header

ΣΛΟΒΕΝΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Ημερομηνία: 02/12/2009
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λιουμπλιάνας
Κείμενο:

ΣΛΟΒΕΝΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στη Σλοβενία από 17 έως 19 Νοεμβρίου 2009, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια διοργανώθηκε επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν οι δύο Πρόεδροι των δύο χωρών. Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών της Σλοβενίας, το JAPTI ( Οργανισμός για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων), το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σλοβενίας και την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιουμπλιάνα. Συμμετείχαν πάνω από 120 επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, οι δε ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν, πραγματοποίησαν 240 επιχειρηματικές συναντήσεις .
Ο Πρόεδρος του Σλοβενικού Επιμελητηρίου κ.Samo Hribar Milič, δήλωσε ότι αναμένουν με μεγάλη αισιοδοξία τις ελληνικές επενδύσεις. Όπως δήλωσε, η μέχρι τώρα επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών και το σημερινό Φόρουμ, αφήνουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση και αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών. Στην Ελλάδα, ήδη κυκλοφορούν σλοβενικά εμπορικά σήματα εταιρειών και από την άλλη στη Σλοβενία δραστηριοποιούνται αρκετές ελληνικές εταιρείες.
Υπάρχει όμως μεγάλος χώρος για περαιτέρω ενίσχυση, ειδικά για τις μικρές ή μεγάλες εταιρείες και από τις δύο χώρες που αντιλαμβάνονται καλύτερα την έννοα της διεθνοποίησης. Εμφατικά δήλωσε ότι « οι οικονομίες των δύο χωρών δεν είναι
ανταγωνιστικές αλλά συνεταιρικές στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και παγκοσμίως».
Ο Διευθυντής του JAPTI κ. Igor Plestenjak παρουσίασε τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η Σλοβενία σαν τα 4 Q. Quality of life, workforce, infrastructure, link to regional markets. Ο κ. Ευάγγελος Καβαζαράκης , Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. της Ελληνικής Πρεσβείας , παρουσίασε την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και τις μέχρι τώρα ελληνικές επενδύσεις στη Σλοβενία. Το μέλος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Νικόλαος Κιολείδης ,αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή της επιχειρηματικής αποστολής, εξέφρασε την επιθυμία του το σημερινό Φόρουμ να δώσει την ευκαιρία για συνεργασία σε περισσότερα οικονομικά επίπεδα.
Στο Φόρουμ μίλησαν επίσης και οι Πρόεδροι των δύο χωρών. Ο κ.Tuerk δήλωσε ότι η τόσο μεγάλη συμμετοχή στο Φόρουμ «αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και από τις δύο πλευρές για οικονομική συνεργασία. Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή συγκέντρωση θα ενισχύσει και θα διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις και θα δημιουργήσει καινούργιες , ανάμεσα σε Ινστιτούτα και επιχειρήσεις στη Σλοβενία και Ελλάδα... Τα σημάδια των καιρών μας αποδεικνύουν ότι μόνο με την κοινή συνεργασία μπορούμε να περιμένουμε θετικά αποτελέσματα».
Ευκαιρία για συνεργασία αναμένει στους τομείς Ενέργειας, Ανανεώσιμων Πηγών , Προστασία του Περιβάλλοντος , Πληροφορικής , Φαρμακοβιομηχανίας, Τουρισμού , Κτηνοτροφίας –Γεωργίας καθώς επίσης στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε στο Βιβλίο των επίτιμων προσκεκλημένων του GZS, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση του Φόρουμ και αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών. Επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει την γεωστρατηγική θέση και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι δύο χώρες.
Ακολούθησαν συναντήσεις των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Εμπορικό ισοζύγιο

Πέρυσι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε περίπου τα 341εκ. ευρώ. Τα 82εκ. ευρώ είναι εξαγωγές στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 258 εκ. ευρώ εισαγωγές από την Ελλάδα. Στους επτά πρώτους μήνες του 2009, οι εξαγωγές ελαττώθηκαν κατά 17,6% οι δε εισαγωγές κατά 67,75. Έτσι το εμπορικό ισοζύγιο έπεσε από 226εκ. ευρώ σε 97εκ. ευρώ την ίδια περίοδο.
Η Σλοβενία εξάγει στην Ελλάδα οχήματα, ξύλινα παρκέ , οικιακές συσκευές, χαρτί εφημερίδας, αντλίες και κομπρεσέρ. Από την Ελλάδα εισάγονται παράγωγα πετρελαίου, οξείδια αλουμινίου, μονωτικά υλικά, χάλκινοι σωλήνες.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov