header

Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Κίνας-Αυστραλίας (FTA)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Την Τετάρτη 17 Ιουνίου υπεγράφη στην Καμπέρα η από καιρού αναμενόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Κίνας-Αυστραλίας (FTA). Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Εμπορίου της Κίνας κ. GAO Hucheng και ο Αυστραλός ομόλογός του κ. Andrew Robb. Η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία διήρκεσε σχεδόν πέντε έτη και επρόκειτο να υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Κινέζος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία. Ωστόσο δεν είχε επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων σε κρίσιμα ζητήματα αναφορικά κυρίως με την πρόσβαση που θα εξασφάλιζε σε κινεζικές αγροτικές επιχειρήσεις η αυστραλιανή πλευρά, καθώς και για τις δυνατότητες που θα εξασφάλιζαν οι κινεζικές επιχειρήσεις διαχείρισης ορυχείων στην Αυστραλία.
Τελικώς ξεπεράστηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και κατέστη εφικτό η υπογραφή της συμφωνίας η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει τον καταλύτη για ευρύτερες εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ειδικότερα με τη συμφωνία αυτή προβλέπεται η περαιτέρω κατάργηση δασμολογικών και μη δασμολογικών εμπορίων στο διμερές εμπόριο Κίνας-Αυστραλίας. Σχεδόν στο 85% των εξαγωγών της Αυστραλίας που έχει προορισμό την Κίνα δεν θα επιβάλλονται εισαγωγικοί δασμοί. Επίσης το 5% έως 9% των εξαγωγών της Αυστραλίας προς Κίνα που αφορά βοδινό κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, οίνους, θαλασσινά, επίσης θα απαλλαχθούν των δασμολογικών επιβαρύνσεων εντός της επομένης 12ετίας οπότε και θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση της συμφωνίας. Η σημαντική βιομηχανία γαλακτοκομικών της Αυστραλίας, η οποία ανέρχεται σε 13 δις δολ., εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ανάπτυξη της εξωστρέφειάς της στην τεράστια κινεζική αγορά. Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας θα καταργηθεί η επιβάρυνση 8% για τα προϊόντα αργιλίου της Αυστραλίας, μεταβολή που θα επιφέρει όφελος για τις εξαγωγές της ύψους 1,3 δις δολ. ετησίως. Επίσης αναφορικά με τα προϊόντα πρώτων υλών άνθρακα (coking coal) αυτά θα απαλλαχθούν δασμών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τον βιομηχανικό άνθρακα. Οι βασικές εξαγωγές της Αυστραλίας προς Κίνας ωστόσο είναι σιδηρομεταλλεύματα, χρυσός, χαλκός και άλλες πρώτες ύλες από ορυχεία, στα οποία ήδη μετέχουν ως εταίροι μεγάλες κινεζικές εταιρείες, οι οποίες προσβλέπουν, μετά τη νέα συμφωνία, να αυξήσουν την παρουσία τους.
Παράλληλα όλες οι εξαγωγές της Κίνας προς Αυστραλία θα απαλλαχθούν δασμολογικών επιβαρύνσεων, όπως προβλέπει το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Ο διμερής όγκος εμπορίου από 8,45 δις δολ. το 2000 ανήλθε σε 136,9 δις δολ. το 2014 και εκτιμάται ότι η υπογραφείσα συμφωνία θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή του σταδιακά 6%-12% ετησίως.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για κλάδους βιομηχανίας που χαρακτηρίζονται ως πλέον ευνοούμενο κράτος, απλοποίηση διαδικασιών εισαγωγών και υλοποίησης επενδύσεων και ευχερέστερη είσοδο στον τομέα των υπηρεσιών. Επίσης προβλέπεται η χορήγηση 5.000 θεωρήσεων εισόδου για εργασία σε Κινέζους πολίτες ηλικίας 18-30 ετών.
Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός ανέφερε σε σχετική δήλωση ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε κινεζικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν περαιτέρω την επενδυτική τους δραστηριότητα, καθώς ήδη αυτή βρίσκεται στο ίδιο ύψος με εκείνη των ΗΠΑ παρότι η αυστραλιανή οικονομία είναι 12 φορές μικρότερη εκείνης της αμερικανικής οικονομίας. Στο τέλος του 2014 οι ΑΞΕ από την Κίνα στην Αυστραλία ανέρχονταν σε 57,9 δις δολ.
Οι βασικότερες κινεζικές εξαγωγές στην Αυστραλία είναι μηχανολογικός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, έπιπλα και είδη ένδυσης. Οι αντίστοιχες αυστραλιανές παραγωγικές μονάδες έχουν καταστεί μη ανταγωνιστικές με αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις και της κινεζικής πλευράς, η διαμόρφωση των νέων όρων αγοράς που επιφέρει η νέα συμφωνία να δημιουργήσει δυνατότητες συνεργασίας με κινεζικές.
Βασική ρύθμιση που εισάγεται με τη διμερή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου είναι η κατάργηση της έγκρισης για επενδύσεις στην Αυστραλία για ορισμένα ποσά. Επίσης καθώς η τουριστική βιομηχανία της Αυστραλίας εξαρτάται από τις ροές από την Κίνα (750.000 επισκέπτες το 2014), η συμφωνία αυτή δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικά πρακτορεία να αναπτύξουν κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με κινεζικά στην Αυστραλία, αλλά και στην Κίνα.
Επιμέρους ρυθμίσεις της συμφωνίας που αφορούν την αυστραλιανή πλευρά είναι:
α) οργάνωση διαδικασιών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας
β) προώθηση οργάνωσης διαδικτυακών τόπων για e-commerce
γ) οργάνωση του διαλόγου για μελλοντική ευχερή πρόσβαση σε διαγωνισμούς προμηθειών στην Κίνα
δ) εγκατάσταση αυστραλιανών δικηγορικών εταιρειών στην ελεύθερη ζώνη Σαγκάης
ε) μετά ένα έτος από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, η Κίνα δεσμεύεται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπ. Παιδείας της 77 αυστραλιανούς ιδιωτικούς οργανισμούς ανώτατης εκπαίδευσης ως πιστοποιημένους
στ) θα υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής, ανακαίνισης και εκμετάλλευσης ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων στην Κίνα που ανήκουν εξ΄ ολοκλήρου σε αυστραλιανούς επενδυτές από εταιρείες της Αυστραλίας.
ζ) η Κίνα θα επιτρέψει στην Αυστραλία να δημιουργήσει ή εξαγοράσει νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και λοιπά ιδρύματα παροχής υπηρεσιών σε άτομα τρίτης ηλικίας και να τα διαχειρίζονται αυστραλιανές εταιρείες.
η) μείωση κατά 10% των δασμών σε φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Αυστραλία.
Η κινεζική πλευρά διατυπώνει την ικανοποίησή της κυρίως για την εξασφάλιση ευνοϊκών όρων επένδυσης στον κλάδο ορυχείων στην αυστραλιανή οικονομία που αποτελούσε πάγια επιλογή των κινεζικών επιχειρήσεων.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov