header

Γενική αποτύπωση οικονομικού αντικτύπου πανδημίας στην καναδική οικονομία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 02/07/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Η ύφεση, εξαιτίας της πανδημίας, είναι βαθύτερη στον Καναδά, απ’ ό,τι ανεμένετο αρχικά, με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της καναδικής οικονομίας (συρρίκνωση κατά 11% τον Απρίλιο τ.έ), την απασχόληση, το εισόδημα κεφαλαίου και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Το ποσοστό ανεργίας έφθασε σε 15,6% τον Απρίλιο και 13,7% τον Μάιο 2020. Οι κατηγορίες που επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την απώλεια θέσεων ήταν οι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι, οι πρόσφατοι μετανάστες, οι μη συνδικαλισμένοι και οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό.

Πρόσθετη δυσκολία για τον Καναδά, ειδικά για τις Επαρχίες παραγωγής πετρελαίου, ήταν η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου. Σημειώνεται ότι η Επαρχία της Αλμπέρτα ήδη βρισκόταν σε ύφεση από το 2015. Η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε αισθητά, κυρίως από Κίνα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα την καταγραφή αρνητικών τιμών πετρελαίου στον Καναδά, στα τέλη Απριλίου τ.έ. Επί του παρόντος, οι τιμές έχουν επανέλθει σε λογικά επίπεδα, ήτοι 40 δολλάρια ανά βαρέλι, αλλά παραμένουν ανεπαρκείς, ώστε να καταστεί, εκ νέου, επικερδής η καναδική παραγωγή.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης με ένα γαλαντόμο πακέτο στήριξης, ισοδύναμο με ποσοστό 10% του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν χαμηλές και δεν αναμένεται αύξησή τους πριν τα τέλη του 2021. Τα επιδοτούμενα προγράμματα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (δάνεια, επιχορήγηση ενοικίου και μισθών) έχουν τύχει ευρείας χρήσης από τις μικρές επιχειρήσεις.

Βάσει στατιστικών στοιχείων Ιουνίου 2020, η απασχόληση εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει κατά 20%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ενώ γίνεται χρήση του 60% της παραγωγικής ικανότητας των εν λόγω επιχειρήσεων. Παρατηρείται επίσης σημαντική μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, κυρίως λόγω ανησυχιών σχετικά με α) την αποπληρωμή χρέους που οφείλεται στην πανδημία, β) την ανάκτηση προηγούμενου επιπέδου κερδοφορίας και γ) την αποκατάσταση ταμειακών ροών. Το συσσωρευμένο, λόγω πανδημίας, χρέος των μικρών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ενώ 14% εξ αυτών εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας ή κήρυξης πτώχευσης.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το δημόσιο χρέος εμφανίζεται διαχειρίσιμο και ικανό να απορροφήσει δαπάνες σχετιζόμενες με την πανδημία. Εντούτοις, η κατάσταση είναι διαφορετική στις Επαρχίες, το δημόσιο χρέος των οποίων ήταν ήδη βεβαρυμένο (προ κορωνοϊού) και ανήρχετο σε 70-75% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Από τον Μάρτιο 2020, η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά έχει προβεί σε διαδοχικές μειώσεις του βασικού επιτοκίου καθώς και σε πρόσθετες ενέργειες. Κατά το επόμενο διάστημα, καλείται να αντισταθμίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις, ενώ τα επιτόκια είναι πιθανόν να παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ανάκαμψη της καναδικής οικονομίας βασίζεται σε τρεις παραμέτρους, ήτοι: α) επανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, β) μετάβαση από το έκτακτο επίδομα «Canada Emergency Response Benefit», για το οποίο δόθηκε παράταση μέχρι 29 Αυγούστου 2020, σε πρόγραμμα επιδότησης μισθών, γ) εύρεση θεραπείας/εμβολίου για τον κορωνοϊό.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov