Στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη Νομισματική Πολιτική 2018 – 2019 εξετάζονται μεταξύ άλλων (στις σελ. 97-100), οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου αναλύοντας την προσφορά των προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου εκ μέρους των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών. Περίληψη της ανάλυσης αυτής παρατίθεται κατωτέρω.
(ολόκληρη η δημοσίευση: https://www.bankofgreece.gr/Publications/NomPol20182019.pdf)
Η εν λόγω ανάλυση αποτυπώνει την αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας στις παγκόσμιες εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου από 0,67% το 2001 σε 1,5% το 2018 και τη βελτίωση της παγκόσμια κατάταξή της στους εξαγωγείς προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου κατά 18 θέσεις, από την 37η που κατείχε το 2001 στη 19η το 2018 επί συνόλου 232 χωρών. Παράλληλα, καταγράφεται η, μετά το 2012, αύξηση εξαγωγών και μείωση εισαγωγών προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου, η οποία απεικονίζεται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που παρουσιάζεται βελτιωμένο. Η βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης της Ελλάδας και η δυνατότητα διείσδυσής της στις αγορές εξωτερικού, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη την αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τα επόμενα χρόνια.
Αναλύοντας περαιτέρω την ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών πετρελαίου, η αύξηση αυτή είναι εμφανής αν οι εξαγωγές εκφραστούν ως ποσοστό των αντίστοιχων εισαγωγών πετρελαίου, καθώς από 17% το 2002 έφθασαν στο 66% το 2018. Παρατηρείται επίσης, πως οι εξαγωγές αποτελούν συνειδητή επιλογή του πετρελαϊκού κλάδου, όπως προκύπτει από τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων υποδομής. Προχωρώντας σε οικονομετρική ανάλυση, η Έκθεση εξετάζει την επίδραση που έχουν στην προσφορά προϊόντων πετρελαίου παράγοντες όπως το περιθώριο διύλισης, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας και οι επενδύσεις υποδομής. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση αυτή είναι α) η σημασία των επενδύσεων με θετική αλλά φθίνουσα επίδραση, β) η αρνητική επίδραση του πραγματικού ΑΕΠ και γ) η θετική επίδραση του περιθωρίου διύλισης.
Το κύριο εξαγόμενο συμπέρασμα της προηγηθείσας ανάλυσης είναι η διαπίστωση πως η στροφή του κλάδου προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές πιθανόν ξεκίνησε από τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης αλλά η αύξηση των επενδύσεων υποδομής είναι αυτή που την εδραίωσε.