header

Επίσκεψη κ. Γ.Γ. ΔΟΣ & ΑΣ στη Νότια Κορέα με την ευκαιρία της Ελληνικής Συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση «Marine Tech 2014».
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΟΡΕΑ, ΝΟΤΙΟΣ
Ημερομηνία: 07/10/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σεούλ
Κείμενο: Από 28 έως 30/9/2014 ο Γ.Γ. ΔΟΣ & ΑΣ κ. Παναγιώτης Μίχαλος επισκέφτηκε τη Νότια Κορέα ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής, που διοργάνωσε η HEMEXPO (Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού), σε εφαρμογή του διμερούς μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη πρόσφατα. Η αποστολή συνδυάσθηκε με τη συμμετοχή 10 ελληνικών επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Ναυτιλιακής και Ναυπηγικής Τεχνολογίας Marine Tech 2014 που διοργανώθηκε από 29/9 έως 3/10/2014 στην κορεατική πόλη Changwon.
Στις 29/9/2014 στο ξενοδοχείο Pullman της κορεατικής πόλης Changwon πραγματοποιήθηκε η 2η Ελληνοκορεατική Συνάντηση Συνεργασίας στον Τομέα των Ναυπηγήσεων, με τη συμμετοχή του Γεν. Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ κ. Παναγιώτη Μίχαλου και του Κορεάτη Υφυπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας (ΜΟΤΙΕ) κ. Park Chung-Won. Στη συνάντηση συμμετείχαν και η KOSHIPA (Σύνδεσμος Κορεατικών Ναυπηγείων), εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ναυπηγικών επιχειρήσεων της Κορέας, η ΗΕΜΕΧΡΟ και τα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής.
Μετά το πέρας της συνάντησης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έγιναν Β2Β συναντήσεις, μεταξύ των κορεατικών ναυπηγείων και των Ελλήνων κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού, με σκοπό τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Μίχαλου με τον Υφυπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, κ. Park Chung-Won, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της KOSHIPA. Συζητήθηκε το θέμα της προμήθειας ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού από τα κορεατικά ναυπηγεία και η συμπερίληψη των ελληνικών προϊόντων στους καταλόγους προμηθευτών, για το οποίο η θέση του κορεατικού υπουργείου ήταν θετική.
Επίσης, συζητήθηκε η πραγματοποίηση κορεατικών επενδύσεων στη χώρα μας, για την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί η έξοδος από την κρίση και η μετατροπή της Ελλάδος σε σημαντικό διαμετακομιστικό, ενεργειακό και επιχειρηματικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της.
Ο κ. Μίχαλος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Park να επισκεφτεί την Ελλάδα, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής ναυπηγείων και επενδυτών, η οποία έγινε αποδεκτή και θα καταβληθεί προσπάθεια να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015.
Την επόμενη ημέρα, στις 30/9/2014, πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κορεατικών Βιομηχανιών (FKI) κ. Seung-Cheol Lee, κατά την οποία συζητήθηκε η πραγματοποίηση κορεατικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Ahn Chong-Ghee, Υφυπουργό Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία συζητήθηκαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις. Επισημάνθηκε το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας και η ανάγκη για μείωση της μεγάλης ανισομέρειας των διμερών οικονομικών σχέσεων. Η ελληνική πλευρά ανέφερε το παράδειγμα των μη δασμολογικών εμποδίων στα γεωργικά προϊόντα και ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας για την έγκριση της εισαγωγής ελληνικών ακτινιδίων, για την οποία ο κ. Ahn υποσχέθηκε να αποστείλει επιστολή στις αρμόδιες κορεατικές αρχές. Επίσης, συζητήθηκαν η προοπτική πραγματοποίησης κορεατικών επενδύσεων στην Ελλάδα και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθεί ο διμερής διάλογος για το θέμα αυτό.
Ο κ. Μίχαλος είχε και απευθείας συναντήσεις με τις διοικήσεις κορυφαίων κορεατικών ναυπηγείων, όπως της Hyundai Heavy Industries (HHI) και της Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME), στις οποίες συζητήθηκε το θέμα της προμήθειας ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού και η ενδεχόμενη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα για επενδύσεις ή για επισκευές πλοίων.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Μίχαλου με τον πρόεδρο του επιχειρηματικού ομίλου LOTTE κ. Dong-Bin Shin, με βασικό θέμα τις δυνατότητες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της Κορέας, με πολυσχιδείς δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων, των τροφίμων, της ενέργειας, του λιανεμπορίου και του τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης o κ. Μίχαλος έδωσε συνεντεύξεις στην Korea Economic Daily, η οποία είναι η μεγαλύτερη και εγκυρότερη κορεατική οικονομική εφημερίδα, με κυκλοφορία άνω των 700.000 φύλων ημερησίως και στο δίκτυο Aving News, στις οποίες αναφέρθηκε στη διμερή ναυπηγική συνεργασία, στις δυνατότητες προώθησης ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού, καθώς και στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους κορεατικούς επιχειρηματικούς ομίλους, μετά τις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Τέλος, σε συνάντηση του κ. Μίχαλου με τα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των B2B συναντήσεων και την εξέταση της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, οι ελληνικές επιχειρήσεις δήλωσαν ικανοποιημένες από τις συναντήσεις τους και συμφωνήθηκε να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην συμπερίληψη των προϊόντων τους στους καταλόγους προμηθειών των κορεατικών ναυπηγείων.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov