επιχειρηματικό τομέα, είναι καθοριστική, ώστε να αναβαθμισθεί η θάλασσα ως στρατηγικό κεφάλαιο της Πορτογαλίας. Συγκρατείται επίσης ότι, σύμφωνα με την κα Vitorino, το Υπουργείο Θαλάσσης, από κοινού με την Στατιστική Υπηρεσία εργάζονται για την κατάρτιση δεικτών που θα μετρούν την έκταση και την επίδοση της θαλάσσιας οικονομίας. Επιπλέον, η κα Vitorino σημείωσε την παγκόσμια διάσταση της θάλασσας και φαινομένων/δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτήν, όπως η μετανάστευση, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η παράνομη αλιεία, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για θέματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με διακρατική συνεργασία.
Το Βαρόμετρο της PwC για την οικονομία της θάλασσας στην Πορτογαλία είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.pwc.pt/pt/publicacoes/leme/portugal/pwc-leme-portugal-2016.pdf, σε δίγλωσση έκδοση (πορτογαλικά και αγγλικά). Σύμφωνα με εν λόγω έκθεση, σε γενικές γραμμές, η πορτογαλική θαλάσσια οικονομία καταγράφει ανάπτυξη: αύξηση στις εξαγωγές αλιευμάτων, αύξηση της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας, άνοδο της τουριστικής κίνησης, ανάπτυξη των ναυτιλιακών μεταφορών, υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, κλπ.. Ωστόσο, παρατηρείται μείωση στο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στην οικονομία της θάλασσας (από την αλιεία και το πολεμικό ναυτικό ως και τις σχετικές πανεπιστημιακές σχολές). Δεδομένου του στόχου για ανάπτυξη της οικονομίας της θάλασσας, οι Πορτογάλοι ιθύνοντες εστιάζουν κατά προτεραιότητα στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού στον ευρύτερο κλάδο, ουσιαστικά μέσω της εκπαίδευσης. Επιπλέον, η φετινή έκδοση του Βαρομέτρου κάνει ειδική αναφορά στην διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, ακριβώς εν όψει της ανάπτυξης της θαλάσσιας οικονομίας και της αύξησης της κίνησης και δραστηριοποίησης σε αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Πορτογαλία διοργάνωσε το πολυγεγονός Blue Week, παρουσιάζοντάς το ως ένα παγκόσμιο γεγονός της θαλάσσιας οικονομίας. Πέρα από την ανάπτυξη της πορτογαλικής θαλάσσιας οικονομίας της, η Πορτογαλία φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως, όσον αφορά τον διάλογο και την ανάληψη δράσης στο πλαίσιο της θαλάσσιας οικονομίας. Εν κατακλείδι, η ανάπτυξη της οικονομίας της θάλασσας δεν είναι μόνο μια προτεραιότητα, αλλά ένα όραμα της Πορτογαλίας, που την συνδέει άλλωστε με το παρελθόν της ως ναυτικό έθνος.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports