header

Ανοδική πορεία πορτογαλικού κλάδου κλωστοϋφαντουργίας&ένδυσης. Αύξηση των εξαγωγών προς την Ελλάδα και σχεδόν ισοσκέλιση του διμερούς ισοζυγίου. Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών βαμβακιού κατά 30%.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 24/02/2015
Συναπτόμενο αρχείο: radEE060textile&clothing statistics 2012-2014.xls
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο: Σύμφωνα με τον Πορτογαλικό Σύνδεσμο Κλωστοϋφαντoυργίας&Ένδυσης (ΑTP), το 2014 σηματοδότησε το καλύτερο έτος της τελευταίας δεκαετίας για τον κλάδο. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας (με επεξεργασία του Γραφείου ΟΕΥ Λισσαβώνας), βάσει των οποίων το 2014 ο κλάδος συνεισέφερε ποσόν ύψους 1,105δις ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 8% εμφανίζουν οι πορτογαλικές εξαγωγές, με ελαφρά μεγαλύτερη συνεισφορά του κλάδου της ένδυσης (+8,75%), έναντι του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας (+7%). Ανοδική πορεία καταγράφουν, επίσης, οι εισαγωγές, με αύξηση κατά 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι εισαγωγές ειδών κλωστοϋφαντουργίας (+13,8%), έναντι των ειδών ένδυσης (+4,5%).
Κυριότερος εμπορικός εταίρος της Πορτογαλίας στον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας&ένδυσης, όπως εξάλλου στο σύνολο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών αγαθών, είναι η Ισπανία, με μερίδιο αγοράς 37,5% (1,3 δις ευρώ το 2014), και ειδικότερα 51% και 29%, για τα προϊόντα ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας αντίστοιχα. Στον κλάδο της ένδυσης, επόμενοι προμηθευτές (βάσει αξίας εισαγωγών του 2014) είναι η Γαλλία και η Ιταλία με ποσοστά 10% επί του συνόλου των εισαγωγών, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (5,6%), η Κίνα (5,4%), η Γερμανία (5,2%), η Ολλανδία (3,1%), το Βέλγιο (2%), κ.ά.. Οι χώρες κ-μ της ΕΕ σχεδόν μονοπωλούν την πορτογαλική αγορά ενδύματος, κατέχοντας ποσοστό 90% αυτής σε σχέση με τρίτες χώρες. Το 2014 δε οι εισαγωγές από κ-μ ΕΕ κατέγραψαν αύξηση κατά 13%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στον επιμέρους κλάδο ειδών κλωστοϋφαντουργίας. Οι εισαγωγές από κοινοτικές χώρες συνιστούν το 71% του συνόλου των πορτογαλικών εισαγωγών και το 2014 κατέγραψαν αύξηση κατά 5,8%. Μετά την Ισπανία, βασικότερος προμηθευτής είναι η Ιταλία (14,9%), η Γερμανία (8,6%), η Ινδία (7,4%), η Κίνα (6%), η Γαλλία (5,1%), η Τουρκία (5%),μ κ.ά.. Η Ισπανία είναι εξάλλου ο σημαντικότερος πελάτης για τις εξαγωγές του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας&ένδυσης, με ποσοστό 32% (1,4δις ευρώ), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (14%) και το Ην. Βασίλειο (9%), οι ΗΠΑ (5%).
Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας&ένδυσης που εισάγει η Πορτογαλία, σημειώνεται ότι οι τρεις πρώτες κατηγορίες συνιστούν σχεδόν το 64% του συνόλου των εισαγωγών του κλάδου. Συγκεκριμένα, ποσοστό 50% αφορά εισαγωγές ενδυμάτων (των κεφαλαίων 61,62 της ΣΟ), ενώ το 13,7% αφορά εισαγωγές βαμβακιού. Ακολουθούν, σε φθίνουσα σειρά κατά αξία εισαγωγών, οι τεχνητές ίνες (7%), άλλα έτοιμα υφαντουργικά είδη και μεταχειρισμένα ενδύματα (3,9%), υφάσματα του Κεφ.59 της Σ.Ο. (3,4%), πλεκτά υφάσματα (3%), μαλλί και νήματα αυτού Κεφ.51 Σ.Ο.(2,9%), βάτες-πιληματα και υφάσματα μη υφασμένα-νήματα ειδικά (2,2%), τάπητες (1,4%), ειδικά υφάσματα/κεντηματα Κεφ.58 Σ.Ο. (1,35%). Με κριτήριο την δυναμική που εμφάνισαν το 2014 οι διάφορες κατηγορίες εισαγόμενων προϊόντων του κλάδου, ξεχωρίζουν τα πλεκτά υφάσματα, οι εισαγωγές των οποίων κατέγραψαν αύξηση κατά 22,7%, τα υφάσματα του Κεφ.59 της Σ.Ο. (+17,8%), ενδύματα πλεκτά και μη (+12,5), βάτες-πιληματα και υφάσματα μη υφασμένα-νήματα ειδικά (+12%), ειδικά υφάσματα/κεντηματα Κεφ.58 Σ.Ο. (+6,3%), μαλλί (+4,8%), τάπητες (+3,7%). Την ίδια περίοδο οι πορτογαλικές εισαγωγές βαμβακιού και μεταξιού μειώθηκαν κατά 5,2% και 9,2%, αντίστοιχα.
Σε όρους διμερούς εμπορίου Ελλάδος-Πορτογαλίας, το ισοζύγιο εμφανίζεται το 2014 σχεδόν ισοσκελισμένο, με πλεόνασμα 27χιλ.ευρώ υπέρ της Ελλάδος, έναντι πλεονάσματος 1,4εκ.ευρώ το προηγούμενο έτος. Η συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας μας οφείλεται στην αύξηση κατά 20% των πορτογαλικών εξαγωγών του κλάδου προς την Ελλάδα, σε συνολικά 8,5εκ.ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αντίστοιχα προς την Πορτογαλία ανήλθαν σε 8,6εκ.ευρώ, στο ίδιο δηλαδή περίπου επίπεδο με το 2013 (+0,11%). Το μερίδιο της Ελλάδας στην πορτογαλική αγορά του κλάδου κυμαίνεται σε 0,25%. Το 94% (8εκ.ευρώ) των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας&ένδυσης στην Πορτογαλία αφορά είδη κλωστοϋφαντουργίας. Σε επίπεδο προϊόντων, το 43% των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία, όσον αφορά τον συγκεκριμένο κλάδο, αφορά βαμβάκι. Οι εξαγωγές βαμβακιού ανήλθαν το 2014 σε 4 εκ.ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ μείωση κατά 30% κατεγράφη στις εξαγωγές συνθετικών/τεχνητών ινών μη συνεχών, οι οποίες συνιστούν το 26% των εξαγωγών του κλάδου προς την Πορτογαλία. Οι υπόλοιπες ελληνικές εξαγωγές του κλάδου στην Πορτογαλία αφορούν βάτες-πιλήμματα&υφάσματα μη υφασμένα, νήματα κλπ Κ.56 Σ.Ο. (7,9%), πλεκτά υφάσματα (3,5%), είδη ένδυσης, κλπ.
Σημειώνεται ότι η βιομηχανία κλωτοϋφαντουργίας&ένδυσης συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες βιομηχανίες της πορτογαλικής οικονομίας. Αντιπροσωπεύει το 9% των πορτογαλικών εξαγωγών, το 19% της απασχόλησης στην μεταποιητική βιομηχανία, το 8% του τζίρου της και το 8% της παραγωγής της. Περίπου 5.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μικρομεσαίες, ωστόσο υπάρχουν και μεγάλες βιομηχανίες με καθετοποιημένη παραγωγή. Ο κλάδος είναι κυρίως συγκεντρωμένος στην Βόρεια Πορτογαλία, Porto, Braga, Guimarães και Famalicão, ενώ κάποιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία μαλλιού είναι εγκατεστημένες και στην Covilhã.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov