header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Δελτίο Εξελίξεων Αυστραλιανής Οικονομίας και Αγοράς (Ιούνιος 2016)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 28/11/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σύδνεϋ
Κείμενο:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτεραιότητες στην Πρόθεση Ψήφου στις Κοινοπολιτειακές Εκλογές

Για πρώτη φορά στην ιστορία των αυστραλιανών δημοσκοπήσεων μεταξύ των μεσήλικων και άνω ψηφοφόρων στις κοινοπολιτειακές εκλογές, της 2ας Ιουλίου, αποδόθηκε στην περίθαλψη ο υψηλότερος συντελεστής στάθμισης (52%) αφήνοντας τη διαχείριση της εθνικής οικονομίας στη δεύτερη θέση (38%). Λοιπά κοινωνικο-οικονομικά θέματα πολιτικής όπως η απασχόληση, η φορολογία, η εκπαίδευση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συνέβαλαν ελάχιστα στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με τον οργανισμό “Council of the Ageing”, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά αντίστροφα από εκείνα των εκλογών του 2013 δεδομένου ότι τα δείγματα των ερωτηθέντων ταυτίζονταν. Οι εν λόγω προτεραιότητες διεδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αυστραλιανή ψήφο σε βαθμό να οδηγηθεί το πολιτικό σύστημα σε αδιέξοδο λήψης αποφάσεων (απολύτως οριακή πλειοψηφία του Συνασπισμού Φιλελευθέρων/Nationals στο Κοινοβούλιο και μη αυτοδυναμία στη Γερουσία ώστε η αγορά να κάνει λόγο για τη δημιουργία συνθηκών αδύναμου, να λάβει αποφάσεις, κοινοβουλίου ”hung parliament”). Kαθοριστικό ρόλο στη νέα Γερουσία αναμένεται να διαδραματίσουν η Πράσινοι (8.7%) και η τριμελής ομάδα του ομογενούς από τη Νότιο Αυστραλία, Nick Xenophon (3.3%).

Πολιτική Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

Ουσιαστικό κώλυμμα προέκυψε από την άρνηση του Θησαυροφύλακα, Scott Morisson, να εγκρίνει την προγραμματισμένη αδειοδότηση συμμετοχής κατά 50.4% στο διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Πολιτείας ΝΝΟ, Ausgrid. Οι δύο ενδιαφερόμενοι κινέζικοι επιχειρησιακοί όμιλοι (η κρατική State Grid Corp, και η Cheung Kong Infrastructure που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, συμφερόντων του μεγαλο-επιχειρηματία Li Ka-Shing) είχαν προκριθεί από την Πολιτειακή κυβέρνηση να εξασφαλίσουν 99ετή άδεια αντί τιμήματος $10.4δισ. Οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε ο κοινοπολιτειακός Θησαυροφύλακας ήταν εθνικής ασφαλείας. Κινεζικοί κύκλοι έκαναν λόγο για ένα συγκεχυμένο καθεστώς προσέλκυσης ξένων επενδύσεων “muddled foreign investment regime putting up major infrastructure assets for auction only to block them from sale”. O σκιώδης Θησαυροφύλακας, Chris Bowen, υπεστήριξε τη θέση της κυβέρνησης τονίζοντας ότι “national security considerations had to be paramount”. Σημειώνεται ότι το 2015, πωλήθηκε έναντι $10.3δισ. η εταιρεία Transgrid η οποία συνδέει το δίκτυο υψηλής τάσης από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές Hunter Valley, Lithgow, Snowy Hydro προς τα αστικά δίκτυα τα οποία διαχειρίζονται οι εταιρείες Ausgrid (ελέγχει το κεντρικό Σύδνεϋ και το Νιουκάστλ) και Endeavour (εξυπηρετεί το δυτικό και νότιο Σύδνεϋ και την Ιλαγουάρα). Σημειώνεται ότι η κινεζική εταιρεία, State Grid Corp., παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ έχει ήδη αποκτήσει συμμετοχή στα ηλεκτρικά δίκτυα της Νοτίου Αυστραλίας, της Βικτώριας και της Δυτικής Αυστραλίας μέσω των συμμετοχικών εταιρειών Jemena και Electranet.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

Νέα Νότιος Ουαλία: Προϋπολογισμός Πολιτείας

Η Θησαυροφύλακας της ΝΝΟ, Gladys Berejiklian, ανακοίνωσε στον Προϋπολογισμό 2016/17 πολιτειακά επιδοτούμενα έργα υποδομών της τάξης των Α$73δισ. ($22δισ. για την περίθαλψη, $14δισ. για την παιδεία και $17δισ. για υποδομές και υπηρεσίες μεταφορών) ενώ δήλωσε ότι το καθαρό χρέος της Πολιτείας δεν θα υπερβεί τα Α$700εκ. (μόλις 1% του Πολιτειακού ΑΕΠ) αποδίδοντας αυτήν την επιτυχία στην πενταετή ορθολογική μείωση των δαπανών και στην εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης των περιουσιακών στοιχείων της Πολιτείας «asset recycling». Η οικονομία της Πολιτείας έχει κατορθώσει να διατηρήσει την πιστοληπτική της ικανότητα στο ΑΑΑ, “boosting business and consumer confidence, and making NSW the number one destination to live, work and do business, the envy of the other States». Σημαντικό ρόλο στην είσπραξη δημοσιονομικών πόρων, πέραν του ομοσπονδιακού ATO/Australian Taxation Office, έχει διαδραματίσει ο Φορέας SDRO/State Debt Recovery Office, αρμόδιος για τη συλλογή προστίμων και άλλων δικονομικών κυρώσεων.

Δυτική Αυστραλία: Πρόταση φορολόγησης των εταιρειών εξόρυξης και Δημοσιονομική Θέση

Ο αρχηγός των Nationals στην Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, Brendon Grylls, πρότεινε την επιβολή φόρου, αντισταθμιστικού του Πολιτειακού δημοσιονομικού ελλείμματος που υπερβαίνει πλέον τα $4δισ. ετησίως, της τάξης των $5 ανά εξορυσσόμενο τόννο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων κυρίως από τις εταιρείες σιδηρομεταλλεύματος  BHP Billiton και Rio Tinto με επιχειρήματα την απώλεια της αναπτυξιακής των τροχιάς που στηρίζεται στη σθεναρή πολιτική διαχείρισης του κόστους λόγω της χαμηλής τιμής του ορυκτού. Εάν η πρόταση υλοποιηθεί, τα αναμενόμενα έσοδα της Πολιτείας θα υπερβούν τα $3δισ. σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες κολοσσοί έχουν καταβάλει στον Πολιτειακό κορβανά, στην πενταετία 2010-2015, άνω των $20δισ. σε δικαιώματα εξόρυξης (royalties) απασχολώντας περίπου 20,000 άτομα.

Η όλη συζήτηση λαμβάνει χώρα την τρέχουσα περίοδο διότι στο ζήτημα της δημοσιονομικής διαχείρισης, η Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας καλύπτει μερικώς τις ανάγκες της λαμβάνοντας επιστροφές του καταβαλλόμενου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ΦΠΑ της τάξεως του 30% (με βάση τη συμφωνία της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης με τις Πολιτειακές –COAG/Council of Australian Governors- και την οριζόντια, ανά Πολιτεία, εξίσωση ισοδύναμης κάλυψης των αναγκών εκπαίδευσης και περίθαλψης) έχοντας ωθήσει την κυβέρνηση Barnett να αιτηθεί σημαντική αύξηση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ σε επίπεδα άνω του 50%. Με την αντίληψη αυτή συνηγορεί ο κοινοπολιτειακός Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Christian Porter, και πρώην Θησαυροφύλακας της Πολιτείας. Στο πρόσφατο παρελθόν των επενδύσεων στον κλάδο των ορυκτών, επιστροφή 30% επί του καταβαλλόμενου ΦΠΑ ήταν αρκετή να καλύψει τα δημοσιονομικά κόστη. Πολιτειακός Π/Θ θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό πρόκειται τελικά να λειτουργήσει υπέρ της διακυβέρνησής του εν όψει των επικείμενων εκλογών (Μάρτιος 2017). Η αντιπολλιτευόμενη κριτική, εκπορευόμενη από τον αρχηγό των Εργατικών, Bill Shorten, κάνει λόγο για δυστυχή αναγκαιότητα στήριξης του Φιλελεύθερου κόμματος της Πολιτείας.

Ο νυν Πολιτειακός Θησαυροφύλακας, Mike Nathan, έχει κάνει λόγο για ανάκτηση του επιπέδου ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της Πολιτειακής οικονομίας (από το ΑΑ+ που είναι σήμερα) παρά την εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στα $4 δισ. και του χρέους συντόμως στα $40δισ., μη εξαιρουμένης της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Πολιτείας (Fremantle Port, Pilbara poles, Western Power, Horizon Power) -παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τους Nationals- για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την κατασκευή έργων υποδομών μέσω ενός χρηματοοικονομικού επενδυτικού οχήματος (Perth Airport link, σταδίου, νοσοκομείων  και σχολείων). Παράλληλα, πλειάδα χρηματοοικονομικών πόρων πρόκειται να κατευθυνθούν σε επιδοτήσεις στους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας, της καινοτομίας και του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, αλιεία). Τα ανωτέρω μέτρα πρόκειται να συμπληρωθούν από τον ευρύτερο ρόλο του προγράμματος “Agency Expenditure Review” το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσει την  πορεία δαπανών άνω  των 50 φορέων της Πολιτειακής κυβέρνησης.

Νότιος Αυστραλία: Φορολογική Πολιτική Επιχειρήσεων

Με το δυναμικό ιστότοπο http://www.taxreform.sa.gov.au, η κυβέρνηση της Πολιτείας της Νοτίου Αυστραλίας προέβη στη μείωση των εταιρικών φορολογικών βαρών με στόχο την εμπροσθοβαρή ανάπτυξη δεδομένων των υλοποιούμενων αποεπενδύσεων στον κλάδο της μεταποίησης (κυρίως αυτοκινητοβιομηχανία και συμπληρωματικοί κλάδοι –η ναυπηγική βιομηχανία τονώθηκε με την  πρόσφατη πρόκριση της γαλλικής πρότασης για συμπαραγωγή των υποβρυχίων και συντήρηση πλοίων του αυστραλιανού βασιλικού ναυτικού, ένα 30ετές επενδυτικό σχέδιο κόστους $50δισ. που θα δημιουργήσει 3,000 θέσεις εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και των μεταφορών). Σύμφωνα με το Πολιτειακό Υπουργείο Οικονομικών και με σχετική αρθρογραφία στο επιστημονικό περιοδικό “Public Affairs” με τίτλο “Business Bearing the Burden” η Νότιος Αυστραλία σκοπεύει να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση, μετά τη Βόρειο Επικράτεια, από πλευράς φορολογικών ελαφρύνσεων των επιχειρήσεων. Μεταξύ των παρεχομένων φορολογικών κινήτρων, υπό την έννοια ότι πρόκειται να καταργηθούν από την 01/07/2018 η να βελτιστοποιηθούν, συγκαταλέγονται τα εξής, τα οποία αφορούν τους φόρους μεταβίβασης (Stamp Duties) και το ΕΝΦΙΑ (Land Tax):

ü  Abolition of the stamp duty on non-real property transfers (ie non-fixed plant and equipment, intellectual property or statutory licences),

ü  Abolition of the “Save the Murray River” levy,

ü  Abolition of the stamp duty on genuine corporate reconstructions (business owners seeking to consolidate a business with an existing business),

ü  Abolition of the stamp duty on miming tenement transfers (miners seeking to undertake exploration activity),

ü  Abolition of the stamp duty on non-residential, non-primary production real property transfers (purchasers of commercial property),

ü  Increase of the tax-free threshold to $332,000 concerning the land tax (owners of investment and commercial properties),

ü  Extention of the small business payroll tax rebate (owners expanding or starting-up a business),

Υπολογίζεται επί παραδείγματι ότι σε μεταβιβάσεις εμπορικών ακινήτων αξίας $10εκ. ο μέσος φόρος στην επικράτεια κυμαίνεται στο 5% όταν η Νότιος Αυστραλία πρόκειται σταδιακά (μέχρι τον Ιούλιο 2018) να τον μηδενίσει, Αντιστοίχως, στις μεταβιβάσεις μη ορατών περιουσιακών στοιχείων ο φόρος από 3.5% (που είναι ο μέσος όρος παναυστραλιανά) επίσης σταδιακά μηδενίζεται.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports