header

Μέτρα στήριξης στρατηγικών επιχειρήσεων
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 06/03/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο: Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Ρώσο Πρωθυπουργό Dmitry Medvedev με θέμα τη στήριξη των στρατηγικών ρωσικών επιχειρήσεων. Στη σύσκεψη, εκτός από τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομικής Ανάπτυξης και Βιομηχανίας και Εμπορίου κ.κ. Siluanov, Ulyukaev και Manturov, συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ρωσικών επιχειρήσεων όπως της Gazprom, Lukoil, Russian Railways, Sberbank, VTB Bank, Vnescheconombank, Magnit κ.ά., καθώς και πρόεδροι των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ενώσεων της Ρωσίας.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της ρωσικής οικονομίας και που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα. Σύμφωνα με τον κατάλογο, που κατήρτισε το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται σε 199 και σε αυτές αντιστοιχεί άμεσα ή έμμεσα το 70% του ρωσικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, οι βασικοί τομείς του έργου της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου για την εξασφάλιση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής σταθερότητας για το 2015, είναι: α) η υποστήριξη των στρατηγικών επιχειρήσεων, μέσω της υποκατάστασης των εισαγωγών και της στήριξης των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, β) η διευκόλυνση της πρόσβασης σε κεφάλαια και επενδυτικούς πόρους για τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας, γ) η μείωση των εντάσεων στην αγορά εργασίας και η αποτελεσματική υποστήριξη της απασχόλησης, και δ) η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αύξηση του όγκου των κρατικών εγγυήσεων για τα επενδυτικά σχέδια των στρατηγικών επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν νέα δανειακά κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους και την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Προς τούτο η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2014 ενέκρινε πρόγραμμα υποστήριξης επενδυτικών σχεδίων προς υλοποίηση βάσει της λεγόμενης χρηματοδότησης έργου (project financing). Βάσει αυτού, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης προχώρησε στην επιλογή σειράς επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας και για την οποία θα χορηγηθούν δάνεια με ειδικούς όρους (π.χ. μειωμένο επιτόκιο, αναχρηματοδότηση δανείων για επενδυτικούς σκοπούς). Πηγή της χρηματοδότησης θα είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία θα διοχετεύει τα απαραίτητα κεφάλαια για τα επιλεγμένα έργα μέσω εξουσιοδοτημένων εμπορικών τραπεζών. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης δημιούργησε διϋπηρεσιακή επιτροπή, με στόχο την παρακολούθηση και υποστήριξη των στρατηγικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Medvedev αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της κυβέρνησης, εάν παραστεί ανάγκη, να βοηθήσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα κεφάλαια.

Τονίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραμένει η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, ο Ρώσος Π/Θ αναγνώρισε τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας, ειδικά στον τομέα της φορολογίας. Αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβάλει νέους φόρους και τέλη, καθώς και να αυξήσει τους συντελεστές των υφισταμένων φόρων και εισφορών, κάλεσε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων να συνεργασθούν με την κυβέρνηση προκειμένου να βελτιωθεί η φορολογική νομοθεσία και η διαχείριση των υποχρεωτικών πληρωμών προς τον προϋπολογισμό και των κονδυλίων εκτός προϋπολογισμού. Επιπλέον, προς συζήτηση έθεσε το θέμα του νόμου για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις (“de-offshorization” law) και της φορολόγησης των κερδών τους, ο οποίος υιοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο (N. 376-FZ/24.11.2014) και ετέθη σε ισχύ από 1.1.2015, και για τον οποίο επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις εντός της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ παρέπεμψε σε μεταγενέστερη σύσκεψη το θέμα της παροχής αμνηστίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, την οποία είχε εξαγγείλει ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης στις 4.12.2014.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov