Facebook

Linkedin

header

Eλληνογαλλικό φόρουμ με θέμα “Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας: 2.0 : Eπενδύοντας στο μέλλον
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 19/12/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στην έδρα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Παρισίων Île-de-France, Οικονομικό Forum με τίτλο “Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας: 2.0 : Eπενδύοντας στο μέλλον”, το οποίο έγινε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας, διοργανώθηκε από το Ελληνο-Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίων Île-de-France, την CCEF (Ένωση Συμβούλων του Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας), το Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο Αθηνών, τον Medef International (σύνδεσμο βιομηχανιών Γαλλίας), το FFA (Επιχειρηματικό γαλλόφωνο φόρουμ), τις Πρεσβείες και τα Γραφεία ΟΕΥ Ελλάδας και Γαλλίας.
Στο Φόρουμ, το συντονισμό του οποίου είχε αναλάβει από ελληνικής πλευράς ο Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης, συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης καθώς και η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σ. Ζαχαράκη. Επιπλέον, συμμετείχαν , η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Ξιφαράς, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB) κα Χατζηπέτρου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Τόσιος, ο Πρόεδρος της HOTREC, της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης, και πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Βασιλικός.
Από γαλλικής πλευράς, στο Φόρουμ συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων αρμόδιος για το Εξωτερικό Εμπόριο, κ. Olivier BECHT, o Αναπληρωτής Υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Εδαφικής Συνοχής και Μεταφορών, κ. Beaune, ο Γενικός Διεθυντής Ενέργειας και Κλίματος του Υπουργείου Ενεργειακής Μετάβασης κ. Michel καθώς και o Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Strobel.
Στις στρογγυλές τράπεζες (πάνελ) συμμετείχαν Γάλλοι εκπρόσωποι φορέων μεταξύ των οποίων: o κ. Mesguich, Διευθυντής επενδύσεων στον τουρισμό και την ψυχαγωγία της BPI France, ο κ. Dreyfus, Αντιπρόεδρος του Medef International, ο κ. Agon, Πρόεδρος της Επιτροπής Γαλλίας-Ελλάδας στον ίδιο φορέα, o κ. Santini, Αντιπρόεδρος του CCEF καθώς και η κα Τοrdeux-Bitker, Διεθύντρια της France Digitale, πρώτης οργάνωσης startups στην Ευρώπη.
Το φόρουμ επικεντρώθηλε σε πέντε θεματικούς άξονες :
- Ενέργεια & Περιβάλλον
- Τουρισμός
- Μεταφορές & ναυτιλία
- Άμυνα & ασφάλεια
- Τεχνολογία / ψηφιακή διακυβέρνηση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, κ. Κ. Φραγκογιάννης, ο Προέδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Παρισίων κ. D.Restino, καθώς και ο Προέδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ.L.Thuillier.
Την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ κήρυξε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας. Κατά την ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις διαχρονικές, βαθιές, μακρόχρονες, πολυ-επίπεδες, ιστορικές, πολιτιστικές, οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως και στις προοπτικές που διανοίγονται. Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη σημασία των διμερών συμφωνιών στους τομείς της οικονομίας, όπως η υπογραφή της αναθεωρημένης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Γαλλίας, και στον τομέα της άμυνας με τη συμφωνία για τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ότι, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες:
1)Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% για το 2022, και εκτιμώμενο 1,8% για το 2023, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και αντίστοιχα με τριπλάσιο ρυθμό το 2023.
2)Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρωτιά της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό δείκτη χρηματαγοράς MSCI, ενώ σε Έκθεση του Economist, η χώρα μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κατά την τελευταία τριετία, σημειώνοντας άνοδο κατά 16 θέσεις. Στις εξαγωγές, η Ελλάδα διαθέτει πλέον έξι κατηγορίες αγαθών, των οποίων οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, όταν πριν την έναρξη της κρίσης χρέους υπήρχε μόνο μια.
3) Η ανεργία συρρικνώνεται, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, προσεγγίζοντας πλέον, σε ετήσια βάση, το επίπεδο του 2010.
4) Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια από 44% του συνόλου των δανείων το 2018, διαμορφώνονται σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 35% την τελευταία τριετία.
5) Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται, με το χρέος, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., να υποχωρεί εντυπωσιακά, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, λόγω κυρίως της ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, και αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 160% του ΑΕΠ το 2023.
Αντίστοιχα ο Υπουργός εκτίμησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά φέτος, στο 1,6% του ΑΕΠ, με τα δημόσια οικονομικά να επιστρέφουν σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη το 2022.
6) Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται καθώς η Ελλάδα εξήλθε από την ενισχυμένη εποπτεία και η απόφαση του Eurogroup, στο πλαίσιο αξιολόγησης της 1ης Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, επέτρεψε μείωση του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προτεραιότητες την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων στο εισόδημα των νοικοκυριών και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής σταθερότητας, τη βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο προβλέπει την υλοποίηση 440 έργων- με δαπάνες που θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, και συγκεκριμένα στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. από επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας-, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, την βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τέλος την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για παραλαβές οπλικών συστημάτων (μαχητικά αεροσκάφη Rafale, φρεγάτες).
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας κ. Olivier Becht αναφέρθηκε στους τομείς των υποδομών, τουρισμού, περιβάλλοντος,ηλεκτρικών δικτύων, τεχνολογίας και ναυτιλίας. Εν συνεχεία κάλεσε με εμφατικό τρόπο τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στη Γαλλία. Ο κ. Becht αναφέρθηκε στο σχέδιο «Γαλλία 2030» οποίο προβλέπει τη χρηματοδότηση με 54 δισ. ευρώ της καινοτομίας στον τομέα της κινητικότητας, τεχνητής νοημοσύνης, κβαντικής μηχανικής, απανθρακοποίηση μεταφορών κλπ.
Ο κ. Becht ανέφερε πως η Ελλάδα αποτελεί λίκνο πολιτισμού και σημείωσε τη βούληση της Γαλλίας για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικων σχέσεών της με την Ελλάδα. Ο γ/Υπουργός υπογράμμισε ότι η Γαλλία αποτελεί τον 6ο πελάτη της Ελλάδας και αντίστοιχα τον 4ο ξένο επενδυτή στη χώρα μας. Αναφερόμενος στο Φόρουμ σημείωσε ότι αυτό αποτελεί τη συνέχεια μιας πρωτοβουλίας που εγκαινιάστηκε το 2020, με στόχο τη διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε σειρά κρίσιμων τομέων της οικονομίας και την προώθηση κοινών εγχειρημάτων μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α Γεωργιάδης υπογράμμισε το ρεκόρ στην ιστορία της χώρας μας άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021 και επεσήμανε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2022 ξεπέρασαν αυτές του προηγούμενου έτους, συνεπώς καταγράφεται δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ και προοιωνίζεται με βεβαιότητά μια τρίτη ακόμη καλύτερη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πολλές από αυτές τις ΑΞΕ, είναι από τη Γαλλία, και αφορούν τον τουρισμό, τα logistics και τα λιμάνια και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι ιστορικά η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αντίπαλο στρατόπεδο και αναφέρθηκε στο ιστορικό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία». Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, επισήμανε πως η Ελλάδα ξεπέρασε τα 50 δισ. ευρώ εξαγωγές που είναι οι υψηλότερες στην ιστορία της και αντιστοιχούν σε ποσοστό πάνω από 20% του ΑΕΠ.
Αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφει η Ελλάδα το 2022, υπογράμμισε ότι θα είναι άνω του 6%, μετά το 8,1% το 2021, ήτοι ένας από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη.
Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως έναν από τους πολλούς τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο, επιταχύνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε.. Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως ο εθνικός στόχος να παράγει η Ελλάδα 20 giga μέχρι το 2030, θα επιτευχθεί το 2024, ήτοι έξι χρόνια νωρίτερα.
Τέλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα μεταβληθεί σε χώρα εξαγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι ήδη πολλές γαλλικές εταιρείες έχουν έρθει στη χώρα μας ενόψει αυτών των επιχειρηματικών σχεδίων.
Κατά την παρέμβασή του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 το οποίο έχει εκπονήσει η χώρα μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζοντας ότι εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά και έχει ήδη κατατεθεί το αίτημα για την καταβολή της δεύτερης δόσης.
Στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα “Ενέργεια και Περιβάλλον”, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Σδούκου, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη σύνδεση όλων των νησιών και την απανθρακοποίηση της ηλεκτροδότησής τους, σημειώνοντας ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι πολλαπλάσιο από αυτό στην ηπειρωτική χώρα από 2,5 ως 27 φορές. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών επεσήμανε ότι τα έργα επικεντρώνονται στην ενίσχυση και υπογειοποίηση των δικτύων διανομής. Τέλος αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για την αποθήκευση ενέργειας, καθώς ξένες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν σε Α.Π.Ε. πλέον στοχεύουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην αποθήκευση ενέργειας.
Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας και Κλίματος στο Υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης κ. Laurent Michel o oποίος τόνισε την ανάγκη για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, κάνοντας ειδικκή μνεία στην τρέχουσα κατάσταση και τη σημασία ευρωπαϊκών συμφωνιών για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Οι παρεμβάσεις στο εν λόγω πάνελ ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στον αντίστοιχο κλάδο: ο κ. Καρύδας του Ομίλου Κοπελούζος αναφέρθηκε σε έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Lhermitte του Ομίλου Quair εξήρε τη δραστηριότητα της εταιρείας του στην Ελλάδα, εδώ και μία 3ετία, o κ. Scotto του Ομίλου AKUO τόνισε τις ανεξάντλητες πηγές ενέργειας της Ελλάδας, του ήλιου και της θάλασσας και τις προοπτικές που υφίστανται με έργα που συνδυάζουν τη γεωργία και τα φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία η εταιρεία του έχει εφαρμόσει σε γαλλικά υπερπόντια εδάφη και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στα ελληνικά νησιά των οποίων η έκταση είναι περιορισμένη. Το πάνελ ολοκλήρωσε η παρέμβαση της κας Χατζηπέτρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα Green Guarantee Fund for Sustainable Development για να υποστηρίξουν επενδύσεις επικεντρωμένες στις ανανεώσιμες πηγές.
Η δεύτερη θεματική ενότητα του Φόρουμ ήταν επικεντρωμένη στον τουρισμό. Η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη μίλησε για τις προοπτικές και την εξέλιξη του τουριστικού μοντέλου στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, οι αφίξεις των Γάλλων τουριστών το τρέχον έτος ξεπέρασαν σε αριθμό τον αντίστοιχο του 2019, ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2022 τα έσοδα από την γαλλική αγορά είναι πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ ακόμα και συγκριτικά σε σχέση με τις καλύτερες χρονιές του ελληνικού τουρισμού όπως το 2015.
Επιπλέον, η κα Ζαχαράκη, έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στην οποία η χώρα μας έχει την προεδρία της Επιτροπής Ευρώπης. Τέλος, αναφέρθηκε στο “πρόγραμμα φιλοξενίας” που έχει εισαχθεί στα ελληνικά σχολεία.
Στην τρίτη θεματική ενότητα με θέμα “Μεταφορές και Ναυτιλία”, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε πως στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω στα 125 σχέδια ιδιωτικών και δημοσίων έργων, που ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Μεταφορών έχει σχεδιάσει και υλοποιεί έργα της τάξεως των 13 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα έργα, από τα 13 δισ. ευρώ, έχουν δημοπρατηθεί έργα σχεδόν 11 δισ. ευρώ και έχουν συμβασιοποιηθεί έργα που έχουν ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ.
Εν συνεχεία, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε πως οι πράσινες υποδομές διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική του Υπουργείου του. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συντάξει ένα πρόγραμμα των λεγόμενων έργων νέας γενιάς. Όπως εξήγησε, πρόκειται για έργα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αντιπλημμυρική προστασία και την ανάπτυξη των δικτύων σταθερής τροχιάς.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , κ. Πλακιωτάκης προσπάθησε να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, ιδιαίτερα στην παρούσα ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας πως η ελληνόκτητη ναυτιλία διασφαλίζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια. Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, παραμένει η πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα διαχειριζόμενα από Έλληνες πλοιοκτήτες πλοία ανέρχονται σήμερα στο ιστορικό υψηλό των 5.100 πλοίων. Η Ελλάδα ελέγχει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, το 59% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν σχεδόν το 1/3 των πετρελαιοφόρων, το 1/4 των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Εντυπωσιακά είναι επίσης τα ποσοστά στα LNG, περίπου το 23%, τα lpg στο 14% και στα πλοία μεταφοράς χημικών προϊόντων πετρελαίου 15%, διακινώντας παράλληλα περίπου 9% του παγκοσμίου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Ειδική αναφορά έκανε στους τρεις διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας, όπου στους δύο υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, στο λιμάνι της Καβάλας και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Εν συνεχεία, επισήμανε τη σημασία ενός ισχυρού ναυτιλιακού cluster, γνωρίζοντας στους παρευρισκομένους ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες που βρίσκονται εγκατεστημένες στην Ελλάδα είναι περίπου 1.500.
Αναφέρθηκε στις «πρωτοφανείς προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ναυτιλία,με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση. Υπογράμμισε επίσης τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που παίζει η ελληνική ναυτιλία στον τομέα της απανθρακοποίησης, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ναυτιλία εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τη σύσταση και δημιουργία ναυτιλιακής επιτροπής του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου και την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με τη Maritime France, εκφράζοντας την ελπίδα η Επιτροπή αυτή να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη δημιουργία συνεργειών, ανταλλαγή ιδεών και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών συνεργασιών.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε επίσης στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, σημειώνοντας πως μία από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες του είναι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, τονίζοντας ότι «έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές περισσότερο από 80%», διαμηνύοντας πως η θάλασσα έχει θαλάσσια σύνορα.
Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε επίσης τη σημασία της γαλάζιας οικονομίας για τις δύο χώρες και την ανάδειξη πλήθους νέων τομέων εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας σε νέα, καινοτόμα πεδία και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μεριμνά για τη βέλτιστη ανταπόκριση της χώρας μας προωθώντας το μεγαλύτερο στην ιστορία εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Στη θεματική ενότητα “'άμυνα και ασφάλεια”, λόγω της ακύρωσης την τελευταία στιγμή της συμμετοχής της Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Γαλλίας κας Sébastien Lecornu, ακυρώθηκε και η συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου.
Συγκρατείται η παρουσίαση του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Naval Group κ. P. Pommelet οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως η εταιρεία του είναι περήφανη που κατασκευάζει 3 φρεγάτες Belh@rra για την άμυνα της Ελλάδος και της Ευρώπης. Επίσης προσέθεσε πως τους τελευταίους μήνες η εταιρεία του έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα νηολόγησης των φρεγατών Belh@rra.
Από την πλευρά του ο κ. P. Keryer, Διευθυντής έρευνας και τεχνολογίας της εταιρείας αμυντικών συστημάτων “Τhales” σημείωσε πως η σχέση της εταιρείας του με την Ελλάδα είναι παλιά και αποτελεί πλέον σχέση εμπιστοσύνης.
Στην πέμπτη ενότητα “τεχνολογία και ψηφιακός μετασχηματισμός”, ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης παρουσίασε το ελληνικό παράδειγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού με έμφαση στη μετατροπή της ψηφιακής πολιτικής σε κοινωνική.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης στο πρόγραμμα μικροδορυφόρων που υλοποιεί για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τονίζοντας πως αυτό θα παίξει καταλυτικό ρόλο συνολικά στο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδος. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τόνισε πως βρίσκεται υπό σχεδιασμό ένα πρόγραμμα μικροδορυφόρων χρηματοδοτούμενο με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι εντός μίας τριετίας, η Ελλάδα κατάφερε να εκτοξεύσει τις ψηφιακές της συναλλαγές, τριπλασιάζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες της και εκατονταπλασιάζοντας τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το τρέχον έτος έχουν καταγραφεί 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές, έναντι 8,8 εκατ. το 2018.
Τέλος ο κ. Υπουργός έκανε ειδική μνεία στη συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.
Οι Έλληνες Υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών που συμμετείχαν και δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας.
Στα συμπεράσματα της εκδήλωσης, συγκρατείται η παρέμβαση του Αντιπροέδρου του Medef International και Προέδρου του γαλλικού ναυτιλιακού ομίλου κ. P. Dreyfus, ο οποίος εκτίμησε πως οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν έχουν εισέτι πλήρως συνειδητοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που υφίστανται στην Ελλάδα στους τομείς της γεωργίας, τουρισμού, ναυτιλίας κλπ, όπως και η τοποθέτηση του Προέδρου της L'Oreal και Προέδρου του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Medef κ. J. Agon, ο oποίος υπογράμμισε πως τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να επενδύσουν οι γαλλικές εταιρείες στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας πως η κυβέρνηση της χώρας έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Το Φόρουμ υποδέχθηκε περί τους 300 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, θυγατρικών γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και φορέων της επιχειρηματικότητας.
Το Γραφείο μας συνεργάστηκε συστηματικά με το Ελληνο-Γαλλικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο Παρισίων και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του γαλλικού Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διοργάνωσε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων και απεύθυνε προσκλήσεις συμμετοχής προς γαλλικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη Γαλλία, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή εκπροσώπων τους και την ευρύτερη προβολή της όλης εκδήλωσης. Τέλος, ανέλαβε οργανωτικές πτυχές της επίσκεψης της επίσημης αποστολής.
Συνολικά, η όλη διοργάνωση κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που προσέλκυσε και των σημαντικών ευκαιριών δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχουσών γαλλικών και ελληνικών εταιρειών στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν αρκετές προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις B2B και B2G.
Σημειώνουμε ότι την παραμονή του Φόρουμ, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Γαλλία κ. Δημήτριος Ζεβελάκης υποδέχθηκε σε αίθουσα του Δημαρχείου του 16ου διαμερίσματος Παρισίων τα μέλη της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας, πολιτικούς παράγοντες, εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων, διακεκριμένες προσωπικότητες, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων γαλλικών και ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη ελληνική και γαλλική αγορά αντίστοιχα.
Tέλος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρου, η Ομάδα Κοινοβουλευτικής Φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας της Γαλλικής Γερουσίας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των κ.κ. Υπουργών, Υφυπουργών και μελών της ελληνικής αποστολής.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov