header

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΕ Ν.Α.Ε ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΒΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 17/05/2017
Συναπτόμενο αρχείο: GREEK EXPORTS IN SEE AND ALBANIA_APRIL_2017 al.zip
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων
Κείμενο:

Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να αποτυπώσει την εικόνα των ελληνικών εξαγωγών στην γεωγραφική περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, να παρουσιάσει τη θέση της Αλβανίας ως εξαγωγικού προορισμού στην περιοχή αυτή και να αναδείξει τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στην Αλβανία.

Η μελέτη παρουσιάζει τη διάρθρωση και την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών προς την Ν. Α. Ευρώπη, την περίοδο 2013 - 2016, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και εν συνεχεία εστιάζει στη διάρθρωση των εισαγωγών της Αλβανίας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Αρχής (INSTAT), παρουσιάζοντας την εξέλιξη των κυριότερων προμηθευτών και τη θέση της Ελλάδος ως ένας, διαχρονικά, από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016, η Αλβανία, κατατάσσεται στην 18η θέση μεταξύ του συνόλου των χωρών, στις οποίες κατευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές, στην 5η θέση μεταξύ των 11 προορισμών της γεωγραφικής περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης και στη 2η θέση μεταξύ των Δ. Βαλκανίων, μετά την πΓΔΜ.

Η Αλβανία, το 2016, απορρόφησε 1,50% επί της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών και το 7,43% της αντίστοιχης αξίας προς την Ν. Α. Ευρώπη. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατά την περίοδο 2013-2016, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αλβανία αυξήθηκαν κατά +10,62%, η αντίστοιχη ετήσια αύξηση για το 2016 ήταν +8,63%.

Η Ελλάδα αποτελεί, διαχρονικά, τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Αλβανίας, μετά την Ιταλία.

Στο Παράρτημα της παρούσας μελέτης απεικονίζονται οι αλβανικές εισαγωγές την τριετία 2014-2016 ανά κωδικό 4ψήφιας ανάλυσης Συνδυασμένης Ονοματολογίας (Σ.Ο.), σύμφωνα με την INSTAT. Για την διευκόλυνση του αναγνώστη, η αξία των αλβανικών εισαγωγών αποτυπώνεται κατά προσέγγιση σε ευρώ, καθώς για τη μετατροπή της αξίας σε λεκ (πρωτογενής πηγή) χρησιμοποιήθηκε η μέση ετήσια ισοτιμία για το έτος 2016, ήτοι 1 ευρώ =137,37 λεκ.

Σε έναν ενιαίο πίνακα αποτυπώνονται δεδομένα σε επίπεδο 4ψήφιας ανάλυσης Σ.Ο., τα οποία, εκτός από τις αξίες (κατά προσέγγιση σε ευρώ), περιλαμβάνουν: σύνθεση αλβανικών εισαγωγών και ποσοστά μεταβολής τριετίας 2014-2016 και έτους 2016, σύνθεση ελληνικών εξαγωγών στην Αλβανία και ποσοστά μεταβολής τριετίας 2014-2016. Επιπροσθέτως παρουσιάζονται τα μερίδια της Ελλάδος και των κυριότερων προμηθευτών της Αλβανίας, καθώς και αθροιστικά το μερίδιο των 5 πρώτων προμηθευτών της Αλβανίας.

Όπως προκύπτει από την εξέταση των στατιστικών στοιχείων, η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση σε πολλούς κωδικούς προϊόντων της κατηγορίας τρόφιμα – ποτά, όπως: νωπά φρούτα και λαχανικά, παρασκευάσματα λαχανικών, νωπά ψάρια, ζωντανά χοιροειδή και πουλερικά, μπύρα, εσπεριδοειδή και καπνά, ενώ έχει σημαντική παρουσία σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων των αλβανικών εισαγωγών. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του μεριδίου αγοράς των ελληνικών προϊόντων στην Αλβανία, με την προϋπόθεση επισταμένων δράσεων προβολής και προώθησης, δεδομένου του ισχυρού ανταγωνισμού.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov