header

1η Ετήσια εκδήλωση (Annual Gala) χωρών πρωτοβουλίας 17+1 (CEEC) 2020-(Kunshan, επαρχίας Giangsu, 5 Δεκεμβρίου 2020) – Συμμετοχή Ελλάδος – Εκδήλωση Πολιτισμού (Gala) - Χορευτικό «Ζορμπάς».
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 08/12/2020
Συναπτόμενο αρχείο: Φωτογραφικό Υλικό CEEC cn.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης
Κείμενο:

1η Ετήσια εκδήλωση (Annual Gala) χωρών πρωτοβουλίας 17+1 (CEEC) 2020-(Kunshan, επαρχίας Giangsu, 5 Δεκεμβρίου 2020) – Συμμετοχή Ελλάδος – Εκδήλωση Πολιτισμού (Gala) - Χορευτικό «Ζορμπάς».

Πραγματοποιήθηκε περασμένο Σάββατο (5/12/2020) επίσκεψη του Γραφείου ΟΕΥ Σαγκάης στη πόλη Kunshan, της επαρχίας Giangsu, περιοχής αρμοδιότητας Γενικού Προξενείου Σαγκάης, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών και του τοπικού Γραφείου Περιφερειακής Διοίκησης.

Η κινεζική επαρχία Giangsu, ανατολική παραθαλάσσια κινεζική επαρχία με πρωτεύουσα την πόλη Nanjing, ανήκει στις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας. Ειδικά το Βορειοανατολικό τμήμα της, κομμάτι της μητροπολιτικής περιοχής του Δέλτα του Yangtze ποταμού, αποτελεί το οικονομικό κέντρο της επαρχίας.

Το ιδιαίτερο αναπτυξιακό μοντέλο της επαρχίας βασίστηκε, κυρίως, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μη επεμβατική κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με κατάλληλη οικονομική στήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, και έχει οδηγήσει την επαρχία να αποτελεί σήμερα από τις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαρχία παρουσιάζει σταθερά μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 7-8% τα τελευταία δέκα χρόνια. Η επαρχία έχει εκτεταμένο σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, οι πόλεις Nanjing, Suzhou,Wuxi είναι μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Το τμήμα του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η βιομηχανική παραγωγή της επαρχίας επικεντρώνεται, κυρίως, σε ηλεκτρομηχανολογική βιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία, χημική βιομηχανία, τρόφιμα και δομικά υλικά. Το κέρδος επτά τομέων, συγκεκριμένα της κλωστοϋφαντουργίας, των προϊόντων ένδυσης, των δερμάτινων προϊόντων, ειδών πολιτισμού, εκπαίδευσης και άθλησης, χημικά και πετροχημικά και γενικά μηχανήματα της περιοχής αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του συνόλου των τομέων αυτών σε εθνικό επίπεδο.

Η επαρχία Jiangsu έχει ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) 1,337 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το ΑΕΠ της επαρχίας είναι μεγαλύτερο από εκείνο του Μεξικού και της Ινδονησίας μαζί. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της επαρχίας είναι περίπου 17.176 δολάρια ΗΠΑ, κατατάσσοντας την 4η μεταξύ των επαρχιών της ηπειρωτικής Κίνας.

Η επαρχία διαθέτει ένα εκτεταμένο σύστημα άρδευσης που υποστηρίζει τη γεωργική παραγωγή, η οποία βασίζεται κυρίως στην καλλιέργεια τού ρυζιού  και του σιταριού, ακολουθούμενες από τον αραβόσιτο. Οι κύριες καλλιέργειες περιλαμβάνουν το βαμβάκι, τη σόγια, τα φιστίκια, το σουσάμι και το τσάι.

Η παραγωγή του μεταξιού αποτελεί σημαντικό μέρος της γεωργίας της επαρχίας, με την περιοχή της λίμνης Tai στα νότια να αποτελεί σημαντική βάση παραγωγής μεταξιού στην Κίνα. Η επαρχία αποτελεί σημαντικό παραγωγό ψαριών γλυκού νερού και άλλων υδρόβιων προϊόντων.(φημισμένα τα ποταμίσια καβούρια της επαρχίας).

Η επαρχία διαθέτει μεγάλα  κοιτάσματα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά τα σημαντικότερα ορυκτά της προϊόντα περιλαμβάνουν μη μεταλλικά ορυκτά όπως θείο, φώσφορο και μάρμαρο.

Πόλεις όπως οι Nanjing,Suzhou,Wuxi,έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου διπλάσιο από τον μέσο όρο της επαρχίας, καθιστώντας το νότιο τμήμα της επαρχίας μία από τις πιο ευημερούσες περιοχές της Κίνας. Η επαρχία διαθέτει πάνω από 100 διαφορετικές ζώνες οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης αφιερωμένες σε διαφορετικούς τύπους επενδύσεων.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια διοργανώθηκε και η 1η Ετήσια εκδήλωση (Annual Gala) των χωρών πρωτοβουλίας 17+1 (CEEC) 2020 στην πόλη Kunshan, πλησίον της πόλης  Suzhou, με θέμα την συνεργασία των χωρών  CEEC (17+1), όσον αφορά στην ανάπτυξη συνεργειών στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού.

Η πρόσφατη είσοδος της Ελλάδος στην πρωτοβουλία, χαιρετίστηκε από τους κινέζους αξιωματούχους της πόλης του Kunshan, ιδιαίτερα δε η σημασία της κινεζικής επένδυσης της Cosco Shipping στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην ετήσια εκδήλωση- Gala,αλλά και στις εκδηλώσεις γνωριμίας με την οικονομία της πόλης και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στον ξένο επενδυτή, είχαν προσκληθεί οι συνάδελφοι από όλες τις χώρες της πρωτοβουλίας 17+1, εκ των οποίων παρέστησαν εκπρόσωποι από συνολικά 14 χώρες, και ειδικότερα: Κροατία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σλοβακία & Τσεχία σε επίπεδο Πρέσβεως,  Ελλάδα, Πολωνία, Σλοβενία, Β. Μακεδονία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Λετονία, σε επίπεδο Γ. Προξένου, επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ, προξενικών υπαλλήλων κ.ο.κ.

Στην πόλη Kunshan και στο περιθώριο της 1ης Ετήσιας εκδήλωσης (Annual Gala) των χωρών πρωτοβουλίας 17+1 (CEEC) 2020, το Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης πραγματοποίησε πλήθος επαφών με πολιτειακούς, θεσμικούς, αλλά και επιχειρηματικούς παράγοντες της πόλης προκειμένου διερευνήσουμε ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, τοποθέτηση αγροτικών ποιοτικών ελληνικών προϊόντων στην περιοχή,  προώθηση του ελληνικού τουριστικού πακέτου στους κατοίκους της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Kunshan κ.ο.κ.

Αξίζει να αναφερθεί το έντονο ενδιαφέρον για σύσφιξη των οικονομικών, εμπορικών, τουριστικών, πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Kunshan και Ελλάδος, όπως αυτό εκφράστηκε από κκ. Qiao Chuan, πρόεδρο τοπικής επιτροπής επιμελητηρίου Kunshan-CEEC, κ. Xia Yongmin-Διευθυντή του τοπικού παραρτήματος πολιτιστικών ανταλλαγών με χώρες CEEC, του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, κ. Wu Xinming-Γενικού Γραμματέα ΚΚΚ επαρχίας  Giangsu, κ.ο.κ.

Θεωρούμε ότι η παραπάνω αναφερόμενη πόλη και η περιοχή γενικότερα προσφέρονται για συνέργειες μεταξύ εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων και κινεζικών, ίσως και λειτουργίες Joint Venture, υπό την πλήρη υποστήριξη των τοπικών Αρχών.

Το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου κινεζικές Αρχές διοργάνωσαν παράσταση πολιτιστικού χαρακτήρα με χορευτικές παρουσιάσεις από τις χώρες της πρωτοβουλίας 17+1,συμπεριλαμβανόμενης της χώρας μας. Το χορευτικό σύνολο Extraordinary Music Future Band από το κινεζικό Πανεπιστήμιο Minzu χόρεψε συρτάκι σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιαστήκαν και βιβλία αντιπροσωπευτικά των χωρών της πρωτοβουλίας 17+1, στην κινεζική γλώσσα. Από την Ελλάδα επισημαίνουμε: "Studies of Ancient Greek Oratory" by Jiang Bao, Professor of Jiangsu Normal University,"Politics of Pre-Qin Dynasty and Politics of Ancient Greek City-state" by Li Yuan,"Mythology and Religion in Ancient Greece" by Jean-Pierre Vernant (translator: Du Xiaozhen, Professor of Peking University) & "Nature and the Greeks"and"Science and Humanism" by Erwin Schrödinger.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έγινε παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της ΛΔΚ κ. Qin Gang σηματοδοτώντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κινεζική κεντρική κυβέρνηση στην πρωτοβουλία 17+1.

Στο προηγηθέν γεύμα που παρετέθη σε όλους τους εκπροσώπους των χωρών της πρωτοβουλίας 17+1,παρουσία του κ. ΥΦΥΠΕΞ ΛΔΚ, επισημάνθηκε η πρόθεση της κινεζικής πλευράς να αναθερμάνει την διαδικασία προώθησης προγράμματος πιθανών τομέων οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΛΔΚ και των χωρών μελών της πρωτοβουλίας 17+1. Συναντήσεις έγιναν και με στελέχη του τοπικού Επιμελητηρίου της πόλης, του τοπικού οργανισμού για τις επενδύσεις κ.ο.κ.

 Συμφωνήθηκε η κατάρτιση προγράμματος πιθανών τομέων οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της πόλης του Kunshan,αλλά και της επαρχίας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην περιοχή, την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών ροών από την πόλη του Kunshan προς την Ελλάδα καθώς και η ενίσχυση, μέσω κάποιου πιθανού προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών, μεταξύ ελληνικών Περιφερειών και της επαρχίας  Giangsu.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov