header

Ελληνική συμμετοχή σε κορεατική διεθνή έκθεση κρασιού
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΟΡΕΑ, ΝΟΤΙΟΣ
Ημερομηνία: 27/04/2015
Συναπτόμενο αρχείο: rad5F1EAPublished Photos.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σεούλ
Κείμενο: H Ελληνική Πρεσβεία συμμετείχε με δικό της περίπτερο στην International Wine & Spirits Expo, η οποία διοργανώθηκε στο εκθεσιακό κέντρο COEX της Σεούλ, από 23 έως 25/4/2015. Πρόκειται για τη σημαντικότερη κορεατική έκθεση ποτών, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 200 επιχειρήσεις και την επισκέπτονται 30.000 άτομα, εκ των οποίων οι 3000 είναι αγοραστές.

Με ευθύνη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, λειτούργησε γραφείο πληροφόρησης για το ελληνικό κρασί και τον οινικό τουρισμό, ενώ υπήρξε και ειδικό booth, στο οποίο παρουσιάσθηκαν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως μέλι, ελαιόλαδο, ελιές και αυγοτάραχο, για τα οποία υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες.

Το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής αποτελούνταν από 10 booths, δηλαδή 90 τ.μ. και περιλάμβανε τις εξής επιχειρήσεις:

1. Με δικά τους booths συμμετείχαν οι εταιρείες Kyr-Yanni, Tsantali, Boutari και Gaia.
2. Με συλλογικό περίπτερο, που διοργανώθηκε από την εδώ εγκατεστημένη ελληνική εταιρεία Hellenic Wines, συμμετείχαν οι Alpha Estate, Avantis Estate, Barafakas, Domaine Biblia Chora, Douloufakis Winery, Gavalas Winery, Ktima Gerovassiliou, Katogi Strofilia, UWC Samos, Troupis Winery, Oenogenesis, RIRA, Stoupakis Chios Distillery S.A. Στο ίδιο περίπτερο συμμετείχαν η ζυθοποιία Εζα, η εμφιαλωτήρια του μεταλλικού νερού Βίκος και η Hellenic Organic Food, με ελαιόλαδο και ελιές.

Πρόκειται για μια ευρεία και αντιπροσωπευτική παρουσία κορυφαίων οινοποιών της χώρας μας, η οποία είναι ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος για την κορεατική αγορά κρασιού, η οποία είναι ήδη σημαντική από απόψεως μεγέθους και παρουσιάζει τεράστια δυναμική, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει. Στην ταχεία ανάπτυξη της αγοράς συνέβαλε η οικονομική άνοδος της χώρας και η άρση των δασμών, μετά τη σύναψη συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών με τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής κρασιού.
Οι κορεατικές εισαγωγές κρασιού το 2014 έφτασαν τα $ 185 εκατ., σε σύγκριση με μόλις $ 20 εκατ. το 2000. Τα επόμενα χρόνια η ραγδαία αυτή άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το κρασί εξακολουθεί να έχει πολύ μικρό μερίδιο στην αγορά οινοπνευματωδών ποτών.
Η κορεατική αγορά ποτών κυριαρχείται από την εγχώρια μπύρα και δευτερευόντως από τα παραδοσιακά κορεατικά ποτά Sozu και Μakkoli. Πρόσφατα άρχισε να δημιουργείται σημαντικό ενδιαφέρον για τις εισαγόμενες μπύρες. Προβλέπεται ότι οι εισαγωγές μπύρας τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσουν μεγάλη αύξηση και η συγκεκριμένη συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή για τους νεοεισερχόμενους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος αύξησης των εισαγωγών μπύρας είναι περίπου 25% ετησίως. Το 2014 οι εισαγωγές μπύρας έφτασαν τα $ 112 εκατ.
Βέβαια, η προώθηση ελληνικών ποτών στην κορεατική αγορά δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα. Ειδικά για το κρασί, οι Κορεάτες εξακολουθούν να το ταυτίζουν με συγκεκριμένες χώρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα. Η κατάσταση όμως αυτή σταδιακά αλλάζει, ειδικά μεταξύ των μικρότερης ηλικίας καταναλωτών.
Η μεγάλη δυναμική της αγοράς αποτελεί πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να υποδυθούν σε μια οργανωμένη και επίμονη προσπάθεια, η οποία θα χρειασθεί χρόνο για να αποδώσει.
Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων και τις ευνοϊκές προοπτικές της αγοράς, επιβάλλεται να καταβληθεί προσπάθεια για την υλοποίηση ενός προγράμματος προβολής και προώθησης, με τουλάχιστον τριετή διάρκεια και χρηματοδότηση από ειδικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις προτεινόμενες δράσεις συμπεριλαμβάνονται εθνικό περίπτερο με παράλληλες εκδηλώσεις στη Seoul International Wines and Spirits Expo, Master Classes ελληνικού κρασιού στη Σεούλ, διαφημιστική εκστρατεία στον εξειδικευμένο τύπο και σε διαδικτυακές πύλες κρασιού και προσκλήσεις αγοραστών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov