header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παραγωγή και εμπόριο φυσικού αερίου στην Αλγερία - Προοπτικές
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΓΕΡΙΑ
Ημερομηνία: 19/12/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Αλγερίου
Κείμενο:

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο ο Υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας κ. Mustapha Guitouni εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης σε φυσικό αέριο, η οποία βρίσκεται σε σταθερή άνοδο. Ακόμα και με την προϋπόθεση ότι, η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και δεν αυξηθεί, η Αλγερία δεν θα διαθέτει πλεονασματικές ποσότητες προς εξαγωγή σε ορίζοντα 2 ή 3 ετών. Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αλγερία το 2017 ανήλθε σε 130 τρις κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 50 τρις κ.μ. κατευθύνθηκαν στην εγχώρια αγορά, 50 τρις κ.μ. εξήχθησαν, ενώ  30 τρις κ.μ. διοχετεύθηκαν εκ νέου στις μονάδες παραγωγής για τη συνέχιση της δραστηριότητας τους.

                     Η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης πέρασε από 32 % το 2000 σε 62 % το 2017, ενώ το ποσοστό κάλυψης σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται από φυσικό αέριο άγγιξε το 99 %. Με αυτά τα δεδομένα η Αλγερία κινδυνεύει να απωλέσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο και συνακόλουθα τους ευρωπαίους εταίρους της, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν ότι τα περισσότερα συμβόλαια/συμφωνίες προμηθείας αερίου με πολλές ευρωπαϊκές χώρες λήγουν στο τέλος του 2018 ή στο τέλος του 2019. Η πλειοψηφία των ευρωπαίων εταίρων της Αλγερίας έχει εκφράσει την επιθυμία ανανέωσης των συμβολαίων τους με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων Sonatrach, ωστόσο η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να ¨τιμήσει¨ τα συμβόλαια της, σύμφωνα με τον Υπουργό κ. M. Guitouni. Αλλά και το άνοιγμα της Αλγερίας σε νέες αγορές  φυσικού αερίου, όπως αυτές της Κίνας και της Νότιας Κορέας τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

                Η Αλγερία κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα συμβατικού φυσικού αερίου, ενώ είναι ο τρίτος προμηθευτής της Ευρώπης, καλύπτοντας το 25 με 30 % των αναγκών

της γηραιάς ηπείρου σε αέριο. Η Αλγερία προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά, παρά τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό κυρίως από την Ρωσία, τη Νορβηγία και το Κατάρ, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εμφανίζονται πλέον δυναμικά στο προσκήνιο της παγκόσμιας αγοράς αερίου, διεκδικώντας μερίδιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα εκτιμάται ότι, το 2022 θα καλύπτουν περισσότερο από το 22% της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου και θα καταστούν μαζί με τη Ρωσία και τη Νορβηγία οι κυριότεροι προμηθευτές της παγκόσμιας αγοράς.

          Είναι γεγονός πάντως ότι, ήδη από το 2014 το Υπουργείο Ενέργειας της Αλγερίας είχε προβεί σε αντίστοιχη μελέτη για τις ενεργειακές προοπτικές της χώρας και σε ότι αφορά το φυσικό αέριο τουλάχιστον είχε και τότε επισημάνει τους κινδύνους από την αύξηση της κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά και κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, η κρατική εταιρεία Sonatrach προχώρησε στην ανανέωση των συμβολαίων με πολλούς ευρωπαίους εταίρους, κυρίως ελπίζοντας στην απόδοση του προγράμματος επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, 5ετούς προγράμματος συνολικού κόστους 56 τρις USD,  εκ των οποίων τα 2/3 θα κατευθυνθούν στην παραγωγή και εκμετάλλευση αερίου. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκτιμούν ότι, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της παραγωγής αερίου, ο οποίος είναι σήμερα 3 με 4% μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένων των τεραστίων αποθεμάτων της χώρας.

            Σε μεσοπρόθεσμα ορίζοντα τόσο αρμόδιοι του Αλγερινού Υπουργείου Ενέργειας όσο και της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων Sonatrach επισημαίνουν την ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου. Με ετήσια κατανάλωση στο επίπεδο που έχει διαμορφωθεί την τελευταία 5ετία και πληθυσμό περίπου 50 εκατομμύρια το 2030 οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχουν επιτακτικό χαρακτήρα.                   

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports