header

Έρευνα Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προϊόντα ηλιακών πάνελ της Κίνας
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τα προϊόντα ηλιακών πάνελ που προέρχονται από τη Λ.Δ. της Κίνας. Η διαδικασία αυτή προήλθε μετά από αιτήσεις ευρωπαϊκών εταιριών οι οποίες θεωρούν ότι υπάρχει παραβίαση των κανόνων του διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς μάλιστα η ΛΔΚ είναι υποχρεωμένη, ως μέλος του ΠΟΕ, να συμμορφώνεται και να επιβλέπει τις επιχειρήσεις της ώστε να εμπεδωθούν αυτές οι βασικές προτεραιότητες για το παγκόσμιο εμπόριο.
Η ενέργεια αυτή βέβαια αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντεγκλήσεων αναφορικά με τις επιμέρους διαμάχες που έχουν προκληθεί ένεκα των κερδών που σωρεύουν οι κινεζικές εταιρείες και τις αυξανόμενες εξαγωγές που πραγματοποιούν στην ΕΕ, αποσπώντας σημαντικό κομμάτι της αγοράς, ενώ στην κινεζική αγορά είναι σχεδόν ολική η απουσία των ηλιακών πάνελ παραγωγής χωρών της ΕΕ.
Ο Διευθυντής του κέντρου για την ηλιακή ενέργεια κ. Chen Jie ανέφερε σε δηλώσεις του την εκτίμησή του ότι η ΕΕ λόγω των οικονομικών δυσχερειών της αφενός πρόκειται να περικόψει τα κίνητρα που έχει θεσπίσει για τις εταιρείες παραγωγής ηλιακών πάνελ της ΕΕ και αφετέρου ενδεχομένως θα επιβάλλει πρόστιμα στις κινεζικές εταιρείες και περαιτέρω περιορισμούς στις ποσοστώσεις εισαγωγών. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι απαιτείται συντεταγμένη πολιτική στη ΛΔΚ ώστε να δημιουργηθούν μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλιακών πάνελ και όχι διάσπαρτες εταιρείες οι οποίες έχουν διαμορφώσει σημαντικές οικονομίες κλίμακος λόγω κυρίως του χαμηλού εργατικού κόστους.
Η εταιρεία EU ProSun ένας Όμιλος ο οποίος εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το πρόβλημα έγκειται στην εξαγωγή των κινεζικών εταιρειών μέσω Ταϊβάν και Μαλαισίας. Σχεδόν 30% των κινεζικών εισαγωγών στην ΕΕ προέρχονται από τις προαναφερθείσες χώρες με αποτέλεσμα να παρακάμπονται και να καθίστανται ανενεργές οι ήδη υπάρχουσες ποσοστώσεις εισαγωγών εκ μέρους της ΕΕ. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η έρευνα που η ΕΕ θα διεξάγει θα καταλήξει σε ρυθμίσεις antidumping και αντίμετρα σε δασμολογικά επίπεδα σε ότι αφορά τις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από Μαλαισία και Ταϊβάν εάν δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη και σαφής απόδειξη ενώπιον των τελωνείων της ΕΕ ότι αυτά όντως έχουν κατασκευαστεί στις συγκεκριμένες χώρες.
Το 2013 η ΕΕ και η ΛΔΚ συμφώνησαν μετά από πολύμηνο πόλεμο τιμών, σε ένα κοινό κατώτερο επίπεδο τιμής 0,56 ευρώ ανά watt και σε ετήσιο εισαγωγή ποσόστωση 7 gigawatts. Η συμφωνία αυτή λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους και εκτιμάται ότι προκειμένου να υπάρξει ανανέωσή της όπως επιθυμούν, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, οι δυο πλευρές θα πρέπει να υπάρξουν συνολικά ρητές δεσμεύσεις για το συγκεκριμένο πολλαπλώς ειδικού ενδιαφέροντος ζήτημα. Άλλωστε και ο κ. Chen Jie τόνισε σχετικώς ότι οι κινεζικές εταιρείες παραγωγής υλικών για κατασκευή συστημάτων παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο πρέπει συνολικά να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους προς την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής αλλά και προϊόντων ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν και για την ποιότητά τους το διεθνή ανταγωνισμό.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov