Facebook

Linkedin

header

Εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του τομέα του υδρογόνου στη Γαλλία - Προσκλήσεις υποβολής έργων
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 28/10/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Η εθνική στρατηγική της γαλλικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του τομέα του υδρογόνου στη Γαλλία, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 8 Σεπτεμβρίου τ.έ., στοχεύει στην επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης και στη δημιουργία ενός νέου εξειδικευμένου βιομηχανικού τομέα στη Γαλλία. Η στρατηγική προβλέπει συνολικούς πόρους άνω των 7 δισ. ευρώ έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων των 2 δισ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο ανάκαμψης, και θέτει τρεις προτεραιότητες:

  1. Απεξάρτηση της βιομηχανίας από τον άνθρακα μέσω της ανάπτυξης ενός γαλλικού τομέα ηλεκτρόλυσης
  2. Χρήση των τεχνολογιών υδρογόνου για λύσεις κινητικότητας (βαρέα οχήματα) και την ανάπτυξη εδαφικών έργων μεγάλης κλίμακας
  3. Υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων για την προώθηση των χρήσεων του υδρογόνου

Η στρατηγική αποσκοπεί στην αντιμετώπιση σειράς προκλήσεων που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσω της ανάπτυξης λύσεων χαμηλών εκπομπών που προσφέρει για τη βιομηχανία και τις μεταφορές, με οικονομικές προκλήσεις, μέσω της ανάπτυξης ενός νέου βιομηχανικού τομέα και ενός οικοσυστήματος που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με θέματα ενεργειακής κυριαρχίας με στόχο τη μείωση της εξάρτησής από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, και τέλος με θέματα τεχνολογικής ανεξαρτησίας για την ενίσχυση της θέσης της Γαλλίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Μέσω της στρατηγικής αυτής παρέχεται προοδευτικά κρατική στήριξη σε όλα τα βασικά στάδια που θα οδηγήσουν στην εμφάνιση ενός νέου βιομηχανικού τομέα, ήτοι στήριξη της Ε & Α για την ανάπτυξη πιο αποδοτικών τεχνολογιών για όλες τις χρήσεις υδρογόνου, στήριξη για εμπορικές πρωτοβουλίες και εκβιομηχάνιση που συνδυάζουν ευρωπαϊκές (συνεργασίες με χώρες εταίρους για την ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας) και εθνικές πρωτοβουλίες, στήριξη για ανάπτυξη, η οποία επιτρέπει τη διάδοση του νέου αυτού τομέα και των χρήσεών του σε συγκεκριμένες αγορές.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, το γ/Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης ανακοίνωσε στις 23 τρέχ. δύο προσκλήσεις έργων, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο στάδιο υλοποίησης της στρατηγικής (https://www.ecologie.gouv.fr/strategie-nationale-lhydrogene-decarbone-lancement-deux-appels-projets-constituer-des-ecosystemes). Αναθέτουσα αρχή των έργων είναι ο Οργανισμός Οικολογικής Μετάβασης ADEME (Agence de la Transition Écologique) και αφορούν:

  1. Τεχνολογικές μονάδες για την παραγωγή, μεταφορά και χρήση υδρογόνου – Προθεσμία: 31 Δεκεμβρίου 2022 (https://entreprises.ademe.fr/dispositif-aide/20201013/inodemo-h22020-176): το έργο χρηματοδοτείται από το κρατικό ‘Επενδυτικό Πρόγραμμα για το Μέλλον’ (Plan d’Investissements d’Avenir – PIA). Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις ή σε κοινοπραξίες επιχειρήσεων κι έχει ως στόχο την ανάπτυξη ή βελτίωση συστημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου και τις χρήσεις του, όπως εφαρμογές μεταφοράς ή παροχής ενέργειας, σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων οχημάτων, ιδίως για τις εμπορευματικές μεταφορές, χερσαίες και σιδηροδρομικές.
  2. Τοπικά οικοσυστήματα υδρογόνου (https://entreprises.ademe.fr/dispositif-aide/20201013/ecosysh22020-165): η πρόσκληση προβλέπει διαφορετικές προθεσμίες για την υποβολή των προσφορών: 17 Δεκεμβρίου 2020, 16 Μαρτίου 2021, 14 Σεπτεμβρίου 2021. Το έργο υποστηρίζει επενδύσεις στην παραγωγή και διανομή υδρογόνου ανανεώσιμου ή απαλλαγμένου από άνθρακα, για χρήσεις βιομηχανικές και κινητικότητας, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των βαρέων οχημάτων (μαζικές ή εμπορευματικές μεταφορές). Στόχος είναι η δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ τοπικών αρχών και επιχειρήσεων που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει κινητοποιηθεί έντονα μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας για το υδρογόνο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση τηλεδιάσκεψης στις 13 τρέχ. με τη συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου κ. Macron, της Γερμανίδας Καγκελάριου κας Merkel, των Υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών κ.κ. Bruno Le Maire και Peter Altmaier, της Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής κας Ursula von der Leyen και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Βιομηχανικής Πολιτικής κ. Thierry Breton, με επικεφαλής επιχειρήσεων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο στήριξης των βιομηχανικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούν υδρογόνο μέσω στοχοθετημένων μέτρων και ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας βασικών τεχνολογιών και εξοπλισμού για τη βαριά κινητικότητα και την ανάπτυξη υποδομών που σχετίζονται με το υδρογόνο, ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορέσουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογικών λύσεων σε νέες αγορές.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov