Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εκτιμήσεις για την κινεζική αγορά κοτόπουλου και προϊόντων αυτού.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 26/02/2025
Συναπτόμενο αρχείο: 2590_315 Poultry and Products Semi-Annual_Beijing_China - People's Republic of_CH2025-0031 cn.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Πηγή: Υπηρεσία Εξωτερικού Υπουργείου Γεωργίας Η.Π.Α.
Κείμενο: Επισυνάπτεται Ενημερωτικό Σημείωμα για την κινεζική αγορά κοτόπουλου και προϊόντων αυτού, ως μας περιήλθε από την Υπηρεσία Εξωτερικού του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. και, από την πλευρά μας, σημειώνουμε τα εξής: Α. Παραγωγή. Εκτιμάται ότι, η κινεζική παραγωγή κρέατος κοτόπουλου, το 2025, θα αυξηθεί ελαφρώς, σε σχέση με το 2024. Επίσης, εκτιμάται ότι, η παραγωγή κίτρινων κοτόπουλων θα παραμείνει σταθερή, ενώ η αύξηση της παραγωγής λευκών κοτόπουλων θα επιβραδυνθεί. Οι παραγωγοί ανταποκρίνονται στην ζήτηση κρέατος κοτόπουλου, ειδικότερα από λευκά κοτόπουλα, αυξάνοντας την παραγωγή τους. Η εκτίμηση για την παραγωγή κρέατος κοτόπουλου το 2024 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, καθώς φαίνεται ότι, οι παραγωγοί, τόσο μικρής όσο και μεγάλης κλίμακας, αύξησαν την παραγωγή τους. Βέβαια, η παραγωγή των παραγωγών μεγάλης κλίμακας αυξήθηκε περισσότερο από εκείνη των παραγωγών μικρής κλίμακας. Μάλιστα, λόγω των αυξημένων πωλήσεων, των οικονομιών κλίμακος, των μεριδίων αγοράς και του χαμηλότερου κόστους εκτροφής, ορισμένοι εισηγμένοι παραγωγοί ανέφεραν πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα στον ετήσιο απολογισμό τους για το 2024, με αποτέλεσμα να σχεδιάζουν την αύξηση της παραγωγής τους, το 2025, προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους. Οι τιμές του κρέατος κοτόπουλου, το 2024, μειώθηκαν, καθώς η αύξηση της παραγωγής ήταν ταχύτερη από εκείνη της κατανάλωσης. Μάλιστα, ορισμένοι παραγωγοί μικρής κλίμακας, που διαθέτουν μειωμένες ικανότητες αποδοτικότητας, κατέγραψαν ζημίες. Τα χαμηλότερα κέρδη και οι ζημίες των επιχειρήσεων το 2024 φαίνεται να αποθαρρύνουν συγκεκριμένους παραγωγούς, σε ό,τι αφορά στην αύξηση της παραγωγής τους το 2025. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μονάδων, η λειτουργία των οποίων έχει προγραμματιστεί να εκκινήσει εντός του 2025, είναι σφαγεία και μονάδες επεξεργασίας, ενώ ο αριθμός των μονάδων εκτροφής είναι μικρός. Α.1. Εγχώρια γενετική. Πηγές αναφέρουν ότι ο πληθυσμός τόσο του σμήνους γεννητόρων, όσο και του σμήνους προγόνων δεύτερης γενιάς, το 2024, ήταν μεγαλύτερος από εκείνον το 2023. Συνεπώς, εκτιμάται ότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του σμήνους προγόνων δεύτερης γενιάς θα οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγή κρέατος λευκών κοτόπουλων, το 2025. Όμως, οι χαμηλότερη στάθμη της εγχωρίως αναπτυσσόμενης γενετικής θεωρείται ότι, θα επιβραδύνει την αύξηση της παραγωγής, εν γένει. Η κινεζική παραγωγή λευκών κοτόπουλων για εμπορικούς σκοπούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενη γενετική. Λόγω, όμως, περιορισμών στις συναφείς εισαγωγές, οι παραγωγοί λευκών κοτόπουλων αύξησαν την χρήση εγχωρίως παραγόμενης γενετικής. Σύμφωνα με πηγές, το μερίδιο αγοράς της εγχωρίως αναπτυσσόμενης γενετικής αυξήθηκε και, το 2024, αποτέλεσε το 30% του συνόλου. Παρά το γεγονός ότι, η εγχωρίως αναπτυσσόμενη γενετική προσφέρεται σε χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με την εισαγόμενη, η στάθμη της είναι συνήθως χαμηλότερη. Σύμφωνα με πηγές, το 2024, παρά την αύξηση του πληθυσμού του σμήνους γεννητόρων, η αύξηση της παραγωγής κοτόπουλων για εμπορικούς σκοπούς παρέμεινε περιορισμένη, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές νεοσσών. Τόσο η κεντρική, όσο και οι επαρχιακές κυβερνήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ενθαρρύνουν, μέσω επιδοτήσεων και άλλων μέσων, τους παραγωγούς λευκών κοτόπουλων να χρησιμοποιούν εγχωρίως αναπτυσσόμενη γενετική. Επί παραδείγματι, οι Επαρχίες Liaoning (βορειο-ανατολική Κίνα) και Shandong (ανατολική Κίνα) ανακοίνωσαν, το 2024, επιδοτήσεις για μονάδες εκτροφής που χρησιμοποίησαν εγχωρίως αναπτυχθέντα λευκά κοτόπουλα. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, μία μεγάλη κινεζική εταιρεία που ανέπτυξε μία νέα γενετική σειρά κάλυψε πλέον του 20% του συνόλου της συναφούς αγοράς και σχεδιάζει να έχει καλύψει το 40%, έως το τέλος του 2025. Α.2. Κίτρινα κοτόπουλα. Εκτιμάται ότι η παραγωγή κρέατος κίτρινων κοτόπουλων θα παραμείνει σταθερή του 2025. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κίτρινων κοτόπουλων φαίνεται να μειώνεται, πηγές αναφέρουν ότι, την τελευταία περίοδο, οι παραγωγοί αύξησαν το βάρος σφαγής, ώστε να ενισχύσουν τα κέρδη τους. Ο πληθυσμός των κίτρινων κοτόπουλων μειώνεται συνεχώς, κατά την τελευταία πενταετία. Παλαιότερα, ο πληθυσμός των λευκών και των κίτρινων κοτόπουλων ήταν ο ίδιος, στο παρελθόν. Όμως, ο πληθυσμός των λευκών κοτόπουλων καταγράφει συνεχή αύξηση, με αποτέλεσμα, το 2023, να αντιστοιχεί σε πλέον του 60% του συνόλου, ενώ ο πληθυσμός των κίτρινων κοτόπουλων καταλάμβανε περίπου το 25% του συνόλου. Σύμφωνα με πηγές, η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2024. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνέβαλαν στην μείωση του μεριδίου αγοράς των κίτρινων κοτόπουλων πάχυνσης. Μεγάλη επίδραση είχε π.χ. το απαγόρευση της λειτουργίας των αγορών ζώντων πουλερικών, που αποτελούσαν τον βασικότερο δίαυλο πωλήσεων. Άλλος ένας παράγοντας είναι τα περιορισμένα εδάφη για την εκτροφή κίτρινων κοτόπουλων, δεδομένου ότι, συνήθως, εκτρέφονται σε ανοικτές εκτάσεις, προκειμένου μεγιστοποιηθούν τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που προτιμούν οι καταναλωτές της Νότιας Κίνας (Επαρχίες Guangdong και Guangxi). Πλην τούτων, τα κίτρινα κοτόπουλα απαιτούν τον μεγαλύτερο χρόνο απ’ όλες τις ποικιλίες κοτόπουλων στην Κίνα για να φθάσουν στο ιδανικό βάρος σφαγής. Ειδικότερα, διακρίνονται σε τρεις (3) τύπους, ανάλογα με την ταχύτητα ανάπτυξής τους: α) τα χαμηλής ταχύτητας, τα οποία χρειάζονται άνω των εκατό (100) ημερών για να φθάσουν στο βάρος σφαγής, β) τα μέσης ταχύτητας (60-100 ημέρες) και γ) τα υψηλής ταχύτητας (40-60 ημέρες). Οι παραγωγοί που εκτρέφουν μέσης και χαμηλής ταχύτητας κοτόπουλα προσπαθούν να μειώσουν την περίοδο εκτροφής, με στόχο την μείωση του κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας. Όμως, η μείωση της περιόδου εκτροφής επηρεάζει την γεύση του κρέατος και ενδέχεται να οδηγήσει τελικώς σε μείωση της καταναλωτικής ζήτησης. Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι η παραγωγή των υψηλής ταχύτητας κοτόπουλων μειώνεται, καθώς αυτά αντικαθιστώνται από υβρίδια. Οι μεγάλης κλίμακας παραγωγοί κρέατος κίτρινου κοτόπουλου διατήρησαν σταθερή την παραγωγή τους, το 2024, λόγω της υψηλότερης απόδοσής τους και του χαμηλότερου κόστους, σε σχέση με τους παραγωγούς μικρής κλίμακας. Μάλιστα, ορισμένοι ανέφεραν υψηλότερα κέρδη, το 2024, σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με πηγές, λόγω των περιορισμένων εκτάσεων στην νότια Κίνα και της μη ανεπτυγμένης ζήτησης στην βόρεια Κίνα, ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί σχεδιάζουν να επεκτείνουν εκεί την παραγωγή τους, παρ’ ό,τι δεν αποτελεί παραδοσιακή περιοχή εκτροφής κίτρινων κοτόπουλων. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός του σμήνους γεννητόρων το 2024 αποτελεί εχέγγυο για την εμπορική παραγωγή κίτρινων κοτόπουλων, το 2025. Οι μικρότεροι παραγωγοί, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα προτερήματα των μεγάλων παραγωγών, θα συνεχίσουν να μειώνουν την παραγωγή τους ή θα αποσυρθούν από την αγορά. Η μειωμένη παραγωγή των μικρών παραγωγών αποτελεί τον βασικό λόγο για την κάμψη της παραγωγής κίτρινων κοτόπουλων, το 2024. Β. Κατανάλωση. Οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση κοτόπουλου, το 2025, παραμένουν οι ίδιες. Ειδικότερα, αναμένεται οριακή αύξησή της, λόγω μεταστροφής των αγοραστικών συνηθειών των καταναλωτών και του εντεινόμενου ενδιαφέροντος αυτών για θέματα υγείας. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξηση της κατανάλωσης κοτόπουλου, κατά την επόμενη δεκαετία, θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε 2,5%. Εκτιμάται δε ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση λευκών κοτόπουλων. Οι πάροχοι υπηρεσιών διατροφής που προμηθεύουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις κυβερνήσεις αναφέρουν ότι, το κρέας των λευκών κοτόπουλων αποτελεί μια οικονομική εναλλακτική, σε σχέση με άλλες ακριβότερες μορφές πρωτεΐνης, όπως π.χ. το χοίρειο κρέας. Β.1. Λευκό κοτόπουλο. Η νέα γενιά αποτελεί τον βασικότερο καταναλωτή κρέατος λευκού κοτόπουλου και, σταδιακά, έχει καταστεί η βασική κινητήριος δύναμη της γενικότερης αύξησης της κατανάλωσης κρέατος λευκού κοτόπουλου. Τα μπέργκερ κοτόπουλου και το τηγανητό κοτόπουλο, που αποτελούν τα πιο δημοφιλή προϊόντα κρέατος κοτόπουλου μεταξύ των νέων καταναλωτών, παρασκευάζονται συχνά από κρέας λευκού κοτόπουλου. Το κρέας λευκού κοτόπουλου πωλείται συνήθως σε κατεψυγμένα τεμάχια, εκ των οποίων τα πιο δημοφιλή είναι τα πόδια και οι φτερούγες. Σε σύγκριση με τα κατεψυγμένα τεμάχια, τα προϊόντα επεξεργασμένου/προ-μαγειρεμένου κρέατος κοτόπουλου καταλαμβάνουν μικρότερο μερίδιο αγοράς, όμως η κατανάλωσή τους φαίνεται να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Επίσης, το κρέας από στήθος κοτόπουλου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, καθώς καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την φυσική τους κατάσταση ακολουθούν ειδικά προγράμματα διατροφής, πλούσια σε πρωτεΐνη. Οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε κρέας λευκού κοτόπουλου, μέσω τόσο των δυτικών, όσο και των κινεζικών αλυσίδων εστιατορίων, των κυλικείων σχολείων και εργοστασίων, καθώς και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι τιμές σε αυτούς τους διαύλους πωλήσεων είναι συνήθως οικονομικά προσιτές και φαίνεται να επηρεάζονται ελάχιστα από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία. Β.2. Κίτρινο κοτόπουλο. Το κρέας κίτρινου κοτόπουλου παραμένει δημοφιλές στα εστιατόρια μέσης και υψηλής στάθμης, στα ταχυφαγεία, στα super-market και στα διαδικτυακά καταστήματα. Οι καταναλωτές της Νότιας Κίνας εξακολουθούν να είναι οι βασικοί καταναλωτές. Τα εστιατόρια μέσης και υψηλής στάθμης είναι οι βασικοί χρήστες του κρέατος κίτρινου κοτόπουλου, αλλά σύμφωνα με πηγές, όλο και περισσότερα πιάτα με κρέας κίτρινου κοτόπουλου αναπτύσσονται και στα ταχυφαγεία. Το κρέας κίτρινου κοτόπουλου υψηλής ταχύτητας καταγράφει την υψηλότερη κατανάλωση. Όμως, οι καταναλωτές θεωρούν ότι έχει υποδεέστερη γεύση, σε σχέση με το κρέας κίτρινου κοτόπουλου μέσης και χαμηλής ταχύτητας. Συνεπώς, φαίνεται να αυξάνεται η ζήτηση για κρέας κίτρινου κοτόπουλου χαμηλής ταχύτητας και να μειώνεται η κατανάλωση του κρέατος κίτρινου κοτόπουλου υψηλής ταχύτητας. Άνω του 50% της παραγωγής κίτρινων κοτόπουλων πωλείται σε αγορές ζώντων ζώων και σε super-market, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται μέσω διαδικτυακών αγορών. Εκτιμάται ότι, η κατανάλωση κρέατος κίτρινου κοτόπουλου θα συνεχίσει να μειώνεται, λόγω του κλεισίματος των αγορών ζώντων πουλερικών. Στους παραγωγούς απαγορεύεται η πώληση ζώντων πουλερικών στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε ζώντα πουλερικά μόνον σε μερικές αγορές προαστιακών περιοχών και μικρότερων πόλεων/αγροτικών περιοχών. Στο παρελθόν, σχεδόν όλα τα κίτρινα κοτόπουλα διετίθεντο ζωντανά. Ο αυξανόμενος, όμως, όγκος του κρέατος κίτρινων κοτόπουλων που διατίθεται σε super-market και σε διαδικτυακά καταστήματα αντισταθμίζει εν μέρει την μείωση των πωλήσεων στις αγορές ζώντων πουλερικών. Τα λευκά κοτόπουλα και τα υβρίδια αρχίζουν να καταλαμβάνουν μέρος του μεριδίου αγοράς των κίτρινων κοτόπουλων υψηλής ταχύτητας. Το κρέας των λευκών κοτόπουλων είναι φθηνότερο, ενώ τα υβρίδια είναι μικρότερα και πιο τρυφερά. Τα υβρίδια πωλούνται συνήθως ολόκληρα και αποτελούν ιδανική επιλογή για τις μικρότερες πυρηνικές αστικές οικογένειες της Κίνας, με ένα παιδί. Γ. Εμπόριο. Γ.1. Εισαγωγές. Εκτιμάται ότι, το 2025, οι κινεζικές εισαγωγές κοτόπουλου θα μειωθούν, σε σχέση με το 2024. Ειδικότερα, η αυξημένη εγχώρια παραγωγή και η χαμηλή ζήτηση, σε συνδυασμό με διάφορους περιορισμούς λόγω ζωονόσων στις χώρες-προμηθευτές και την συνεχιζόμενη υποτίμηση του κινεζικού γιουάν, αναμένεται να οδηγήσουν σε κάμψη των εισαγωγών. Η Βραζιλία αποτελεί τον βασικότερο προμηθευτή προϊόντων κοτόπουλου της κινεζικής αγοράς. Όμως, ο όγκος των κινεζικών εισαγωγών των ως άνω προϊόντων, το 2024, μειώθηκε σημαντικά σε 367.000 τν., έναντι 500.000 τν., το 2023. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανέστειλε τις εξαγωγές πουλερικών στις αρχές Ιουλίου 2024, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ψευδοπανώλης των πτηνών. Στις 26.7.2024, η κυβέρνηση της χώρας ήρε την αναστολή των εξαγωγών και ενημέρωσε τον Παγκόσμια Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων ότι, η ασθένεια είχε περιοριστεί στην πολιτεία Rio Grande do Sul. Στις 2.8.2024, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ανακοίνωσε την αναστολή των άμεσων ή έμμεσων εισαγωγών πουλερικών και προϊόντων αυτών από την πολιτεία Rio Grande do Sul. Εάν η αναστολή συνεχίσει να ισχύει και το 2025, ο μειωμένος αριθμός των εγκεκριμένων μονάδων της Βραζιλίας που θα μπορούν να εξάγουν στην Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξημένη εγχώρια παραγωγή της Κίνας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κάμψη των κινεζικών εισαγωγών από την Βραζιλία. Σημειώνεται, όμως, ότι παρά την κάμψη τους το 2024, οι κινεζικές εισαγωγές από την Βραζιλία κάλυψαν μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου των κινεζικών εισαγωγών προϊόντων κοτόπουλου (70%, έναντι 65% το 2023). Άλλοι σημαντικοί προμηθευτές της κινεζικής αγοράς ήταν οι Η.Π.Α. (11% του συνόλου, το 2024, έναντι 17% το 2023), η Ταϊλάνδη (11% έναντι 8%) και η Ρωσία (6%). Γ.2. Εξαγωγές. Εκτιμάται ότι, οι κινεζικές εξαγωγές κοτόπουλου, το 2025, θα είναι υψηλότερες εκείνων του 2024. Δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση της εγχώριας παραγωγής κοτόπουλου, ενώ η εσωτερική ζήτηση θα παραμείνει σταθερή, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά εξαγώγιμων προϊόντων κοτόπουλου. Σύμφωνα με πηγές, οι Κινέζοι παραγωγοί κοτόπουλου διερευνούν τρόπους επέκτασης των διεθνών τους πωλήσεων. Η Ιαπωνία παρέμεινε ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών, το 2024, απορροφώντας το 24% του συνόλου. Τα βασικά κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα είναι τα επεξεργασμένα προϊόντα κοτόπουλου. Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία αποτελεί ώριμη αγορά, όσον αφορά στην κατανάλωση κοτόπουλου, εξακολουθεί να εμφανίζεται ζήτηση για ανταγωνιστικής τιμής κινεζικό κοτόπουλο. Ο όγκος των κινεζικών εξαγωγών στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το 2023. Ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ, το οποίο απορροφά το 24% των συναφών κινεζικών εξαγωγών. Τα βασικά προϊόντα που εξάγονται στο Χονγκ Κονγκ είναι νωπά, κατεψυγμένα και επεξεργασμένα προϊόντα κοτόπουλου. Μάλιστα, οι εξαγωγές των κατεψυγμένων τεμαχίων κοτόπουλου, τα οποία είναι φθηνότερα από το νωπό και το επεξεργασμένο κοτόπουλο, κατέγραψαν έντονη αύξηση το 2024. Εκτιμάται ότι, το 2025, οι κινεζικές εξαγωγές κοτόπουλου στο Χονγκ Κονγκ θα αυξηθούν, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών κατεψυγμένων τεμαχίων. Τρίτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών ήταν η Ρωσία, η οποία απορρόφησε το 9% του συνόλου, το 2024. Δ. Κατεψυγμένα πόδια κοτόπουλου. Εκτιμάται ότι, το 2025, οι κινεζικές εισαγωγές κατεψυγμένων ποδιών κοτόπουλου θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο. Ειδικότερα, η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σταθερή, όμως η μεγαλύτερη εσωτερική προσφορά αναμένεται να μειώσει την ζήτηση για εισαγωγές.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov