Facebook

Linkedin

header

“Άνοδος γαλλικού πληθωρισμού σε 4,5% ένεκα ουκρανικής κρίσης”
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 05/04/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σύμφωνα με προσωρινά στατιστικά στοιχεία του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών Insee (Institut national de la statistique et des études économiques), τον μήνα Μάρτιο 2022, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά, αφού η άνοδος των τιμών καταναλωτού έφτασε στο 4,5%, έναντι 3,6% έναν μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για τον πιο υψηλό πληθωρισμό που είχε να εμφανιστεί από το έτος 1985.

Αυτή η ραγδαία άνοδος τιμών αποδίδεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο αυτής στη διεθνή αγορά ενέργειας. Σε διάστημα ενός έτους, οι τιμές της ενέργειας στη Γαλλία αυξήθηκαν περίπου κατά 29%. Επιπλέον, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Μάρτιο του 2002 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, οι δε τιμές των φρέσκων προϊόντων παρατηρείται πως έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, επηρεάζοντας ασφαλώς τα γαλλικά νοικοκυριά, καθώς και τις αποταμιεύσεις τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο πληθωρισμός σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες-που αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα του δείκτη καταναλωτού-παραμένει σταθερός, γύρω στο 2%, γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση της τιμής της ενέργειας δεν επηρεάζει την υπόλοιπη οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, η προαναφερθείσα πληθωριστική έκρηξη αναμένεται να έχει ως συνέπεια την νέα αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού (SMIC) μεταξύ +2,4 και +2,6% από την 1η Μαΐου τ.έ, όπως άλλωστε ανακοίνωσε προχθές και το γαλλικό Υπουργείο Εργασίας.

Κατά τις προβλέψεις του Insee, ο πληθωρισμός στη Γαλλία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω γαλλικό Ινστιτούτο προβλέπει πως αυτός θα παραμείνει στο 4,5% μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου 2022, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και μάλιστα σε όλους πλέον τομείς της γαλλικής οικονομίας.

Στην πραγματικότητα, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν φτάσει σε νέα ύψη από την αρχή της σύγκρουσης. Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας-που είναι σημαντικός παίκτης στις αγορές νικελίου, παλλαδίου, τιτανίου, χάλυβα και σιταριού-οδηγούν τις τιμές στα ύψη, προμηνύοντας μάλιστα και έκρηξη στο κόστος παραγωγής που ήδη έχει αυξηθεί κατά 20% σε ετήσια βάση. Αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών από τις γαλλικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται πως το ζήτημα της αύξησης των τιμών βρίσκεται στο επίκεντρο της γαλλικής προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, προκειμένου δε μετριασθεί το οικονομικό σοκ από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται διαθέσει 30 περίπου δισ. ευρώ, ελπίζοντας πως η άνοδος του πληθωρισμού δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Tέλος σημειώνεται πως η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France) στα μέσα Μαρτίου 2022 εκτιμούσε στο κεντρικό της σενάριο πως ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατω από 2% το έτος 2023 και στο δυσοίωνο σενάριο σε 3,3%.
Εντούτοις, η διαμόρφωση του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί τόσο κυρίως από τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, όσο και από την ένταση
των μισθολογικών απαιτήσεων που θα προκύψουν από την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov