header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομική Συνεργασία Αλγερίας-Τουρκίας. Joint Venture για παραγωγή όλκιμου σιδήρου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΓΕΡΙΑ
Ημερομηνία: 05/03/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Αλγερίου
Κείμενο:

Υπεγράφη πρόσφατα (2.3.19) στο Αλγέρι η συμφωνία σύστασης κοινοπραξίας για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής σωλήνων όλκιμου σιδήρου παραγωγικής ικανότητας 100.000 τόνων μεταξύ της τουρκικής εταιρείας SMS (Samsun Makina Sanayi) και του αλγερινού ομίλου Cosider στην πόλη Ρελιζάν της Δυτικής Αλγερίας. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν από αλγερινής πλευράς ο Υπουργός Υδάτινων Πόρων, ο Υπουργός Βιομηχανίας και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αλγερινών Εργαζομένων (UGTA).

Κατά την παρουσίαση του έργου ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου Cosider επιβεβαίωσε ότι το έργο εντάσσεται στην στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου για επέκταση  των δραστηριοτήτων του και σε άλλους τομείς καθώς και στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στην εγχώρια ζήτηση. Πρόσθεσε ότι το έργο θα στοιχίσει συνολικά 80 εκατ. Ευρώ και η παραγωγική δυνατότητα θα αγγίξει τους 100.000 τόνους ετησίως σε διάστημα 18 μηνών, με πρόβλεψη για μεσοπρόθεσμη επέκταση της μονάδας, εφόσον η εγχώρια και η διεθνής αγορά ανταποκριθούν. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε έκταση 33 εκταρίων στη βιομηχανική ζώνη του Sidi Khetab και θα δημιουργηθούν 160 νέες θέσεις εργασίας. Με το εργοστάσιο αυτό η Αλγερία θα καταστεί η δεύτερη χώρα σε παραγωγική δυνατότητα στη περιοχή της Δυτικής Μεσογείου μετά την Γαλλία, χώρα με παραγωγική δυνατότητα 700.000 τόνων ετησίως, και θα αποκτήσει προοπτικές υλοποίησης εξαγωγών στην ομάδα χωρών MENA, την Ευρώπη και την υπόλοιπη Αφρική.

Ο όμιλος Cosider φιλοδοξεί να επενδύσει επίσης στον τομέα της αφαλάτωσης υδάτων, έχοντας ήδη έτοιμο φάκελο υποψηφιότητας μαζί με ευρωπαίο εταίρο σε σχετικό διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, του οποίου η προκήρυξη επίκειται το επόμενο διάστημα.  Παράλληλα ετοιμάζεται να επενδύσει και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Υπουργός Υδατίνων Πόρων ανέφερε ότι οι ανάγκες της Αλγερίας σε όλκιμο σίδηρο είναι μεγάλες και αφορούν κυρίως παραγγελίες του δημοσίου τομέα. Για τον λόγο αυτό η αλγερινή κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην επιτυχία του έργου. Η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε μέσον τους αναδόχους του έργου, το οποίο θα επιτρέψει την ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης και την αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών. Ανέφερε επίσης ότι η κοινοπραξία εντάσσεται στην βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών Τουρκίας και Αλγερίας να διευρύνουν την οικονομική τους συνεργασία και να αυξήσουν τον όγκο των διμερών εμπορικών ανταλλαγών. Η δε δημιουργία joint venture

με αξιόλογους ξένους εταίρους αποτελεί το ασφαλέστερο μέσον για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής και υπηρεσιών της Αλγερίας. Κάλεσε τους τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλγερία, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της και δεσμεύτηκε ότι η αλγερινή κυβέρνηση θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις και απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να καταστούν ελκυστικότερες οι συνθήκες στους ξένους επενδυτές.

              Ο Υπουργός Βιομηχανίας από την πλευρά του εκτίμησε ότι, το έργο θα ενισχύσει τη σιδηρουργική βιομηχανία στην Αλγερία και ανέφερε ενδεικτικά ότι η παραγωγή χάλυβα, η οποία ανήλθε σε 4 εκατομμύρια τόνους το 2018 από 2,5 εκατομμύρια τόνους το 2017 θα αγγίξει φέτος τα 6 εκατομμύρια τόνους. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης του τομέα εντάσσονται και τα σχέδια για την κατασκευή 10 σιδηρουργικών μονάδων, μερικές από τις οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν εντός έτους. Ως αποτέλεσμα, η Αλγερία θα εξάγει φέτος χάλυβα αξίας 100 με 300 εκατομμυρίων USD. Αυτή η δυναμική της σιδηρουργικής βιομηχανίας θα επιταχύνει και την υλοποίηση άλλων αντίστοιχων έργων, όπως και την αύξηση της παραγωγής των  εργοστασίων  σιδηρομεταλλεύματος στην El Ouenza και στην Boukhadra. Η λειτουργία και των 10 εργοστασίων εκτίμησε ο Υπουργός θα επιτρέψει αύξηση της παραγωγής σε 12 εκατομμύρια τόνους αρχικά και σε 30 εκατομμύρια τόνους σε ορίζοντα 5ετίας, ποσότητα που υπερβαίνει τις εγχώριες ανάγκες. Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης την άμεση εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σιδήρου στο Ghar Djebilet, οι δε δημόσιες επενδύσεις στον τομέα αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 10 εκατομμύρια USD και αναμένεται να φθάσουν τα 20 εκατομμύρια USD μέχρι το 2025. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports