header

Δυσαρέσκεια ξένων επενδυτών σχετικά με ευμετάβλητο νομικό πλαίσιο Ρωσίας
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 20/10/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο: Tη Δευτέρα 19.10.2015 πραγματοποιήθηκε η 29η συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τις Ξένες Επενδύσεις (Foreign Investment Advisory Council – FIAC) υπό τον Ρώσο Πρωθυπουργό Dmitry Medvedev. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την υποκατάσταση των εισαγωγών, το κανονιστικό πλαίσιο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς των φαρμακευτικών, των κατασκευών, της γεωργίας και των τροφίμων, των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και των τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Ρώσος Πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει έναν θετικό τόνο, αναφέροντας ότι το συνολικό ύψος των συσσωρευμένων άμεσων επενδύσεων στη Ρωσία από όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται από τις εταιρείες-μέλη του FIAC συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, και προσεγγίζει τα 130 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Ο κ. Medvedev επεσήμανε τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η οποία ενώνει πέντε πρώην σοβιετικές χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Κιργιζία και Αρμενία), προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στις αγορές αυτές.

Ωστόσο, το κλίμα μεταξύ των εταιρειών-μελών δεν ήταν τόσο αισιόδοξο, όσο το παρουσίασε ο Ρώσος Πρωθυπουργός. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακριβώς πριν τη συνεδρίαση, δημοσιεύτηκε έκθεση της εταιρείας Ernst & Young, η οποία είναι μέλος του FIAC, σύμφωνα με την οποία το 77% των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία δηλώνει δυσαρεστημένο λόγω των απρόβλεπτων νομοθετικών αλλαγών.

Η έκθεση, παρόλο που χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως η εναρμόνιση της νομοθεσίας στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης, η εισαγωγή του Ομοσπονδιακού Συστήματος Συμβάσεων, και η απλούστευση ορισμένων διοικητικών διαδικασιών, περιέχει ταυτόχρονα μια λίστα αρνητικών ρυθμιστικών αλλαγών, οι οποίες υιοθετήθηκαν κατά το παρελθόν έτος και οι οποίες φαίνεται να μην υπολογίζουν το κόστος που ενέχουν για τις επιχειρήσεις. Παραδείγματα τέτοιων είναι ο νόμος που υποχρεώνει τις εταιρείες να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους εντός της Ρωσίας, η επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, ο νόμος που περιορίζει την ιδιοκτησία μέσων ενημέρωσης από ξένες εταιρείες στο 20% κ.ά..

Έτσι, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για ένα μεγάλο αριθμό ρυθμιστικών ζητημάτων που αναστέλλουν το δυναμικό της Ρωσίας για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι παραδοσιακές ανησυχίες περιλαμβάνουν την αστάθεια και ασυνέπεια του ρυθμιστικού πλαισίου, την επιδείνωση της γραφειοκρατίας, τη μειωμένη ελκυστικότητα της ρωσικής αγοράς, το περίπλοκο και ασαφές επιχειρηματικό περιβάλλον και την αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα των οικονομικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, τονίζουν την ύπαρξη σειράς συστημικών προβλημάτων, όπως η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ομοσπονδιακών αρχών για την ανάπτυξη και προώθηση νομοθετικών προτάσεων, η ασάφεια των νέων νόμων και κανονισμών, η οποία επιτρέπει πολλαπλές ερμηνείες, ο υπερβολικός αριθμός επιθεωρήσεων και ελέγχων που διενεργείται αλλά και το γεγονός ότι οι ελεγκτικές αρχές δεν παραμένουν πάντα μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων τους, το υψηλό επίπεδο διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τις Ξένες Επενδύσεις στη Ρωσία (FIAC) δημιουργήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση το 1994 ως μία πλατφόρμα διαλόγου της κυβέρνησης με τις μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ συμμετέχει και ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος προεδρεύει των επιμέρους εκτελεστικών επιτροπών του Συμβουλίου. Το FIAC αριθμεί συνολικά 53 μέλη, εκ των οποίων τα 51 είναι μεγάλες ξένες εταιρείες, ενώ συμμετέχουν και δύο διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov