header

Παρουσίαση ετήσιας έκθεσης EBRD για τις υπό μετάβαση οικονομίες (Transition Report 2013)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΒΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 08/04/2014
Συναπτόμενο αρχείο: rad2A0DF07042014 Παρουσίαση ετήσιας έκθεσης EBRD για τις υπό μετάβαση οικονομίες.doc
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε, στις 4.4.2014, σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων, παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τις οικονομίες υπό μετάβαση (Transition Report 2013), με τίτλο “Stuck in Transition?” την οποία παρακολούθησαν από πλευράς Γραφείου ΟΕΥ η υπογράφουσα και η κα Μ. Φωκά, Γραμματέας ΟΕΥ Β΄.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εναρκτήρια ομιλία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Edi Rama, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων της διακυβέρνησης της Αλβανίας. Ειδικώτερα, ανέφερε την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ εγχώριων και διεθνών οργανισμών, καθώς και πολιτικών και οικονομικών εταίρων. Η ως άνω συνεργασία, σύμφωνα με τον Π/Θ, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία αποτελεσματικών θεσμών που θα οδηγήσουν τη χώρα στο τέλος της μεταβατικής διαδικασίας, η οποία συνεχίζεται και στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας. Όπως ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός, η Αλβανία πρέπει να εξέλθει από αυτό το ενδιάμεσο στάδιο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία μετάβασης, όσον αφορά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και διακυβέρνησης. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην αξιοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, συνδέοντάς την με την αποτελεσματικότερη διοίκηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης και ως εκ τούτου της ανάπτυξης.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ως άνω έκθεσης από τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της EBRD κ. Erik Berglof, ο οποίος ανέλυσε το κύριο συμπέρασμα, δηλαδή το γεγονός ότι οι περισσότερες οικονομίες σε μετάβαση φαίνονται να έχουν εγκλωβιστεί στη διαδικασία μετάβασης και οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα έπρεπε να έχουν προβεί, καθυστερούν. Στην ανάλυσή του έλαβε υπ’ όψιν τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως η ανάπτυξη των πολιτικών και δημοκρατικών θεσμών, η συσχέτιση μεταξύ πολιτικών και οικονομικών θεσμών (όσον αφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις), το απόθεμα ανθρώπινου κεφαλαίου και οι ανισότητες.
Ακολούθησε συζήτηση για τις οικονομικές προοπτικές της Αλβανίας και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με την EBRD.
O κ. Berglof αναφέρθηκε στη σταθερή, τα τελευταία 20 χρόνια, πρόοδο της Αλβανίας ως προς τις υποδομές, παρά τις σοβαρές θεσμικές αδυναμίες. Όπως ανέφερε, η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας παραμένει σταθερή και η EBRD προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,7% το 2014, σε συνέχεια ανάπτυξης 1,5% το 2013. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα και η ενδυνάμωση του χρηματοοικονομικού τομέα.
Από πλευράς EBRD, επισημάνθηκε η υποστήριξή της στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές, μέσω ισχυροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, αντιμετώπισης της διαφθοράς και προώθησης της διαφάνειας στον εταιρικό και τραπεζικό τομέα. Η EBRD έχει μέχρι σήμερα επενδύσει στην Αλβανία περισσότερα από 700 εκατ. € σε διάφορους τομείς της οικονομίας και κινητοποίησε επιπρόσθετες επενδύσεις άνω των 1,65 δις. €.
Ακολούθως, ο κ. Πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. Ενόψει της επικείμενης Στρογγυλής Τράπεζας για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία την Παρασκευή 11 τ.μ., η υπογράφουσα απηύθυνε ερώτηση αναφορικά με τα κίνητρα που προτίθεται να θεσπίσει η αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Ο κ. Πρωθυπουργός απάντησε ότι σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί πακέτο κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού. Επεσήμανε δε ότι μέχρι πρότινος, η αλβανική οικονομία στηρίζονταν στα μεταναστευτικά εμβάσματα και στις κατασκευές, η σημαντική μείωση των οποίων, τα τελευταία χρόνια, επιβάλλει την εξεύρεση και αξιοποίηση άλλων πηγών για την ενίσχυση της αλβανικής οικονομίας.


Η Προϊσταμένη

Παγώνα Λάρδα
Σύμβουλος ΟΕΥ AR42;
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov