header

Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών Νοτίου Κορέας και Κίνας.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΟΡΕΑ, ΝΟΤΙΟΣ
Ημερομηνία: 11/11/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σεούλ
Κείμενο: Στη χθεσινή συνάντηση κορυφής Νοτίου Κορέας - Κίνας (10/11/2014) επήλθε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σύναψη διμερούς Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ).
Με τη συμφωνία η Κορέα αποκτά πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά με 1,3 δισεκατομμύρια πληθυσμό. Αυτό αναμένεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στη στάσιμη τα τελευταία χρόνια κορεατική οικονομία.
Η Κορέα θα έχει πλέον συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με τις τρεις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Κίνα.
Τα τελευταία χρόνια η Κορέα ακολουθεί μια πολύ δυναμική πολιτική σύναψης ΣΕΣ.
Μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί και τεθεί σε ισχύ ΣΕΣ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Σιγκαπούρη, την ΕΖΕΣ, την Ινδία, το Περού, την Τουρκία και το ΑΣΕΑΝ. Οι 9 εν ισχύ ΣΕΣ συμπεριλαμβάνουν 46 χώρες και καλύπτουν περίπου το 35% του εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Επιπλέον, πέραν της συμφωνίας με την Κίνα, έχουν ολοκληρωθεί ΣΕΣ με την Κολομβία, τον Καναδά και την Αυστραλία, οι οποίες δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.
Παράλληλα, η Κορέα είναι σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ΣΕΣ με τις εξής χώρες: Μεξικό, Συμβούλιο Συνεργασίας Χωρών του Κόλπου (GCC), Νέα Ζηλανδία, Βιετνάμ, Ινδονησία και Ιαπωνία. Επιπλέον, έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη τριμερούς ΣΕΣ μεταξύ Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας.
Η Κορέα συμμετέχει στη διαδικασία για τη δημιουργία μιας Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP) γύρω από το ΑSΕΑΝ. Στην προωθούμενη από τις ΗΠΑ συμφωνία με την επωνυμία Trans Pacific Strategic Economic Partnership (TPP), η Κορέα δεν συμμετέχει, αλλά έχει εκδηλώσει την επιθυμία να προσχωρήσει σε αυτή.
Επιπλέον, γίνονται διαβουλεύσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη ΣΕΣ με το Ισραήλ, τη Μαλαισία, την Κεντρική Αμερική και το Mercosur.
Από τη ΣΕΣ Νοτίου Κορέας - Κορέας προβλέπεται η απελευθέρωση της αγοράς για το 90% των προϊόντων. Σε μια εικοσαετία η Κίνα θα άρει τους δασμούς για το 91% των προϊόντων και το 85% της συνολικής αξίας των εισαγωγών της από την Κορέα. Η Κορέα αντίστοιχα θα καταργήσει τους δασμούς για το 92% των προϊόντων και το 91% της συνολικής αξίας.
Αμέσως με την εφαρμογή της συμφωνίας, θα αρθούν πλήρως οι δασμοί για το 44% της συνολικής αξίας των εισαγωγών της Κίνας και για το 52% των εισαγωγών της Κορέας.
Βέβαια, πρόκειται για μια συμφωνία σχετικά χαμηλού βάθους, καθώς εξαιρείται το 10% των προϊόντων, σε σύγκριση με μόλις 0,2% και 0,4% αντίστοιχα για τις συμφωνίες της Κορέας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι οικονομικές σχέσεις της Κορέας με την Κίνα έχουν αναπτυχθεί ταχύτατα από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων το 1992. Η Κίνα αποτελεί πλέον τον κορυφαίο οικονομικό εταίρο της Κορέας. Το 2013 το διμερές εμπόριο της Κορέας με την Κίνα έφτασε τα $ 229 δις.. Εκ των οποίων, οι εξαγωγές της Κορέας προς την Κίνα ήταν $ 145,9 δις, ενώ αντίστοιχα οι κινεζικές εξαγωγές προς την Κορέα ήταν $ 83,1 δις. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κορέας διαμορφώθηκε σε $ 62,8 δις. Το διμερές εμπόριο το 2015 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα $ 300 δις.
Η κορεατική κυβέρνηση εκτιμά ότι με την επιτευχθείσα συμφωνία έγινε εφικτή η μεγιστοποίηση των οφελών για τα βιομηχανικά προϊόντα, με παράλληλη ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων στον τομέα της γεωργίας και των αλιευμάτων.
Η συμφωνία θα μειώσει τους δασμούς στις εξαγωγές προς την Κίνα κατά $ 5,4 δις ετησίως. Το ποσό είναι 5,8 φορές υψηλότερο από τα $ 930 εκατ. και κατά 3,9 φορές από τα $ 1,3 δις των αντίστοιχων συμφωνιών με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Η συμφωνία θα επιφέρει αύξηση του κορεατικού ΑΕΠ κατά 1,25% εντός των επομένων 5 ετών και κατά 3,04% σε βάθος μιας δεκαετίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα εντείνει την τάση μετατόπισης του προφίλ των κορεατικών εξαγωγών προς την Κίνα, από προϊόντα προς επεξεργασία, σε υψηλής προστιθέμενης αξίας καταναλωτικά αγαθά.
Σημαντικά οφέλη για την Κορέα αναμένονται στους κλάδους των πετροχημικών, των καλλυντικών και των καταναλωτικών προϊόντων γενικότερα. Τα αυτοκίνητα εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία, αλλά η επίπτωση θα είναι σχετικά μικρή, καθώς οι κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής στην Κίνα. Από την εξαίρεση πλήττονται μόνο οι δυο μικρότερες κορεατικές βιομηχανίες αυτοκινήτων Renault-Samsung και Ssangyoung. Για τα ηλεκτρονικά τα οφέλη θα είναι μικρότερα, καθώς οι κινεζικοί δασμοί ήταν ήδη χαμηλοί. Όμως, η μεγάλη ώθηση που θα δοθεί στις διμερείς οικονομικές σχέσεις θα επηρεάσει έμμεσα όλους τους κλάδους, όπως για παράδειγμα τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες.
Ένας μεγάλος αριθμός ευαίσθητων αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και το ρύζι εξαιρέθηκαν από την Συμφωνία. Όμως, οι ενώσεις των αγροτών εκφράζουν φόβους ότι η συμφωνία θα είναι καταστροφική και θα οδηγήσει σε μείωση της κορεατικής αγροτικής και αλιευτικής παραγωγής κατά 20% μέχρι το 2020. Βέβαια, παρόμοιοι φόβοι είχαν εκφραστεί και για τις αντίστοιχες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, χωρίς τελικά να αποδειχθούν βάσιμοι. Όμως, η Κίνα αποτελεί ασφαλώς σημαντικότερο κίνδυνο, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας αλλά και της παρεμφερούς με την Κορέα σύνθεσης της πρωτογενούς της παραγωγής.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος της Κίνας, που οδηγεί σε ταχεία μείωση του τεχνολογικού προβαδίσματος των κορεατικών προϊόντων. Ως αποτέλεσμα το εύρος των αναμενόμενων κορεατικών οφελών σε σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους είναι δύσκολο να προβλεφτεί. Ειδικά οι μικρομεσαίες κορεατικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα από τον κινεζικό ανταγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ενταθεί μετά τη συμφωνία.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov