Facebook

Linkedin

header

Σχέδιο στήριξης γαλλικών τεχνολογικών επιχειρήσεων λόγω επιδημίας Covid-19
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 11/06/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σχέδιο στήριξης των γαλλικών εταιρειών τεχνολογίας που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του Covid-19 παρουσίασαν την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Bruno Le Maire και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Cédric Ο. Το σχέδιο περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα κρατικής στήριξης του τομέα μέσω επενδύσεων, δανείων και επιχορηγήσεων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το Επενδυτικό Πρόγραμμα για το Μέλλον (Plan d’Investissements d’Avenir – PIA), και δομείται γύρω από 5 ενότητες:

 1. Δημιουργία ταμείου “French Tech Sovereignty” ύψους 150 εκ. ευρώ: στήριξη εταιρειών που αναπτύσσουν κυρίαρχες τεχνολογίες του μέλλοντος προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο διεθνή ανταγωνισμό. Το ταμείο θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων Bpifrance και το μέγεθός του θα μπορούσε να αυξηθεί σε πάνω από 500 εκ. ευρώ το 2021 ανάλογα με τις μελλοντικές ανάγκες.
 2. Κονδύλι ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών τεχνολογίας προκειμένου να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση. Η στήριξη μπορεί να λάβει τις ακόλουθες μορφές:
  • Υποστήριξη ταμειακών ροών: i) ανατροφοδότηση του ταμείου ‘French Tech Bridge’ ύψους 80 εκ. ευρώ, προκειμένου να φθάσει το ύψος των 160 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των λεγόμενων “γεφυρών” μεταξύ δύο γύρων συγκέντρωσης κεφαλαίων, ii) προσφορά δανείων ύψους 100 εκ. ευρώ από την Bpifrance σε νεοφυείς επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται προσωρινά ως προβληματικές εταιρείες και κατά συνέπεια δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κρατικά εγγυημένα δάνεια (PGE).
  • Χορήγηση 120 εκ. ευρώ για την αναπλήρωση του επενδυτικού ταμείου PSIM της Bpifrance, το οποίο χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις που κέρδισαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας.
  • Ενίσχυση προγραμμάτων υποστήριξης καινοτομίας: ενίσχυση του Διαγωνισμού Καινοτομίας (i-Nov) με επιπλέον 20 εκ. ευρώ (συνολικό κονδύλι 80 εκ. ευρώ) και έναρξη ενός νέου γύρου προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI Challenges) ύψους 15 εκ. ευρώ.
 3. Κονδύλι ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ για την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων start-ups υψηλής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο του σχεδίου Deep Tech της Bpifrance υλοποιείται σειρά μέτρων που στοχεύουν στην υποστήριξη της ωρίμανσης και της επώασης τεχνολογικών σχεδίων για την ενθάρρυνση της εμφάνισης νέων start-ups:
  • Αποδέσμευση τρίτης δόσης χρηματοδότησης ύψους 65 εκ. ευρώ για τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTOs) των Πανεπιστημίων, με στόχο τη δημιουργία αξίας από την ακαδημαϊκή έρευνα.
  • Ενίσχυση προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικότητας: έναρξη δεύτερου γύρου πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ύψους 15 εκ. ευρώ για έργα που ειδικεύονται στην επιχειρηματικότητα βαθιάς τεχνολογίας (deep tech) και δημιουργία του ‘French Tech Acceleration No. 2 Investment Fund’ ύψους 100 εκ. ευρώ για την υποστήριξη της ανάπτυξης επιταχυντών νεοφυών επιχειρήσεων, με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία.
 4. Προώθηση νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων με στόχο την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης: η τρέχουσα υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη χρήση τεχνολογικών λύσεων από γαλλικές εταιρείες και πολίτες, με αποτέλεσμα να έχουν αρθεί ορισμένοι νομοθετικοί και κανονιστικοί περιορισμοί για τη διευκόλυνση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων. Προκειμένου να προσδιορισθούν τα μέτρα που πρέπει να διατηρηθούν και τα νέα που πρέπει να ληφθούν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων, προκηρύσσουν πρόσκληση για συνεισφορές από το ευρύ κοινό και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εκπονηθεί νομοσχέδιο που θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο έως το τέλος του έτους ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης. Η διαβούλευση θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.
 5. Ενίσχυση της απασχόλησης στον τομέα της τεχνολογίας: δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας που θα παρουσιάζει τις θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και έναρξη καμπάνιας επικοινωνίας σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης στο γαλλικό οικοσύστημα καινοτομίας French Tech. Επιπλέον, το ήμισυ του French Tech Community Fund 2020 (1 εκ. ευρώ) θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο που σχετίζονται με ευκαιρίες απασχόλησης στο French Tech.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που είχε ανακοινώσει η γαλλική κυβέρνηση τον Μάρτιο τ.έ. για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν αυξανόμενη οικονομική σημασία για τη Γαλλία, η οποία έχει επανειλημμένως διατυπώσει τη φιλοδοξία να αναδείξει την ‘French Tech’ ως ένα κορυφαίο παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας. Σύμφωνα άλλωστε με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής ανασυγκρότησης της Γαλλίας και η υποστήριξή τους είναι επιτακτική ανάγκη για την τεχνολογική κυριαρχία της χώρας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov