Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παρουσίαση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Ρουμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (Βουκουρέστι, 22.3.2019)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 22/03/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτήριο της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βουκουρέστι παρουσίαση της Έκθεσης για τη Ρουμανία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του κύκλου, δηλαδή, συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ΕΕ και διαδικασιών διόρθωσης μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Την παρουσίαση προλόγισαν η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Corina Cretu, ο Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας κ. Eugen Orlando Teodorovici και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. Victor Micula, ενώ αναλυτική παρουσίαση των ευρημάτων πραγματοποιήθηκε από την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων κα Isabel Grilο, που συνοδεύτηκε από παρεμβάσεις του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Mihai Mandres και της Υφυπουργού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Εμπορίου, κας Paula Pirvanescu.

Η κα Cretu, αφού υπογράμμισε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο βελτίωσης του επιπέδου ζωής στη Ρουμανία, προώθησης ορισμένων διαρθρωτικών αλλαγών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σημείωσε ότι μένουν πολλά και σημαντικά βήματα να γίνουν ακόμα, εφιστώντας την προσοχή σε τέσσερα κυρίως σημεία της Έκθεσης:

 • Παρά τη διατήρηση σε υψηλά ποσοστά του ρυθμού ανάπτυξης, η φτώχεια και η οικονομική ανισότητα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας της Ρουμανίας παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα.
 • Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζουν οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, των περιβαλλοντικών πολιτικών, της ενεργειακής αυτάρκειας και κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών.
 • Η Ρουμανία πάσχει σε επίπεδο διοικητικής επάρκειας, λόγω πολυπλοκότητας θεσμικού πλαισίου, γραφειοκρατίας και έλλειψης σταθερού συστήματος απόδοσης ευθυνών.
 • Υπάρχει ιδιαίτερα χαμηλή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων από διάφορες περιφέρειες της Ρουμανίας, οι οποίες δεν υποβάλλουν επιλέξιμες προτάσεις και πλήρεις φακέλους.

Ο κ. Teodorovici απάντησε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, αποδίδοντας, αφ’ ενός, υπερβολικά απαισιόδοξο ύφος στις προβλέψεις της Επιτροπής για τη Ρουμανία και, αφ’ ετέρου, πολιτικοποίηση του ρόλου των Επιτρόπων, με αποτέλεσμα, όπως υπαινίχθηκε να υπάρχει άνιση μεταχείριση ορισμένων χωρών. Σε αυτό η κα Cretu ανταπάντησε ότι οι Επίτροποι είναι μεν πολιτικοί, η ιδιότητά τους αυτή, ωστόσο, δεν τους εμποδίζει από το να είναι αμερόληπτοι και ότι σε κάθε περίπτωση ο γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων κα Isabel Grilo, η οποία έκανε μια εμβριθή ανάλυση της μεθοδολογίας και των συμπερασμάτων της Έκθεσης.

Συνοπτικά, τα κυριότερα ευρήματα της Έκθεσης αποτυπώνονται ως εξής:

 • Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ρουμανίας αγγίζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής το 4% το 2018 (το Ινστιτούτο Στατιστικής της Ρουμανίας κάνει λόγο για 4,1%). Παρότι είναι αρκετά χαμηλότερος του εντυπωσιακού 6,9% του 2017 συνεχίζει να παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα
 • Κύριος μοχλός της τροφοδότησης της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων τριών χρόνων είναι η αυξημένη εγχώρια ζήτηση και κατανάλωση, λόγω της ανόδου των εισοδημάτων (αύξηση μισθών και συντάξεων και μείωση της φορολογίας). Αντιθέτως, ο ρυθμός ανάπτυξης των δημοσίων επενδύσεων ήταν 0,5%, ιδιαίτερα χαμηλός λαμβανομένων υπ’ όψιν των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων. Το μοντέλο αυτό οικονομίας που βασίζεται περισσότερο στην κατανάλωση και λιγότερο στις δημόσιες επενδύσεις και την παραγωγικότητα δεν εξασφαλίζει βιωσιμότητα της ανάπτυξης.
 • Παρά το ιστορικό χαμηλό δεκαετίας του δείκτη της ανεργίας (3,8%), η αγορά εργασίας λειτουργεί υπό πίεση, λόγω της έλλειψης τόσο ανειδίκευτου όσο και εξειδικευμένου προσωπικού.
 • Το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρουμανίας παρουσίασε αύξηση (κατά 57,9%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ρουμανίας) το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω αύξησης μισθών και συντάξεων και περικοπών φόρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, ξεπέρασε το 3% το 2018, το 2019 θα αγγίξει το 3,4%, ενώ αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω το 2020.
 • Καθοριστικής σημασίας για την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης μακροπρόθεσμα είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της καινοτομίας και της εξάλειψης κοινωνικού αποκλεισμού.
 • Μικρή πρόοδος έχει γίνει από μέρους της ρουμανικής κυβέρνησης στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων διαγωνισμών.
 • Η χώρα υστερεί, επίσης, σε ποιότητα εκπαίδευσης, σε επίπεδα προσβασιμότητας στη βασική εκπαίδευση, σε επαγγελματική κατάρτιση και σε εκσυγχρονισμό εκπαιδευτικών μεθόδων με τη χρήση της τεχνολογίας.
 • Ο αριθμός των διαβιούντων κάτω από τα επίπεδα φτώχειας στη χώρα παραμένει υψηλός.
 • Το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις, σε όρους απασχόλησης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και υποδομών νοσοκομείων.
 • Ο αγώνας καταπολέμησης της διαφθοράς παρουσιάζει κατά καιρούς στασιμότητα, αν όχι οπισθοδρόμηση, γεγονός που αποθαρρύνει ενδεχόμενους επενδυτές.
 • Η λήψη αποφάσεων οικονομικής πολιτικής χαρακτηρίζεται από έλλειψη σταθερότητας, συνέπειας και προβλεψιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε η κα Grilo ότι προβληματισμό προκαλεί η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία αφ’ενός επέβαλε επιπρόσθετη φορολογία σε τράπεζες, επιχειρήσεις ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας και αφ’ ετέρου επέφερε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
 • Η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων συνεχίζει να παραμένει χαμηλότερη του μέσου όρου των κ-μ ΕΕ. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η στασιμότητα των προσπαθειών εκσυγχρονισμού των υποδομών.

Οι Υφυπουργοί κ. Mandres και κα Pirvanescu που έλαβαν, εν συνεχεία, το λόγο, είχαν πιο αμυντική στάση, τονίζοντας τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών της ρουμανικής κυβέρνησης στον τομέα της περιστολής δαπανών, της αύξησης των ΑΞΕ και της καταπολέμησης της ανεργίας.

Επισυνάπτεται περίληψη της Έκθεσης (executive summary), το πλήρες κείμενο της οποίας είναι αναρτημένο στον ιστότοπο : https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/2019-european-semester-country-report-romania_en.pdf

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov