header

Σχέδια συγχώνευσης ναυτιλιακών εταιρειών
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 14/08/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του κινεζικού Τύπου, υπάρχει σχεδιασμός για την συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών οι οποίες τυγχάνει να είναι και κρατικές.
Πρόκειται για τις εταιρείες China Ocean Shipping (Group) Co - COSCO και China Shipping (Group) Co. Στη συγχώνευση θα περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές αυτών Cosco Shipping Co, COSCO Holdings Co και China Shipping Development Co. Η εξέλιξη αυτή αφενός σηματοδοτεί μια γενικότερη τάση για τις κρατικές επιχειρήσεις (State Owned Enterprises - SOE) και αφετέρου στοχεύει στην άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας αυτών. Για το λόγο αυτό, η διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών θα σταματήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η συγχώνευση θα λάβει χώρα μέσω σύστασης κοινής επιτροπής που θα συζητήσει ένα σχέδιο διαμόρφωσης μιας κοινής δομής, η οποία θα υποβληθεί στην κεντρική κυβέρνηση για έγκριση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί υπό την επίβλεψη της αρμόδιας κρατικής Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Η COSCO και η China Shipping ελέγχουν το 80% της κινεζικής ναυτιλιακής αγοράς και έχουν ήδη προβεί σε συμφωνία από κοινού διενέργειας των εσωτερικών πλοών. Με την επιτυχή κατάληξη της Συμφωνίας θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός ικανότητας χειρισμού 1,3 εκατ. TEU's (εμπορευματοκιβώτια των 20΄), ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο.
Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και διάθεση ικανών πόρων, καθώς οι δύο εταιρείες χειρίζονται πάνω από 140 διαφορετικές ναυτιλιακές, λιμενικές ναυπηγικές και χρηματοδοτικές μονάδες παγκοσμίως.
Η συγχώνευση των δύο κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών σκοπεύει στην επιτυχή αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού. Το παρελθόν έτος η δανική Maersk Line και η ελβετική Mediterranean Shipping Co προέβησαν στη δημιουργία της εταιρείας 2M Alliance δυναμικού 185 πλοίων με στόχο την αντιμετώπιση της πτώσης του όγκου διακινούμενου φορτίου και της υπερπροσφοράς του κλάδου.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο ακόμη παγκόσμιες ναυτιλιακές "συμμαχίες": Η CKYHE Αlliance με τις εταιρείες COSCO, Kawasaki Kisen Kaisha Ltd, Yang Ming Marine Transport Corp, Hanjin Shipping Co Ltd και Evergreen Line και η G6 Αlliance με τη συμμετοχή των American President Lines Ltd, Hapag-Lloyd, Hyundai Merchant Marine, Mitsui OSK Lines, Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK Line) και Orient Overseas Container Line.

Η προοπτική της διενέργειας σειράς συγχωνεύσεων και η συνεπαγόμενη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις έδωσαν ώθηση στην χρηματιστηριακή αγορά. Επίσης, η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων της λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας τα επόμενα έτη.

Σχετικά, σημειώνεται ότι πρόσφατα η κινεζική Κυβέρνηση εξέδωσε το προσχέδιο του από καιρό αναμενόμενου νόμου αναδιοργάνωσης των κρατικών επιχειρήσεων (SOE's) με πρότυπο το μοντέλο διαχείρισης που ακολουθείται στη Σιγκαπούρη. Βάσει αυτού, θα συσταθούν δύο ξεχωριστές εταιρείες με στόχους την προσέλκυση και αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, τη μείωση της κρατικής επιρροής και την αύξηση των κερδών. Οι κρατικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αυτόνομα αποφάσεις και τα Δ.Σ. αυτών να προσλαμβάνουν και να απολύουν τους διοικητές αυτών. Δίδεται έτσι έμφαση στους επιχειρηματικούς στόχους και υποχωρεί η εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.
Οι κρατικές εταιρείες πάντως θα συνεχίσουν να τελούν υπό την επίβλεψη της αρμόδιας κρατικής Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων χωρίς όμως τον ισχύοντα ασφυκτικό έλεγχο.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov