header

Εξελίξεις στην κορεατική ναυπηγική βιομηχανία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΟΡΕΑ, ΝΟΤΙΟΣ
Ημερομηνία: 17/10/2012
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σεούλ
Κείμενο: Σύμφωνα με το κορεατικό Υπουργείο Οικονομίας της Γνώσης, κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2012, τα ναυπηγεία της Κορέας έλαβαν παραγγελίες ύψους 5,2 εκατ. τόνων αντισταθμισμένης ολικής χωρητικότητας (CGT), οι οποίοι αντιστοιχούν σε $ 18,9 δις. Πρόκειται για μια μείωση κατά 56,9% ως προς την αξία των παραγγελιών σε ετήσια βάση.

Παρόλα αυτά, η κορεατική ναυπηγική βιομηχανία, με μερίδιο αγοράς 36,3% των παραγγελιών, διατήρησε την πρώτη θέση στον κόσμο, την οποία είχε ήδη επανακτήσει το περασμένο έτος. Βέβαια, οι παγκόσμιες παραγγελίες πλοίων συρρικνώθηκαν κατά 48% σε ετήσια βάση.

Τα κορεατικά ναυπηγεία εξακολουθούν να κυριαρχούν στο υψηλής προστιθέμενης αξίας τμήμα της αγοράς, όπως τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου και υγραερίου (LNG, LPG) και διάφορες υπεράκτιες εγκαταστάσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών πλοίων για γεωτρήσεις παγκοσμίως δόθηκε σε κορεατικά ναυπηγεία. Επίσης, τα κορεατικά ναυπηγεία πήραν το 70% των παραγγελιών πλοίων μεταφορά υγραερίου και το 55% των παραγγελιών πετρελαιοφόρων.

Η αξία των συνολικών κορεατικών εξαγωγών πλοίων κατά τους 9 πρώτους μήνες του έτους ήταν $ 32 δις και παρουσίασαν μείωση 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγουμένου έτους.

Ειδικότερα οι εξαγωγές πλοίων στη χώρα μας, οι οποίες το 2009 είχαν φτάσει το ύψος ρεκόρ των $ 2.86 δις, μετά από μια κάθετη μείωση κατά 66,4% το 2010, παρουσίασαν αύξηση κατά 13% το 2011 και διαμορφώθηκαν σε $ 1,08 δις. Για τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές κορεατικών πλοίων στην Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 84,5% και φτάνουν τα $ 1,35 δις, σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και το σύνολο του προηγουμένου έτους. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι τα στατιστικά στοιχεία αυτά δεν απεικονίζουν με ακρίβεια την πραγματικότητα, καθώς καταγράφουν μόνο το τμήμα των παραγγελιών που φαίνονται να έγιναν από την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η ναυπηγική βιομηχανία έχει τεράστια σημασία για την κορεατική οικονομία, καθώς πραγματοποιεί το 10% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Τα κορεατικά ναυπηγεία έχουν πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις και κατάφεραν την περασμένη δεκαετία να εκτοπίσουν τους Ιάπωνες και τους Ευρωπαίους, για να κατακτήσουν σταθερά την πρώτη θέση παγκοσμίως. Όμως, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από την Κίνα, ενώ ήλθαν αντιμέτωπα με την καθίζηση της αγοράς, λόγω της στασιμότητας της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Το πρόβλημα του κλάδου των ναυπηγήσεων επηρέασε αρνητικά το σύνολο της κορεατικής οικονομίας.

Τα ναυπηγεία της Κορέας τα τελευταία χρόνια επιδιώκουν, χωρίς ακόμη μεγάλη επιτυχία, τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους. Πρόκειται για ένα τομέα στον οποίο η χώρα μας, χάρη και στη κυρίαρχη θέση της ναυτιλίας της, μπορεί να επιδιώξει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Για να γίνει αυτό εφικτό, πρέπει να αναζητήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας, που θα είναι αφενός βιώσιμες επιχειρηματικά και αφετέρου συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε τη δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, από κορεατικά ναυπηγεία είτε σε σχετικές με τη ναυτιλία δραστηριότητες ή σε άλλους τομείς αιχμής, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov