header

Παρέμβαση νομισματικής χαλάρωσης από Κινεζική κυβέρνηση.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Η μαζική πτώση των κινεζικών χρηματαγορών της Παρασκευής (sell-off) επέφερε ισχυρό χτύπημα αξιοπιστίας και προσδοκιών για την πορεία των αγορών και της οικονομίας ευρύτερα. Με τους επενδυτές να προσπαθούν να διατηρήσουν αποθέματα ντάμπινγκ επειδή αρχικώς εκτίμησαν ότι η πτώση θα μπορούσε να είναι και ευκαιρία αγοράς χωρίς όμως να ευοδώνονται οι προσδοκίες τους η αγορά δημιούργησε πολλαπλές προσδοκίες. Η απότομη διόρθωση αποδόθηκε από τους παρατηρητές αφενός στους στενούς όρους ρευστότητας που θα προκληθούν από την καταστολή και παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής για τις παράνομες συναλλαγές με μόχλευση (leveraging) και αφετέρου ένα κύμα δημόσιων προσφορών για έκδοση ομολόγων που επέφερε αβεβαιότητα ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Κατόπιν της πτώσης των χρηματιστηρίων το Σάββατο 27 Ιουνίου με μια αποφασιστική κίνηση η κυβέρνηση της Κίνας παρενέβη στις αγορές και ανακοίνωσε την περικοπή τόσο των επιτοκίων όσο και των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών (RRR). Η απόφαση της Κίνας, με άμεση ισχύ από την Κυριακή, να μειώσει και τα δύο επιτόκια και τα υποχρεωτικά αποθεματικά που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες (RRR), αποσκοπεί στο να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές κεφαλαίων και ακινήτων υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBΟC) (κεντρική τράπεζα της χώρας) μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων ενός έτους κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Το RRR μειώθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για τις τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε δανεισμό στις αστικές περιοχές, στην αγροτική οικονομία καθώς και σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι οι περικοπές αποσκοπούν στη μείωση του κόστους δανεισμού και στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης.
"Σταθεροποίηση της ανάπτυξης είναι ο βασικός λόγος πίσω από την σπάνια κίνηση περικοπής ταυτόχρονα τόσο των επιτοκίων όσο και του RRR" δήλωσε ο Ζου Jingtong, ανώτερος αναλυτής στην Τράπεζα της Κίνας.
Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα μείωσε ταυτόχρονα τα δύο επιτόκια και το RRR ήταν το Δεκέμβριο του 2008, όταν η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 6,8% κατά το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους από 9% το προηγούμενο τρίμηνο, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι οικονομικοί δείκτες για το Μάιο έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης, η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πίεση προς τα κάτω, και το κόστος της κοινωνικής χρηματοδότησης εξακολουθεί να είναι υψηλό. Οι περικοπές μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων στο 2% και στο 4,85% αντιστοίχως.
Η κεντρική τράπεζα παράλληλα ανέφερε ότι επέλεξε να κάνει μια στοχευμένη περικοπή του RRR αντί συνολικής, επειδή το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή ρευστότητα μετά από τη συνολική περικοπή RRR τον Απρίλιο.
Η στοχευμένη περικοπή του RRR η οποία αναμένεται να αποφέρει 470 δισ. γιουάν (75.7 δις δολ.) στην οικονομία, αντανακλά επίσης τις προσπάθειες των κεντρικών αρχών για να ρυθμιστεί και η οικονομική δομή των τραπεζών, εκτιμούν ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί οίκοι. Η απόφαση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη καθώς οι δείκτες πραγματικής δραστηριότητας παρέμειναν αδύναμοι τον Απρίλιο και τον Μάιο και δείχνουν ότι η οικονομία της Κίνας έχει χάσει έως και 7% αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έχει προγραμματίσει να κυκλοφορήσει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το α΄ εξάμηνο του 2015. Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS) ένα κυβερνητικό think tank, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας στο 6,93% κατά το δεύτερο τρίμηνο, από 7% το πρώτο τρίμηνο.
Το CASS ανέφερε στην έκθεσή του ότι ένα μέρος των πολιτικών στήριξης της κυβέρνησης θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται κατά το τρίτο τρίμηνο και θα βοηθήσει την κινεζική οικονομία ώστε να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος αύξησης του περίπου 7%.
Η προσαρμογή των επιτοκίων και οι στοχευμένες περικοπές του RRR θα βοηθήσουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, στη σταθεροποίηση της αγοράς μετοχών. Η αγορά μετοχών Α κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της σε επτά χρόνια, την περασμένη Παρασκευή, με τον δείκτη Shanghai Composite να πέφτει κατά 7,4% και το μικρότερο δείκτη Component Shenzhen επίσης να μειώνεται κατά 8,24% για να κλείσει τελικά στις 4,192.87 μονάδες. Περίπου 767 εκατ. δολ. αξία μετοχών χάθηκαν, με περισσότερες από 2.000 μετοχές να χάσουν 10% της αξίας τους, στο ανώτατο ημερήσιο όριο πτώσης. Οι απώλειες ήταν ακόμη βαρύτερες για το δείκτη ChiNext (ο δείκτης τύπου Nasdaq) με πτώση σχεδόν 9% , τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου δείκτη το 2010.
Σε μόλις δύο εβδομάδες, ο δείκτης αναφοράς της Σαγκάης υποχώρησε κατά 18,8% από τη μέγιστη τιμή των 5,166.35 στις 12 Ιουνίου τ.ε. Οι περισσότεροι αναλυτές χαρακτηρίζουν την παρούσα κατάσταση ως είσοδο σε μια αγορά υφεσιακή, με μείωση 20% σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά.
"Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και να αποφευχθούν συστημικοί χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι που προκλήθηκαν από ευρύτατες εντολές πωλήσεων (heavy sell-offs). Η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι η αγορά θα διατηρήσει θετικό προσανατολισμό αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Σε σύγκριση με τις αβεβαιότητες που έχουν διαμορφωθεί στο χρηματιστήριο είναι σαφές η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας θα ωφελήσει την αγορά κατοικίας. Οι τελευταίες μειώσεις των επιτοκίων σημαίνουν ότι αγοραστής οικίας με δάνειο 20ετίας των 1.000.000 γιουάν θα πληρώνει 141 γιουάν λιγότερο κάθε μήνα.
Οι περικοπές θα μειώσουν επίσης το κόστος χρηματοδότησης των εργολάβων, την τόνωση των πωλήσεων οικιών και να μειώσει το απόθεμα των απούλητων σπιτιών. Η στεγαστική αγορά της Κίνας έδειξε σημάδια ανάκαμψης το τρέχον έτος μετά από την ύφεση του 2014. Αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένουν περισσότερα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το RRR άλλη μία ποσοστιαία μονάδα πριν από το τέλος του έτους, εάν η εκροή κεφαλαίων είναι παρόμοια του ρυθμού του πρώτου τριμήνου 2015.
Παρά το ότι η αργή αλλά υπαρκτή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα επιφέρει αυξητικές τάσεις στον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να παραμείνει τελικώς στο 1,5% το 2015, όπως είναι και ο αρχικός σχεδιασμός και συνεπώς το περιθώριο να μειωθούν τα επιτόκια κατά το δεύτερο εξάμηνο είναι εφικτό.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov