header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

2ο Συνέδριο για τις Κατασκευές (Βουκουρέστι, 21.11.2018)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 23/11/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε χθες σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου Sheraton στο Βουκουρέστι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνέδριο για τις κατασκευές, που διοργάνωσε το Διμερές Ελληνο -ρουμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συνδρομή του Γραφείου μας. Στην εκδήλωση προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, τόσο ελληνικών (Globalworth, Bobotis, Octagon, Viohalco, Siderom), όσο και διεθνών (Arabesque, Araco, Holcim, One, Hogart, Quattro), ενώ δυναμικό παρών έδωσαν αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες -είτε νεοεισελθέντες στη ρουμανική αγορά, είτε δραστηριοποιούμενοι χρόνια σε αυτήν- από εταιρίες δομικών υλικών, αρχιτεκτονικά γραφεία και χρηματομεσιτικές επιχειρήσεις.           

Το Γραφείο μας συμμετείχε στη διοργάνωση της εκδήλωσης, με αποστολή προσκλήσεων στη λίστα επαφών του στη Ρουμανία και παράλληλη ενημέρωση θεσμικών φορέων και ελληνικών εταιριών που έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίησή τους στην αγορά της Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο υπογράφων πραγματοποίησε παρουσίαση για το επενδυτικό κλίμα στον τομέα των κατασκευών και τις προοπτικές του.

Από το συνέδριο συγκρατούνται τα ακόλουθα:

- O τομέας των κατασκευών συνιστά ένα δυναμικό και εύρωστο κομμάτι της οικονομικής ζωής στη Ρουμανία. Το ποσοστό συμμετοχής του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας είναι 5%, σημαντικά μειωμένο, ωστόσο, σε σχέση με την περίοδο 2008-2009 που ανερχόταν σε 11%. Σε συνδυασμό με τις συναφείς δραστηριότητες (μελέτη, σχέδιο, συντήρηση) απασχολεί περί το 28% των συνολικώς εργαζομένων στη χώρα.

- Οι κυριότεροι τομείς κατασκευαστικής δραστηριότητας είναι η ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών και γραφείων, ειδικά στην πρωτεύουσα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, η κατασκευή αποθηκευτικών χώρων για χερσαίες και ποτάμιες μεταφορές εμπορευμάτων και η δημιουργία υποδομών μεταφορών (σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο), τομέας στον οποίο η Ρουμανία πάσχει σημαντικά.

- Τρία είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευών, όπως διατυπώθηκαν από τους ομιλητές: η έλλειψη εξειδικευμένου, αλλά και ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού (σημειώνεται ότι η Ρουμανία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές εκροές στην Ευρώπη), η χαμηλή απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων για δημόσια έργα (19% στη Ρουμανία, από τα χαμηλότερα στην ΕΕ) και, τέλος, η έλλειψη σταθερού νομοθετικού πλαισίου για την πιστοποίηση κατασκευαστικών εταιριών για λειτουργία τους βάσει συγκεκριμένων προτύπων, ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

- Τα μέτρα που προτείνονται είναι α) η παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους για να μένουν στη χώρα, μέσω της αύξησης του ελάχιστου μισθού και της δημιουργίας επιμορφωτικών προγραμμάτων για την πληρέστερη κατάρτισή τους, β) φορολογικές ελαφρύνσεις για τις κατασκευαστικές εταιρίες, γ) αυστηροποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης των εταιριών, προκειμένου να παρέχουν εχέγγυα ασφαλούς κατασκευαστικής δραστηριότητας, δ) οριστικοποίηση της πολυαναμενόμενης νομοθεσίας για τις ΣΔΙΤ και ε) σαφέστερες οδηγίες από τα Υπουργεία Επιχειρηματικότητας και Υποδομών και Μεταφορών (ιδανικά σύνταξη προτύπου αίτησης) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για δημόσιους διαγωνισμούς σχετικά με έργα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια.

Συνοψίζοντας, σημειώνουμε ότι πρόκειται για μία ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με το Γραφείο ΟΕΥ, την οποία παρακολούθησαν περί τους 250 επιχειρηματίες, δραστηριοποιούμενοι στον ευρύτερο χώρο των κατασκευών. Το Γραφείο μας, πέραν της κινητοποίησης για συμμετοχή στο συνέδριο, συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία πλαισίου δικτύωσης μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, διακανονίζοντας -επί τόπου ή μετά το πέρας του συνεδρίου- συναντήσεις ελληνικών εταιριών με μεγάλες επιχειρήσεις ανάπτυξης ακινήτων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports