Εκτύπωση

Αποτελέσματα Ελληνο-Σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ (Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2018)

       Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (19 Μαρτίου 2018) Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή εκπροσωπών της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και εκπροσώπων Ελληνικών και Σερβικών επιχειρηματικών φορέων και στελεχών επιχειρήσεων από τις δύο χώρες. Το Φόρουμ διοργανώθηκε από Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, τo «Enterprise Greece» και το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ υποστηρικτές των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φόρουμ ήταν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Enterprise Europe Network, το Ινστιτούτο Mikhailo Pupin, ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών της Σερβίας και το Real Estate cluster NEKRETNINE.

Της προετοιμασίας του Φόρουμ είχαν προηγηθεί συνεχείς επαφές και συναντήσεις του Γραφείου. ΟΕΥ της Πρεσβείας στο Βελιγράδι με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων σερβικών επιχειρήσεων διάφορους κλάδους (πχ Delta Holding, NIS, ADOC , Big Blue ) τα οποία και συμμετείχαν στο Φόρουμ και στις Β2Β συναντήσεις.

Εκ μέρους της Ελλάδας καλωσόρισαν τις εργασίες του Φόρουμ οι:

ενώ σύντομες παρουσιάσεις για την ελληνική και σερβική επιχειρηματική αγορά και τις δυνατότητες επενδύσεων έκαναν οι :

Από σερβικής πλευράς παρουσιάσεις έκαναν οι:

Κατά το πρώτο μέρος του Φόρουμ υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ι.Μπράχο με τον Πρόεδρο του ΣΒΒΕ.

Το πρώτο μέρος του Φόρουμ , συντόνισε  ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Α. Σαββάκης, ενώ το δεύτερο μέρος που έκλεισε με σύντομες παρουσιάσεις για τον Φαρμακευτικό Κλάδο και τον κλάδο του Real Estate από εκπροσώπους εταιρειών με έδρα το Βελιγράδι συντόνισε ο Σύμβουλος ΟΕΥ κ. Μ. Μπελιμπασάκης. Πιο συγκεκριμένα , παρουσιάσεις έκαναν οι :

O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την τοποθέτηση του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: “Η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή ως παράγοντας πολιτικής σταθερότητας, γέφυρας με την ΕΕ και προώθησης οικονομικών σχέσεων και συνεργειών. Ειδικά με τη φίλη χώρα Σερβία, οι προοπτικές ανάπτυξης του εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές, πράγμα που αντανακλάται στην πολύ μεγάλη συμμετοχή εταιρειών στο Φόρουμ.”
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κος Σωκράτης Φάμελλος κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι : «Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ δύο χωρών οι οποίες συνδέονται παραδοσιακά με αισθήματα φιλίας, σεβασμού και αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν οι δύο χώρες μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια σειρά από τομείς όπως η βιομηχανία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, το εμπόριο, οι κατασκευές, η μεταποίηση και φυσικά το περιβάλλον".

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, με την σειρά του επεσήμανε ότι “Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προωθεί ένα σύνολο πρωτοβουλιών για την επίλυση των εκκρεμών πολιτικών προβλημάτων, την ενίσχυση της προοπτικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και την συνανάπτυξη μέσα από την Ευρωπαϊκή προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη της ελληνοσερβικής οικονομικής συνεργασίας αποτελεί στρατηγικής σημασίας εξέλιξη.”
Ο ΓΓΔΟΣ τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης και τις ευκαιρίες που αυτή δημιουργεί σημειώνοντας επιπροσθέτως τη σημασία της αναβάθμισής των κοινών επενδυτικών σχεδίων και τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας ΔΟΣ του Υπ. Εξωτερικών σε συντονισμό με τους λοιπούς φορείς εξωστρέφειας.

Πραγματοποιήθηκαν πλέον των 300 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β), μεταξύ επιχειρηματιών και στελεχών, 100 ελληνικών και 70 σερβικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Φόρουμ, των ακόλουθων οικονομικών κλάδων: Ενέργειας, Τουρισμού και Ακινήτων, Γεωργίας και Τροφίμων, Φαρμάκων και Υλικών-Υπηρεσιών Υγείας, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Κατασκευών και δομικών υλικών, Βιομηχανίας, Μεταφορών, Συμβουλευτικής.

Σύντομο βίντεο του TV100 από την εκδήλωση με συνεντεύξεις των Υπουργών και του κ. Κουναλάκη μπορείτε να δείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα:

https://www.youtube.com/watch?v=0qsTXt3U-k8

Ένα δεύτερο Επιχειρηματικό Φόρουμ, μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας θα οργανωθεί τον Οκτώβριου τρέχοντος έτους στο Βελιγράδι ενώ ένα τρίτο στην Αθήνα το 2019.