header

Δελτίο Εξελίξεων Αυστραλιανής Οικονομίας και Αγοράς (Φεβρουάριος 2016)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 14/01/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σύδνεϋ
Κείμενο:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομισματική Πολιτική

Υπό το πρίσμα των μικρότερων ρυθμών ανάπτυξης της δεύτερης εθνικής οικονομίας του πλανήτη, η αποθεματική τράπεζα RBA/Reserve Bank of Australia διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο δανεισμού των εμπορικών τραπεζών, στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 2%, παρά τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Κύρια αιτιολογία όμως για τη διατήρηση του εν λόγω επιτοκίου ήταν η διαπίστωση περί “reasonable prospects for continued growth in the economy”. Στην περίπτωση συνεχόμενων αποπληθωριστικών πιέσεων, η κεντρική τράπεζα διαθέτει ακόμα αρκετό οπλοστάσιο για να δανειοδοτήσει την αναγκαιότητα αυξημένης ζήτησης αγαθών. Το αυστραλιανό ΑΕΠ, σε 12μηνη βάση για το οικονομικό έτος 2015/16 υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 2.5 ποσοστιαίες μονάδες, αισιόδοξο στοιχείο για την πορεία της οικονομίας. Πέραν του βασικού επιτοκίου η τράπεζα είναι έτοιμη να διαχειριστεί επαρκώς το έτερο εργαλείο της νομισματικής πολιτικής της χώρας, το εθνικό νόμισμα. Ομολογουμένως μια μικρή διολίσθηση του αυστραλιανού δολλαρίου σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα αύξησης των επενδυτικών δαπανών για έργα υποδομών δύνανται να αποτελέσουν το ιδανικό μίγμα οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του δ/ντή οικονομικών μελετών της μεγαλύτερης και ιστορικότερης εμπορικής τράπεζας της χώρας, της CBA/Commonwealth Bank of Australia. Για να απέσχει όμως η κεντρική τράπεζα από τη διαδικασία διατήρησης της διεθνούς συναλλαγματικής σχέσης του νομίσματος σε χαμηλά επίπεδα, “jawboning”, απαιτείται η διατήρηση ενός οικονομικού περιβάλλοντος βελτίωσης επιχειρηματικών μεγεθών, μείωσης του ποσοστού ανεργίας και αυξημένης ζήτησης θέσεων εργασίας. Έτερο στοιχείο που δύναται να εκτροχιάσει την οικονομική πολιτική είναι οι αυξημένες τιμές των ακινήτων λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης ιδίως από πελάτες της Ανατολικής Ασίας και εάν η κεντρικξή τράπεζα μείωνε την περίοδο αυτή περαιτέρω το βασικό επιτόκιο θα δημιουργούσε μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα δυσβάσταχτα για το μέσο αυστραλιανό νοικοκυριό οδηγώντας την κοινωνία σε αδιέξοδα.

Φορολογική Πολιτική

Στυγνή αντιπαράθεση έχει λάβει η διαμάχη μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων (Australia Labor Party και Coalition of Liberals/Nationals) με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Θησαυροφύλακα, Scott Morrison, περί της μη τελικά αύξησης του ΦΠΑ (GST/Goods & Services Tax) και της μη ελάφρυνσης της φορολογητέας ύλης για τα μικρομεσαία εισοδήματα με κύρια αιτιολογία τον μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (έλλειμμα Α$43δισ). Σημειώνουμε ότι για τις υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες (άνω των Α$180,000 ετησίως) το προσωρινό μέτρο διαχείρισης της πολιτικής προϋπολογισμού (2% επί του ανώτατου φορολογικού συντελεστή) πρόκειται να καταργηθεί από το οικ. έτος 2017/18. Στο τραπέζι έχει τεθεί επίσης η φορογία των επιχειρήσεων (συζητείται μείωσή της) ως η μόνη πηγή εισοδήματος που δύναται να αποφέρει “tangible growth dividend” που ισοδυναμεί με διατήρηση θετικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση θέσεων εργασίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση δια στόματος σκιώδους Θησαυροφύλακα, Chris Bowen, ισχυρίζεται ότι «three years of government have been a waste» και ότι οι καταγραφείσες υπαναχωρήσεις της κυβερνητικής πολιτικής υποδηλώνουν αν μη τι άλλο, απουσία πλήρους ελέγχου σε βαθμό μάλιστα που οι ασυνέπειες πολιτικής του προκατόχου Θησαυροφύλακα, Joe Hockey, ωχριούν. Εξ’ άλλου, αυτό διεφάνη και από την “άγνοια” του Morrison περί της κυβερνητικής εντολής επίσπευσης κατάθεσης του Προϋπολογισμού 2016/17 κατά μια εβδομάδα νωρίτερα, ήτοι στις 7 Μαΐου.  

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

Kατασκευές

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης του Property Institute η κρίση κατοικίας που έχει πλήξει το μέσο νοικοκυριό στο Σύδνεϋ οφείλεται στην κατά 90,000 ακίνητα -κατά κύριο λόγο νεόδμητα διαμερίσματα- υπερβάλλουσα προσφορά, οδηγώντας την εμπλεκόμενη κτηματομεσιτική αγορά στη δημιουργία συνθηκών σοβαρής εξομάλυνσης των τιμών πώλησης ή των μισθωμάτων. Με τα εν λόγω συμπεράσματα συνηγορεί και το City Futures Research Centre του Πανεπιστημίου Νέας Νοτίου Ουαλίας, το οποίο συμπληρώνει ότι οι φορολογικές απαλλαγές “concessional tax treatments of capital gains” αγοράς και διατήρησης κατοικιών για επενδυτικούς σκοπούς (επαναπώληση) οδήγησε αναπόφευκτα σε αύξηση της προσφοράς με περίπου 8,000 ακίνητα, στα πλέον προβεβλημένα προάστια, να μην έχουν αξιοποιηθεί εμπορικά αναμένοντας πλέον  ενάρετους κύκλους αποδόσεων. 

Άμυνα

Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο Αμυντικής Πολιτικής (οι προηγούμενες εξεδόθησαν τα έτη 2009 και 2013) η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει κατά Α$30δισ. τις εξοπλιστικές της δαπάνες μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι οποίες αναμένεται να προσεγγίσουν τα Α$200δισ., τηρώντας την υπόσχεση του πρώην Π/Θ Abbott να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ. Η λέξη κλειδί της πρόσφατης Λευκής Βίβλου είναι η συμβολή των καινοτομιών στον παραγωγικό αμυντικό μεταποιητικό κλάδο, ο οποίος έχει υποστεί δριμύ πλήγμα από την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε βαθμό να ομιλούμε για “valley of death” στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις της χώρας, ιδίως σε εκείνες της Πολιτείας της Νοτίου Αυστραλίας. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov