header

Ενεργειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ (Σόφια, 24.04.09)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 29/04/2009
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Ενεργειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ (Σόφια, 24.04.09)

Η παράλληλη με την Ενεργειακή Διάσκεψη (Energy Summit “Natural Gas for Europe, Security and Partnership”) διοργάνωση του Ενεργειακού Επιχειρηματικού Φόρουμ είχε, σύμφωνα με τους διοργανωτές (Bulgarian Energy Holding), ως στόχο την παρουσίαση οικονομικά βιώσιμων ενεργειακών επιχειρηματικών σχεδίων, απόψεων και πρωτοβουλιών άμεσης προτεραιότητας για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων σε θέματα κομβικά, όπως η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και οδεύσεων, η ενεργειακή ασφάλεια και η σύμπηξη σταθερού διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των ενεργειακά εμπλεκομένων χωρών με πρόταγμα την διαφάνεια των δραστηριοτήτων στον ενεργειακό τομέα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Β/πρωθυπουργός κ. Sergei Stanishev τόνισε ιδιαίτερα την πρωταρχική σημασία που αποδίδει η χώρα του στη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθευτών και οδών προμήθειας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή και υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων τόσο του Nabucco όσο και του South Stream. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Stanishev, η Βουλγαρία χρειάζεται να αναπτύξει συνεχή και συνεπή διάλογο και να ενδυναμώσει τη συνεργασία της τόσο με τους προμηθευτές όσο και με τις χώρες διαμετακόμισης και κατανάλωσης ενέργειας.

Στη συνέχεια, ο Β/υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας κ. Peter Dimitrov αφού αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική θέση της Βουλγαρίας ως ενεργειακού κόμβου και διαμετακομιστικού κέντρου φυσικού αερίου, επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα των εναλλακτικών διαδρομών και την ενεργειακή ασφάλεια. ΄Εργο άμεσης προτεραιότητας αποτελεί η διασύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Σερβίας που, επιπλέον, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, ο κ. Dimitrov εξήρε, για άλλη μία φορά δημοσίως, την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στην χώρα του με την προμήθεια φυσικού αερίου κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση.

Μεταξύ των εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών φυσικού αερίου που συμμετείχαν στο ενεργειακό φόρουμ και παρουσίασαν τις θέσεις των εταιριών τους για τα ενεργειακά θέματα :

• Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Gazprom επεσήμανε το γεγονός ότι η ΕΕ οφείλει να τοποθετηθεί οριστικά και με σαφήνεια στο θέμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ώστε να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η υλοποίησή του και ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την σαφή και προβλέψιμη ενεργειακή πολιτική των κοινοτικών χωρών. Και πρόσθεσε « εάν η ΕΕ δεν χρειάζεται φυσικό αέριο, η Gazprom θα στραφεί προς τις ασιατικές αγορές ή σε επιχειρηματικά σχέδια υγροποιημένου αερίου».

• Ο εκπρόσωπος της γερμανικής RWE παρουσίασε την εναλλακτική λύση του Nabucco ως το κατ’ εξοχήν ενεργειακό σχέδιο για την Ευρώπη τονίζοντας την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων σχετικά με την κατασκευή του, δεδομένου ότι «οι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν». Η Ευρώπη και η Τουρκία εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από περιορισμένες ενεργειακές διαδρομές. Ο ρόλος του υγροποιημένου αερίου θα είναι σημαντικός πλην όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων.

• Ο εκπρόσωπος της ιταλικής Edison παρουσίασε το σχέδιο του αγωγού (ITGI) Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη) και την διασύνδεση της Βουλγαρίας με τον αγωγό ως μία άλλη εναλλακτική λύση για τη απεξάρτηση της χώρας από την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην συνεργασία του με την ΔΕΠΑ καθώς και στην ετοιμότητα της Edison να αναλάβει την διασύνδεση Χάσκοβο – Κομοτηνή.

• Ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και την σημαντικά αύξηση που καταγράφει κατά τα τελευταία χρόνια, στην συνεργασία της ΔΕΠΑ με την τουρκική ΒΟΤΑΣ και την Εdison στην κατασκευή του αγωγού ITGI, στον ρόλο του υγροποιημένου αερίου για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων (περίπτωση Ρεβυθούσας) καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας στην κατασκευή νέας μεταξύ τους σύνδεσης φυσικού αερίου, μήκους 120 χλμ.



Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου
Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov