header

Διεθνής Έκθεση Τεχνολογίας “VivaTech”, Παρίσι, Porte de Versailles, 24-26.05.2018 – Σύνοδος “Tech for Good”, Elysée, 23.05.2018
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 01/06/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Κατά το διάστημα 24-26 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η Διεθνής Έκθεση Τεχνολογίας “VivaTechnology”. Η Έκθεση, η οποία διοργανώθηκε για τρίτη χρόνια φέτος, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις τεχνολογίας που απευθύνονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-up) και αποτελεί σημείο αναφοράς για την έρευνα και την καινοτομία στη Γαλλία. Κατά τη φετινή διοργάνωση, η VivaTech υποδέχθηκε άνω των 100.000 επισκεπτών από 125 χώρες και φιλοξένησε περί τις 9.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και 1.900 επενδυτές, ενώ πάνω από 300 ομιλητές συμμετείχαν στις διασκέψεις και στρογγυλές τράπεζες που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Έκθεσης.

Την έναρξη των εργασιών της Έκθεσης κήρυξε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε πολλά από τα περίπτερα των εκθετών, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Ρουάντα κ. Paul Kagame, που βρισκόταν στο Παρίσι σε επίσημη επίσκεψη. Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος Πρόεδρος συνομίλησε με εκπροσώπους Αφρικανικών startups (η Αφρική ήταν τιμώμενη περιοχή της Έκθεσης) και επανέλαβε τη δέσμευση που ανέλαβε κατά την εκλογή του, να διευκολύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

Κατά την ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση της Έκθεσης, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη η τεχνολογία να τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και να αναπτύσσεται εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου. Ο κ. Μακρόν κάλεσε τους νέους να ασχοληθούν ενεργά με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ενώ ταυτόχρονα υπενθύμισε στους ψηφιακούς κολοσσούς ότι η τεχνολογία θα πρέπει να εξυπηρετεί το γενικότερο καλό, καθώς και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε οι τεχνολογίες του σήμερα και του αύριο να μην αποκλείουν κανέναν.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης το παρών έδωσε ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Facebook, καθώς και πολλοί άλλοι επιφανείς επικεφαλής ψηφιακών κολοσσών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Έκθεσης ανακοινώθηκαν 100 μέτρα για την απλοποίηση της λειτουργίας των νεοφυών επιχειρήσεων στη Γαλλία που αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών, την εξασφάλιση χρηματοδότησης, την υποστήριξη για την πρόσληψη νέων ταλέντων και την παροχή βοήθειας για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και καλύπτουν τομείς όπως το περιβάλλον και πράσινες τεχνολογίες, η υγεία, η εκπαίδευση, κ.α.

Σημειώνουμε ότι την παραμονή της έναρξης της VivaTechnology, έλαβε χώρα στο Elysée η Σύνοδος “Tech for Good”, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχθηκε τους επικεφαλής 50 περίπου ψηφιακών γιγάντων, μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της Facebook Mark Zuckerberg, τον Δ/ντα Σύμβουλο της Microsoft Satya Nadella, την Πρόεδρο και Δ/νουσα Σύμβουλο της IBM Ginni Rometty, τον Δ/ντα Σύμβουλο της Uber Dara Khosrowshahi κ.ά. Το κεντρικό θέμα της συζήτησης αφορούσε το μέλλον της εργασίας, την ποικιλομορφία και την εκπαίδευση. Κατά τη Σύνοδο, οι εταιρείες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου να καταστήσει τη Γαλλία “χώρα των νεοφυών επιχειρήσεων” (“start-up nation”), ανακοινώνοντας σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες θα κατευθυνθούν στο γαλλικό οικοσύστημα καινοτομίας. Ενδεικτικά αναφέρονται η συνεργασία της Intel με το Ινστιτούτο Madame Curie, η δημιουργία Κέντρου καινοτομίας στη Γαλλία από τη Visa, η επένδυση της Google σε γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις, η δημιουργία 1.800 νέων θέσεων εργασίας στη Γαλλία από την IBM, η υποστήριξη 150.000 Γάλλων από την Accenture για να αποκτήσουν δεξιότητες ή να ξεκινήσουν μία επιχείρηση, η επένδυση 100 εκ. ευρώ από την Delivroo για την επέκταση του δικτύου της στη Γαλλία, η υποστήριξη 10.000 νεοφυών επιχειρήσεων από την Stripe με στόχο τη διεθνή ανάπτυξή τους κ.α.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov