header

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές της κορεατικής οικονομίας
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΟΡΕΑ, ΝΟΤΙΟΣ
Ημερομηνία: 15/12/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σεούλ
Κείμενο:

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κορεατικής οικονομίας για το 2016 προβλέπεται να πέσει στο 2,7%. Μάλιστα πρόσφατα το Korea Development Institute (KDI) μείωσε τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της κορεατικής οικονομίας το 2017 σε 2,4%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψή τους για 2,7%. Ανάλογη μείωση προβλέψεων για αύξηση ανάπτυξη 2,5% έγινε και από τον ΟΟΣΑ, όπως και από τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξη στο 3,4%.

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό ακόμη και οι προβλέψεις αυτές να αποδειχτούν υπερβολικά αισιόδοξες, αν συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό τους κινδύνους από το εξωτερικό, όπως η ενδεχόμενη προστατευτική πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις του Brexit και η αρνητική στάση της Κίνας έναντι των κορεατικών οικονομικών συμφερόντων, μετά την απόφαση για εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, το οποίο η Κίνα θεωρεί ότι στρέφεται εναντίον της. Να σημειωθεί ότι η κορεατική οικονομία είναι εξαιρετικά εξωστρεφής και επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις.

Η κορεατική οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε μια περίοδο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης το KDI προτείνει την μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα και την υιοθέτηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να είναι χαμηλή, ενώ έχουν πλέον πληγεί και οι εξαγωγές, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν την ατμομηχανή της κορεατικής οικονομίας. Παρά τη διατήρηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων του δημοσίου σε υψηλά επίπεδα, η κατανάλωση και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα επιβραδύνονται. Ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη υπολογίζεται σε 2,2% στο Α εξάμηνο και 2,5% στο Β εξάμηνο του επομένου έτους.

Θωρείται ως λάθος η υπερβολική επικέντρωση στην αναθέρμανση της οικονομίας μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς αυτό οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του χρέους των νοικοκυριών, το οποίο έφτασε τα $ 1.120 δις. Αυτό ενέχει κινδύνους για την κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών, ενώ επιδρά αρνητικά στην ιδιωτική κατανάλωση.  Ως αντιστάθμισμα εξετάζεται η αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης στεγαστικών δανείων, με μείωση των ποσοστών δανείων προς αξία ακινήτου και δανεισμού προς οικογενειακό εισόδημα.

ΟΙ εξαγωγές αναμένεται να σημειώσουν και νέα μείωση μετά την πτώση κατά 8% του περασμένου έτους. Επίσης δυσμενείς είναι οι εξελίξεις και στο δημόσιο χρέος το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 40% του ΑΕΠ. Πρόκειται για σχετικά χαμηλό ποσοστό, το οποίο όμως προκαλεί ανησυχία λόγω της ταχύτατης αύξησής του. Πολύ ανησυχητικός δείκτης είναι η ανεργία των νέων που έφτασε το 8,5% και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 17 χρόνια.

Σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία αποτελεί η επιδεινούμενη εισοδηματική ανισότητα , η οποία επιδρά αρνητικά στην εσωτερική ζήτηση. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τρέχοντος έτους, αναμένεται μείωση κατά 25,8% στο εισόδημα του 10% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα, σε αντίθεση με αύξηση κατά 7,4% στο εισόδημα του 10% του πληθυσμού με το υψηλότερο εισόδημα. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov