header

Έμφαση Τυνησίας στην Αφρικανική Αγορά
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 30/04/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Η τυνησιακή οικονομική διπλωματία και η επιχειρηματική εξωστρέφεια, κατά τα τελευταία χρόνια, εστιάζει όλο και περισσότερο στην αφρικανική ήπειρο, προορισμός που είχε παραμεληθεί εξ αιτίας του προσανατολισμού της χώρας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνουν χώρα τόσο επισκέψεις, επιχειρηματικές αποστολές, συμμετοχές με εθνικό περίπτερο σε σημαντικές εκθέσεις σε αφρικανικές πρωτεύουσες, όσο και διοργάνωση συνεδρίων για την ανάπτυξη της Αφρικής στην Τύνιδα.

Τελευταία σχετική διοργάνωση ήταν το African Economic Forum, (Τύνιδα 24-25/4) με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των αφρικανικών χωρών, τη συνεργασία δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό, την ενίσχυση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, την προώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία συμπράξεων επί υλοποίησης προγραμμάτων. Διοργανωτές ήταν το τυνησιακό Υπουργείο Εμπορίου, σε συνεργασία με την Αραβική Τράπεζα Οικονομικής Ανάπτυξης στην Αφρική (BADEA), την Διεθνή Εταιρεία Χρηματοδότησης του Ισλαμικού Εμπορίου (ITFC) και τη Γερμανική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ). Συμμετείχαν 38 αφρικανικές χώρες με 140 επισήμους από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δωρητές και επίσημοι. Υπήρξαν επιμέρους τομεακά εργαστήρια αφιερωμένα στις υποδομές και τα δημόσια έργα στην Αφρική, τη σύγχρονη τεχνολογία, την υγεία, την ανώτερη εκπαίδευση, την απασχόληση, τη γεωργία και την αγροτική βιομηχανία, τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην παρέμβασή του ο Τυνήσιος Πρωθυπουργός κ. Youssef Chahed αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης της Αφρικής με βάση τους δημογραφικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες. Τόνισε ότι η Τυνησία στοχεύει στην εξάλειψη της φτώχειας, στην καταπολέμηση της ανεργίας και της κοινωνικής ανισότητας και στην βιώσιμη ανάπτυξη. 

Ο Τυνήσιος Υπουργός Εμπορίου, κ. Omar Behi ανακοίνωσε την επικείμενη έναρξη, στις 4 Ιουνίου τ.ε., απευθείας ναυτιλιακής σύνδεσης Τυνησίας – Σενεγάλης - Γκάνας από την εταιρεία Compagnie Tunisienne de Navigation. Η σύνδεση αναμένεται να δώσει ώθηση στο εμπόριο αγαθών. Επίσης αναμένονται νέες απ’ ευθείας αεροπορικές συνδέσεις με αφρικανικές χώρες όπως το Σουδάν, που θα προστεθούν στις πρόσφατες με Conakry (Γουινέα) και Cotonou (Μπενίν).

Επίσης ανέφερε ότι η Τυνησία θα γίνει επίσημα μέλος της κοινής αγοράς Common Market for Eastern and Southern Africa (COMESA) κατά την επικείμενη σύνοδο του οργανισμού τον ερχόμενο Ιούνιο στην Bujumbura, Burundi.  Επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των αφρικανικών χωρών επιβάλλεται να ενισχυθεί, καθώς το ποσοστό εμπορικών συναλλαγών μεταξύ αυτών ανέρχεται μόλις στο 13% των συναλλαγών τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Τυνήσιος  Υπουργός Βιομηχανίας και Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων κ.  Slim Feriani επεσήμανε ότι η Αφρική θα αποτελέσει βασική εξαγωγική αγορά για τα προϊόντα της Τυνησίας τα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει το ρυθμό των εξαγωγών προς την Ευρώπη. Και τούτο καθόσον η αφρικανική αγορά είναι πολλά υποσχόμενη, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Αφρικής προβλέπεται να φθάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Η Τυνησία πρέπει να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με τις αφρικανικές χώρες και να ενισχύσει την εφοδιαστική, σε ένα πλαίσιο έντονου ανταγωνισμού για την κατάκτηση της αγοράς. Επί του παρόντος πάντως, η εξαγωγική απόδοση της Τυνησίας στην Αφρική είναι αδύναμη: κατά τον Υπουργό απαιτείται αύξηση εξαγωγών προϊόντων με ισχυρότερη προστιθέμενη αξία ιδιαίτερα για τις εξαγωγές γεωργικών ειδών διατροφής και προϊόντων με αυξημένο τεχνολογικό περιεχόμενο. Ιδιαίτερα σημαντική έκρινε την αύξηση των εξαγωγών συσκευασμένου ελαιολάδου στην Αφρική τα επόμενα χρόνια θέτοντας ως στόχο τους 40.000 τόνους.

Τέλος, ανέφερε ότι το Αφρικανικό Οικονομικό Φόρουμ είναι υψίστης σημασίας για την προώθηση των προϊόντων της Τυνησίας καθώς στοχεύει σε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση Νότου-Νότου και σε ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των αφρικανικών χωρών. Προσβλέπει επίσης στον εντοπισμό μεγαλύτερων ευκαιριών συνεργασίας μεταξύ οικονομικών και θεσμικών φορέων στην αφρικανική ήπειρο.

Από πλευράς μας σημειώνουμε ότι η στροφή αυτή της Τυνησίας στην Αφρική έχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις κατασκευαστικές, οι οποίες θα μπορούσαν, ενδεχομένως, μέσω της συνεργασίας ή δημιουργίας μεικτών επιχειρήσεων με αντίστοιχες τυνησιακές - οι οποίες έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πληροφόρηση και χρηματοδότηση από αφρικανικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά ιδρύματα – να συμμετέχουν σε έργα, κρατικούς διαγωνισμούς κ.α. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov