header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Δελτίο Εξελίξεων Αυστραλιανής Οικονομίας και Αγοράς (Ιούλιος 2016)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 28/11/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σύδνεϋ
Κείμενο:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιανικό Εμπόριο Τροφίμων (Woolworths)

Σχεδόν $1δισ. έχει προϋπολογιστεί να κοστίσει η αναδιάρθρωση του δεύτερου κορυφαίου λιανεμπορικού ομίλου τροφίμων ”Woolworths” απόφαση που εκτίναξε την τιμή της μετοχής κατά 20%. Όσον αφορά τη στρατηγική του ομίλου ομιλούμε για επιδράσεις στο 2.1% των δραστηριοτήτων του (κλείσιμο 30 ενοικιαζομένων καταστημάτων υπεραγορών σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και 10 hotels/bars). Οι μεγάλοι χαμένοι από μια τέτοια απόφαση είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, όμιλοι SCA Property Group και Charter Hall Retail, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία “REIT/Real Estate Investment Trusts” αι οι οποίοι θα δυσκολευθούν να επιτύχουν αποδόσεις των ακινήτων τους στο μέλλον. Σύμφωνα με δήλωση του αναλυτή ακινήτων της Macquarie Consultancy, Rob Freeman: ”a key issue would be the landlords’ ability to backfill the spaces (ie extracting turnover rent and achieving rental spreads); finding a successful tenant could prove difficult granted that Woolies were unable to achieve adequate returns and sales productivity from subject locations”.

Διατροφή (Ετικέττα Συσκευασίας)

Άνω του 60% των αυστραλών καταναλωτών προβαίνουν σε αγορές τροφίμων τα οποία φέρουν την ετικέττα “Natural” παρά το γεγονός ότι σχεδόν το ήμισυ των προϊόντων που φέρουν την εν λόγω ετικέττα θεωρούνται, με βάση τα συστατικά τους, ότι είναι ανθυγιεινά. Συγκεκριμένα ο οργανισμός δημόσιας υγείας ”Live Lighter” εξακρίβωσε ότι το 47% των εν λόγω προιόντων δεν εντάσσοντο στις πέντε κύριες διατροφικές κατηγορίες με βάση τον οδηγό “Australian Guide to Healthy Eating”. Σημειώνεται ότι στην Αυστραλία ο όρος «φυσικό» δεν υπόκειται σε επακριβείς κανόνες χρήσης στην ετικέττα συσκευασίας.  Επί παραδείγματι, σε ορισμένα προϊόντα ο όρος άλλοτε υποδηλώνει ολίγα συστατικά και άλλοτε μη επεξεργασμένα ή ακόμα και παρασκευασμένα επιτόπια, σχεδόν όλα όμως καταγράφουν υψηλά ποσοστά λιπιδίων, ζάχαρης και άλατος. Η πλέον «επικίνδυνη κατηγορία» θεωρείται αυτή που πωλείται στα σουπερμάρκετ και στα convenience stores και την απαρτίζουν οι ράβδοι δημητριακών, τα κράκερς, τα μπισκότα και τα λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα.

Τραπεζικός τομέας

Δαπάνες διαχείρισης λογαριασμών πελατών

Στο δυσθεώρητο ποσό των Α$12.5 δισ. υπεβλήθησαν κατά το 2015 τα αυστραλιανά νοικυριά και οι επιχειρήσεις για τραπεζικά έξοδα λειτουργίας των λογαριασμών τους, σύμφωνα με αναφορά της Αποθεματικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, από τα περίπου 8εκ. νοικοκυριά, έκαστο εξ’ αυτών κατέβαλε περίπου Α$520 (με έμφαση στα έξοδα πιστωτικών καρτών και στα δάνεια αγοράς κατοικίας) με συνολικό ποσό συνεισφοράς Α$4.5δισ.  Το υπόλοιπο ποσό, ύψους Α$8.0δισ., κατεβλήθη από τις επιχειρήσεις.

Διαχείριση Προσωπικών Δεδομένων Πελατών

Σοβαρό ζήτημα σχετικά με τις συναλλαγές φυσικών προσώπων με τις εμπορικές τράπεζες είναι το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη χρηματαγορά και αφορά την παρακολούθηση από την τράπεζα ΝΑΒ των ισχύοντων ή και υποψήφιων πελατών της σχετικά με τις αιτούμενες δανειοδοτήσεις τους, αντι-προσφέροντας καλύτερους όρους ή ακόμα και «εφιστώντας την προσοχή» σε θέματα “multiple quotes” που αναγράφονται σε ανταγωνιστικά συμβόλαια. Το θέμα άπτεται έντονα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πελατών των τραπεζών, όμως στην αυστραλιανή αγορά ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων σχετίζεται με την πιστοληπτική ικανότητα των συναλλασσομένων αλλά όχι με την ελευθερία των προσωπικών τους επιλογών, με αποτέλεσμα όταν κάποιος πολίτης μεταβεί σε έτερο τραπεζικό ίδρυμα και συνταχθεί σχετική έρευνα αναφοράς από εξειδικευμένη επιχείρηση ερευνών (πχ Dan & Bradstreet, Veda) τα στοιχεία που αφορούν τη μεθοδολογία λήψης αποφάσεων του πελάτου της τράπεζας να είναι διαθέσιμα σε όποιον τα αιτηθεί (πχ στην ανταγωνίστρια τράπεζα). O καθηγητής του Monash University Melbourne, Justin Malbon, σχολίασε ως εξής: “NAB’s sneaky and scary alert system raises both privacy and competition concerns”. H επικεφαλής νομικός σύμβουλος του οργανισμού Financial Rights Legal Centre, σχολίασε την έντονη διακριτικότητα μεταξύ εταιρικών και καταναλωτικών πελατών: “while it seems credit reporting laws are protecting consumers in personal lending, it is inexplicable how business consumers are being tracked”.

Ηλεκτρική Ενέργεια (Τιμολογιακή Πολιτική)

Με κατακόρυφη αύξηση της μέσης τάξης του 5.5% αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπα τα νοικοκυριά της Νέας Νοτίου Ουαλίας, αρχής γενομένης από τον ιούλιο τ.ε. (δηλαδή στην καρδιά του χειμώνα) από τις πέντε εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (AGL, Energy Australia, Ausgrid, Origin Energy, Endeavour Energy). Η αύξηση αυτή υπερβαίνει παρασάγκας τον πληθωρισμό ο οποίος κινείται σε επίπεδα +1.2%. “Households are dealing with electricity prices which are like a yo-yo, going up and down and here we have the big up again with tricky add-ons”:  αυτά δήλωσε ο πρόεδρος των καταναλωτών χαρακτηρίζοντας ως ειρωνεία τις προσπάθειες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας “Australian Energy Regulator” να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ιδιαίτερα των νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι παρόμοιες αυξήσεις αναμένονται και στις άλλες Πολιτείες.

Εκπαιδευτικό Σύστημα

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Έντονες είναι οι πιέσεις για επέκταση της υποχρεωτικής διδασκαλίας των μαθημάτων θετικής κατεύθυνσης STEM/Science Technology Maths μέχρι και τη Γ’ Λυκείου (σήμερα υποχρεωτική είναι μέχρι την Α’ Λυκείου) λόγω της πολύ χαμηλής αντιληπτικής ικανότητας και παραγωγικότητας των μαθητών που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Year 12) στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους και απασχόληση.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η δ/νουσα σύμβουλος της Ομάδας των οκτώ πλέον διακεκριμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αυστραλίας (https://go8.edu.au), Vicki Thompson, απεφάνθη ότι περίπου το 60% των νεο-εισερχομένων φοιτητών εισάγονται με κατώτερα των καθορισμένων, ανά Σχολή, βάσεων.  Έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή διερεύνησης του ζητήματος (Higher Education Standards Panel) η οποία πρόκειται να αποτυπώσει με απόλυτη διαφάνεια τα επίπεδα των χαμηλότερων και υψηλότερων επιδόσεων ανά Σχολή όπως επίσης και τα ποσοστά απόρριψης φοιτητών με τους λόγους αδυναμίας συνέχισης των σπουδών τους.  Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία πενταετία,ο αριθμός των νεο-εισερχόμενων φοιτητών που εισάγεται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με βαθμούς κάτω της βάσης (ATAR=50) έχει τριπλασιαστεί (στοιχεία Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας) ο μέσος όρος της βαθμολογίας εισαγωγής 55,000 φοιτητών κυμαίνεται στο 70. Με τις προθέσεις της συσταθείσας Επιτροπής έχουν ταχθεί τρεις Κλαδικοί Φορείς (Go8, ATN/Australian Technology Network, IRU/Innovatine Research Universities). Το όλο πρόβλημα έχει τόσο οξυνθεί που ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, Tony Masters, σκέφτεται σοβαρά να προτείνει την κατάργηση του συστήματος “bonus points” για τους σπουδαστές οι οποίοι “have suffered illness, misadventure, disadvantage or performed well in specific areas to enter university” κυρίως όμως να καταγραφεί το ποσοστό των σπουδαστών που υπόκεινται στην κατηγορία των εναλλακτικών οδών εισόδου στις ανώτατες Σχολές.

Επαγγελματική Κατάρτιση

Η κυβέρνηση της Νέας Νοτίου Ουαλίας αναγκάστηκε να προβεί σε σημαντική υποβάθμιση των σχεδίων ανάπτυξης του λειτουργικού συτήματος διαχείρισης εγγραφών (LMΒR/Learning Management and Business Reform) στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (TAFE), ύψους Α$531εκ., κατόπιν προκληθέντων προβλημάτων ακόμα και στον οικονομικό προϋπολογισμό του.  Εν λόγω σύστημα προοριζόταν να ενταχθεί και στο δίκτυο των 2,200 δημόσιων σχολείων της Πολιτείας. Είναι πραγματικά άξια απορίας η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το όλο ζήτημα παρά την ομολογουμένως καλή πρόθεση ηλεκτρονικής διαχείρισης των σπουδαστών με θετικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην άντληση στατιστικών συμπερασμάτων για το εν γένει εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Ο αρμόδιος Υπουργός για Θέματα Δεξιοτήτων, NSW Skills Minister John Barilaro, αναγκάστηκε να ορίσει προθεσμία έξη μηνών για τη λύση του ζητήματος. Η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση των Συντηρητικών για ”scandal putting the future careers of thousands of students in jeopardy”, κριτική όμως που χαρακτηρίστηκε ακραία.  Το όλο ζήτημα πάντως άπτεται και μιας άλλης υφής, αυτής των ψευδεγγραφών στα ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης (VET/Vocational Educational Training) με κίνητρο τις επιδοτήσεις ανα σπουδαστή. Στα κέντρα αυτά παρατηρείται το φαινόμενο εκατοντάδων εγγραφών σπουδαστών (ιδίως από τις κοινωνικές τάξεις των Αβορίγινων και με μειωνένη αντιληπτική ικανότητα ή προβλήματα φυσικής κατάρτισης) σε συνδυασμό με απειροελάχιστες αποφοιτήσεις (μόλις 1%), αφήνοντας το εκπαιδευτικό σύστημα διάτρητο από πλευράς ελέγχου της συνάρτησης επιδοτήσεων/αποπληρωμών στο σύνολο των εκπαιδευτικών κύκλων, με αποτέλεσμα τεράστιες δημοσιονομικές απώλειες. Του ζητήματος επιμελείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ACCC/Australian Competition and Consumer Commission) ελέγχοντας τους λογαρισμούς VET-FEE-HELP που τέτοια ιδρύματα χρησιμοποιούν για να καρπώνονται τις επιδοτήσεις. Το συνολικό ύψος αυτών των κονδυλίων σε όλη την επικράτεια υπερβαίνουν το Α$1δισ.

Επιχειρηματικότητα

Μια νέα Σχολή Διδασκαλίας Επιχειρηματικότητας (SSE/Sydney School of Entrepreneurship) πρόκειται να ιδρυθεί από την κυβέρνηση της ΝΝΟ σε συνεργασία με Πολιτειακά πανεπιστήμια και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατά το πρότυπο της Σχολής της Στοκχόλμης (διοικείται από τον αυστραλό Nick Kaye), με δέσμευση Α$25εκ. από τον επικείμενο Πολιτειακό Προϋπολογισμό. Η έδρα θα είναι στο Ultimo TAFE, προσβλέποντας στην εγγραφή 1,000 σπουδαστών ετησίως. Η Πολιτειακή Θησαυροφύλακας, Gladys Berejiklian, ανακοίνωσε: «it will foster collaboration and the emergenvcce of small innovative companies with the potential for rapid growth and that means job creation, utilizing the expertise within our world-class universities across a range of disciplines, creating a critical mass of informed, dynamic and enthusiastic professionals with the practical skills required to thrive in a challenging corporate world». Επί του θέματος τον πρώτο λόγο έχει η επικεφαλής του επιστημονικού προγράμματος της Πολιτείας, Mary O’ Kane. Με βάση τα αποτελέσματα της Σχολής της Στοκχόλμης είναι πολύ πιθανόν να δούμε ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις να λάβουν τον τίτλο “unicorns” υποδηλώνοντας την υπέρβαση του κατωφλίου του Α$1δισ. σε ετήσιο κύκλο εργασιών. Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Anthony Roberts, τόνισε ότι το 46% των Australian start-ups δραστηριοποιείται στο Σύδνεϋ. Υπολογίζεται ότι ο κλάδος των “all –tech start-ups” θα έχει αξία άνω των Α$100δισ. έχοντας δημιουργήσει άνω των 500,000 θέσεων εργασίας, μέχρι το 2030, θέτοντας την Αυστραλία δυναμικά στον περιφερειακό επιχειρηματικό χάρτη.

Καινοτομία

Ο Master του Ormond College και Principal Fellow Department of Philosophy University of Melbourne, Rufus Black, επεσήμανε το γεγονός ότι μπορεί η ατζέντα του Κοινοπολιτειακού Π/Θ περί ανάπτυξης της καινοτομίας στην οικονομία να μην έτυχε της δέουσας ανταπόκρισης στις εκλογές του Ιουλίου πλην όμως επ’ ουδενί η κυβέρνηση (παρά την επισφαλή κοινοβουλευτική της θέση) θα έπρεπε να οπισθοχωρήσει στην εμπέδωση αυτού του τεχνολογικού παραγωγικού συντελεστή που στόχο έχει αποκλειστικά τη βελτλίωση της παραγωγικότητας και της θέσης της χώρας σε διεθνές επίπεδο. “Any rolling back from being a very open economy would be a diasaster for innovation and that is what we have to resist”. Κατ΄το 2015, τρία κολλέγια στη Μελβούρνη (Melbourne University’s Faculty of Business & Economics, School of Engineering, Ormond College) σύστησαν ένα μεταπτυχιακό τίτλο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας όπου κορυφαία στελέχη της αυστραλιανής αγοράς παραδίδουν στην πράξη μαθήματα. Χαρακτηριστικό είναι το λογότυπο που δημιούργησαν από κοινού η εφημερίδα The Australian και ο τραπεζικός όμιλος NAB σχετικά με την ανάδειξη της Αυστραλίας ως τεχνολογικού προορισμού: “CREATIVE COUNTRY: The business of innovation”.   

Περίθαλψη (Καταγραφή Περιστατικών Αμελείας)

Με αφορμή δύο περιστατικά μόλυνσης δύο βρεφών στο παιδιατρικό νοσοκομείο του προαστίου Bankstown, δυτικά του Σύδνεϋ, λόγω παροχής διοξειδίου αντί οξυγόνου από το κεντρικό σύστημα, στοιχείο που δημιούργησε έντονα αρνητικά συναισθήματα στην κοινοπολιτειακή Υπουργό Υγείας, Sussan Ley, ο δ/νων σύμβουλος του Φορέα AHPRA/Australian Health Practitioner Regulation Agency, Martin Fletcher, εισηγήθηκε την υποχρεωτική καταγραφή των περιστατικών αμελείας στα νοσοκομεία στο αρχείο των εναγομένων στελεχών του συστήματος περίθαλψης (medical negligence cases settled in court should be recorded on a doctor’s or nurse’s national practitioner registration in order the medical register to make the past more transparent for prospective patients).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Οικονομικές Σχέσεις Αυστραλίας-ΛΔ Κίνας

Οι δύο περιφερειακές οικονομίες οφείλουν να διαπραγματευτούν μία επενδυτική συμφωνία που να καταγράφει με σαφήνεια ποιοι τομείς της οικονομίας θεωρούνται ευαίσθητοι από πλευράς εθνικής σημασίας ώστε να αποφεύγονται παλλινωδίες στις εγκρίσεις των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων και αντεγκλήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο πλευρών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική εξάρτηση ιδίως της Αυστραλίας από τον ασιατικό γίγαντα. Η Κοινή Οικονομική Μελέτη που συντάχθηκε διμερώς από υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνήσεων των χωρών και οικονομικούς συμβούλους από το Australian National University EABER/East Asian Bureau of Economic Research και το κυβερνητικό China Centre for International Economic Exchanges (το οποίο συμβουλεύει το κατ΄εξοχήν Φορέα Οικονομικοί Προγραμματισμού, Natijonal Development Reform Commission) κάνει σαφή αναφορά στην αναγκαιότητα σύνταξης ενός «διμερούς καταλόγου αρνητικού προσήμου» που να ορίζει ξεκάθαρα ποιοι τομείς στις δύο χώρες εξαιρούνται της προσέλκυσης επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Peter Drysdale, επικεφαλής του EABER: “the worst possible effect on an investment environment is randomness in decision-making on an investment front and appearance of inconsistency – we have to understand what the particular cases of investment failures mean to the management of the whole foreign investment policy system in Australia”.  Ο ομόλογός του Xu Chaoyou δήλωσε “we didn’t write this report for the sake of writing a report”. Σημειώνεται ότι η μελέτη υπέχει ρόλο αξιολόγησης υποθετικών σεναρίων οικονομικών κινδύνων στην ευρύτερη ανατολική Ασία κυρίως όσον αφορά στην πορεία των μεγεθών της κινεζικής οικονομίας και στην επίδρασή τους επί των αυστραλιανών.

RCEP/Regional Comprehensive Economic Partnership

Δεδομένης της μείωσης του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών πρώτων υλών, στοιχείο που καταδεικνύει τη στροφή της οικονομίας προς τον τομέα των υπηρεσιών, η ΛΔ Κίνας στοχεύει στην ανάπτυξη πλειονομερών οικονομικών σχέσεων με τις 10 ASEAN χώρες συν τις έξη που έχουν υπογράψει διμερείς σχέσεις με αυτές (συμπεριλαμβανομένης της άμεσα επηρεαζόμενης Αυστραλίας). Ο διμερής όγκος εμπορίου της Αυστραλίας με την ASEAN σε σύγκριση με εκείνον με την Κίνα ανέρχεται στο ήμισυ (ASEAN $75δισ. έναντι ΛΔ Κίνας $145δισ.) αντιθέτως ο λόγος των επενδύσεων των δύο οικονομικών περιφερειών στην Αυστραλία ανέρχεται στο 70% με την ASEAN να υπερτερεί (ASEAN $111δισ. έναντι ΛΔ Κίνας $75δισ.). 

Αντίπαλο δέος στην ανωτέρω οικονομική εταιρική σχέση κατέχει η επικείμενη Συμφωνία TPP/Trans Pacific Partnership η οποία καταλαμβάνει το 40% των εθνικών οικονομιών του πλσνήτη (η Κίνα δεν συμμετέχει) παρά τις αντιφωνίες περί δραματικής αύξησης της κοινωνικής ανισότητας στην πρώτη εθνική οικονομία παγκοσμίως (των ΗΠΑ). Σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics, ο μέσος ρυθμός πραγματικής αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος των πολιτών στις συμμετέχουσες χώρες αναμένεται να δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2030. Η όλη ρητορική αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν αναλογιστεί κανείς την τρέχουσα τάση που υιοθετούν οι αμερικανικές πολυεθνικές (όπως οι GE, Ford, Dow Chemical, Whirlpool) περί κυριολεκτικά επαναφοράς των γραμμών παραγωγής από την ανατολική Ασία στη μητρική έδρα, ανατρέποντας κυριολεκτικά την μέχρι πρότινος επικρατούσα τάση για παγκοσμιοποιημένη παραγωγή στις χώρες ένυονης κατανάλωσης των αγαθών. Η ανατροπή αυτή βέβαια προήλθε από την αναπότρεπτη αύξηση του κόστους του παραγωγικού συντελεστή εργασία στις αναπτυσσόμενες χώρες (πχ το μέσο ημερομίσθιο του ειδικευμένου εργάτη αυξήθηκε δυόμιση φορές στην τελευταία δεκαετία προσεγγίζοντας τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά επίπεδα) και την πολλά υποσχόμενη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου των σχιστολιθικών πετρωμάτων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports