header

Η παραγωγή και εμπορία φωσφάτων στη Συρία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 06/09/2009
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Δαμασκού
Κείμενο: Τα φώσφατα (φωσφορικά άλατα) αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ορυκτούς πόρους της Συρίας, δεδομένης αφενός της ικανής ποσότητας (τα γνωστά αποθέματα της χώρας υπερβαίνουν τα 2 δις τόνους) και αφετέρου της σημαντικής συνεισφοράς τους στις εξαγωγές της χώρας. Η Συρία αποτελεί τον πέμπτο παγκοσμίως εξαγωγέα στον εν λόγω τομέα.

Η βασική χρήση των φωσφάτων αφορά στην παρασκευή λιπασμάτων σε ποσοστό 80-90% της παραγωγής. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραγωγή ζωοτροφών, στην επιφανειακή επεξεργασία μετάλλων, στην παρασκευή σαπουνιών, απολυμαντικών, την κατασκευή σπίρτων, εντομοκτόνων, ως πρόσθετο για την ελάττωση της σκληρότητας του νερού κλπ.

Βασικός φορέας διαχείρισης και εμπορίου των φωσφάτων στη Συρία αποτελεί η κρατική εταιρεία “General Company for Phosphate and Mines – GECOPHAM”, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων. Η εταιρεία εξορύσσει φωσφορικά άλατα από δύο κύριες πηγές, τα ορυχεία Khneifees και Al Sharqiya, η παραγωγή των οποίων φθάνει τους 2,7 περίπου εκ. τόνους ετησίως ενώ η συνολική δυνατότητα παραγωγής της χώρας εκτιμάται σε 4 εκ. τόνους ετησίως. Πέραν αυτού, η GECOPHAM παράγει και διανέμει ορυκτό αλάτι και χαλαζία (quartz).

Η τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς γίνεται μέσω της κρατικής εταιρείας “General Company of Homs Fertilizer” η οποία προβαίνει στη σχετική επεξεργασία, παράγοντας φωσφορικό οξύ και διάφορα φωσφορικά λιπάσματα. Το 80% της παραγωγής εξάγεται κυρίως μέσω του λιμένα της Ταρτούς στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία την Ουκρανία και την Πολωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα φώσφατα αποτέλεσαν για το έτος 2008 το δεύτερο σε αξία προϊόν που η Ελλάδα εισήγαγε από τη Συρία. (με εισαγωγές αξίας άνω των 23 εκ. Ευρώ).

Η GECOPHAM ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της έφθασαν τα 278,3 εκ. δολ. ΗΠΑ το 2008 έναντι 48,7 εκ. δολ. ΗΠΑ το 2007. Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος οφείλοταν σε καθαρά συγκυριακούς λόγους και δη στη μεγάλη άνοδο της τιμής των φωσφάτων (όπως και των άλλων Α΄ υλών) στην παγκόσμια αγορά κατά το α΄εξάμηνο του 2008, κάτι που δεν συνεχίστηκε το β΄εξάμηνο. Συνολικά εξήχθησαν 2,47 εκ. τόνοι αξίας 380,8 εκ. δολ. ΗΠΑ.

Κατά το τρέχον έτος η συριακή παραγωγή ήρθε αντιμέτωπη με την πτώση της ζήτησης, ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εν λόγω εταιρείας, το α΄εξάμηνο του 2009 η συνολική παραγωγή έφθασε τους 972,701 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί μόλις στο 52% του αρχικού προγραμματισμού, τα δε συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές έφθασαν 3,09 δις συριακές λίρες ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 22% της αρχικής εκτίμησης για το εν λόγω διάστημα.

Παρά την τρέχουσα αρνητική συγκυρία, η συριακή Κυβέρνηση εκπονεί σχέδια προς την κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγής και της βελτίωσης της ποιότητας. Το Μάϊο του τρέχοντος έτους τρεις ινδικές εταιρείες (Mecon Ltd, PDIL, Rites) ανέλαβαν να εκπονήσουν μελέτη για την ανάπτυξη της βιομηχανίας φωσφάτων μετά από υπογραφή σχετικού Μνημονίου Κατανόησης με την GECOPHAM. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια παλαιότερης επίσκεψης του Σύρου Προέδρου στην Ινδία, κατά την οποία η ινδική πλευρά είχε δεσμευτεί για την εκπόνηση της μελέτης και την κάλυψη όλων των εξόδων της. Το ενδιαφέρον της ινδικής πλευράς πηγάζει από τη θέση της Ινδίας ως ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως εισαγωγείς και καταναλωτές φωσφάτων που προορίζονται για γεωργική χρήση.

Η μελέτη θα αφορά στην ανάπτυξη νέων ορυχείων, στη δημιουργία νέων μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής λιπασμάτων και την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών ήτοι ενεργειακών μονάδων, σιδηροδρομικού δικτύου και εγκαταστάσεων λιμένων. Από τους βασικούς στόχους της μελέτης που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους είναι η μελλοντική αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας σε 10 εκ. τόνους ετησίως και η αντίστοιχη αύξηση εξαγωγών.

Γ.Σακουφάκης
Γραμματέας ΟΕΥ Β΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov