Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επιπτώσεις επιβολής στρατιωτικού νόμου στην οικονομία της Ουκρανίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 13/12/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου
Κείμενο:

H ουκρανική δεξαμενή σκέψης Democracy House πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάσθηκαν μεταξύ άλλων εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην ουκρανική οικονομία από την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε 10 νόμους της χώρας που αποφάσισε ο Πρόεδρος Ποροσένκο στις 26 Νοεμβρίου.

Παρουσιάζουμε παρακάτω σχολιασμένη κατά το δυνατόν την σχετική ανάλυση των ουκρανών εμπειρογνωμόνων. 

  1. 1. Συνέχιση συνεργασίας με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς

Δεν εκτιμάται ότι τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική συνεργασία με ΕΕ και Δ.Ν.Τ. και η συνέχιση των σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Το Δ.Ν.Τ. έχει ρητά διαβεβαιώσει ότι θα προχωρήσει σε νέο (μικρότερο) πακέτο χρηματοδότησης   ενώ  στις 11 Δεκεμβρίου η χώρα έλαβε την πρώτη δόση 500 εκατ. € από το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μακροοικονομικής βοήθειας.

  1. 2. Ισοτιμία νομίσματος

Αμέσως μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου το νόμισμα της χώρας υπέστη υποτιμητική πίεση υποχωρώντας από τα 31,7 UAH/€ στο χαμηλό Νοεμβρίου 32,25 UAH/€ επιστρέφοντας όμως ήδη και πάλι στην προηγούμενη ισοτιμία. Η σταθεροποίηση αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται και στις ενέργειες αποφυγής πανικού εκ μέρους κεντρικής τράπεζας και κυβερνητικών αρχών. Παρά το ότι έχει την δυνατότητα η κεντρική τράπεζα δεν παρενέβη δυναμικά για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας στις αγορές συναλλάγματος προκαλώντας μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Τα τελευταία, σημείωσαν κατά τον μήνα Νοέμβριο νέα αύξηση 975 εκατ $ (851 εκατ. €) και έφτασαν τα 17,7 δις $ (16,6 δις €).

Δεν μπορεί βέβαια να αποκλειστεί αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα της χώρας σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να επιβάλλει περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων.

  1. 3. Εξωτερικός δανεισμός και ΑΞΕ

Το 2019 η Ουκρανία θα πρέπει να πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 5 δις $ (4,4 δις €) για να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Την φετινή χρονιά η χώρα κατόρθωσε να προσελκύσει πόρους μέσω της πώλησης ευρωομολόγων, κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην είναι τόσο εύκολο πλέον στις διεθνείς αγορές. Οι ίδιες δυσμενείς τάσεις μπορεί να παρατηρηθούν και στον χώρο των ΑΞΕ, ειδικά στις περιοχές επιβολής του στρατιωτικού νόμου. Και πάλι σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης δεν μπορεί να αποκλειστεί και η φυγή επενδύσεων από την χώρα.

  1. 4. Εξωτερικό εμπόριο χώρας

Το εξωτερικό εμπόριο της χώρας δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και αυτό από την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μεταφορικό έργο και την εκτέλεση συμβολαίων στις εμπλεκόμενες περιοχές. Και αυτές οι εξελίξεις, στον βαθμό που θα επηρεάσουν την εισαγωγή συναλλάγματος στην χώρα μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στο εθνικό νόμισμα.

  1. 5. Μεταναστευτικές ροές

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου μπορεί να επηρεάσει και την επιλογή Ουκρανών προς μετανάστευση, κάτι που αλυσιδωτά ασκεί αρνητική επίδραση στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και στα δημόσια έσοδα.

  1. 6. Διαχείριση κρατικού προϋπολογισμού και δημοσιονομική πολιτική

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου ενδέχεται να διαφοροποιήσει τις επιλογές της ουκρανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα κονδύλια δαπανών του προϋπολογισμού και να δημιουργήσει νέες προτεραιότητες στην εκτέλεση του. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή την στιγμή πόσο μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο οι προβλέψεις του προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε περίπτωση υπεραπόδοσης ή υστέρησης του προϋπολογισμού κατά περισσότερο από 15% η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε τροποποίηση του, τέτοια υποχρέωση δεν υφίσταται μεσούσης κατάστασης στρατιωτικού νόμου.

  1. 7. Στρατιωτικές διοικήσεις και διοικητικός συγκεντρωτισμός

Οι στρατιωτικές διοικήσεις των εμπλεκομένων νομών της χώρας έχουν το δικαίωμα εφαρμογής μέτρων οικονομικής πολιτικής στις περιοχές στις οποίες έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος. Δεδομένης της αδυναμίας της κανονικής ουκρανικής διοίκησης να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της οικονομίας, ερωτηματικά δημιουργούνται για την ποιότητα της οικονομικής και διαχειριστικής πολιτικής της οποίας θα τύχουν οι νομοί της χώρας υπό στρατιωτικό νόμο. Ενδεχόμενη κακοδιοίκηση μπορεί να οδηγήσει στην αξίωση αποζημιώσεων που με την σειρά της θα βλάψει την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov