header

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2021
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 16/03/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου
Κείμενο:

Το 2021 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα επανεκκινήσουν – μετά την αναστολή τους το Μάρτιο του 2020, λόγω των περιορισμών που επέβαλε στην οικονομία η πανδημία - οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στην Ουκρανία. Το σχετικό σχέδιο νόμου με αριθμό 4543, το οποίο «ξεμπλοκάρει» τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοπρασιών ιδιωτικοποίησης μεγάλης κλίμακας, έγινε δεκτό σε πρώτη ανάγνωση στις αρχές Φεβρουαρίου τ.ε. από το Κοινοβούλιο της χώρας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, D. Sennychenko, η έγκριση του νομοσχεδίου και σε δεύτερη ανάγνωση (η οποία αναμένεται) θα ανάψει το πράσινο φως για την πώληση τουλάχιστον 22 μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, που κρίνεται ότι πληρούν σήμερα τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσδοκά με τον τρόπο αυτό να τετραπλασιάσει τα έσοδα από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία το 2020 ανήλθαν, παρά τους ανωτέρω περιορισμούς, σε 107 εκ. $.

Στο πρόγραμμα των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα (πιθανότατα πλέον) το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ξεχωρίζουν (οι σύνδεσμοι εντός παρενθέσεως παραπέμπουν στην περιγραφή των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων, στην επίσημη σελίδα του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας) :

α) Η εταιρεία “United Mining and Chemical Company” (https://privatization.gov.ua/en/product/at-ob-yednana-girnycho-himichna-kompaniya), η οποία παράγει ιλμενίτη, ένα ορυκτό οξείδιο του τιτανίου που χρησιμοποιείται στις βαφές, τα εκτυπωτικά μελάνια, τα υφάσματα, το χαρτί, τα πλαστικά, τα τρόφιμα και τα καλλυντικά. Το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας εκτιμά ότι η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία θα κυμανθεί μεταξύ 3-5 δισ. UAH (περίπου 108-180 εκ. $).

β) Το ξενοδοχείο “President Hotel” στο Κίεβο (https://privatization.gov.ua/wp-content/uploads/2020/01/JSC-PRESIDENT-HOTEL-.pdf). Πρόκειται για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1990 και ανακαινίστηκε το 2012. Διαθέτει 374 δωμάτια, 17 συνεδριακούς χώρους και αίθουσες δεξιώσεων και χώρους στάθμευσης επιφανείας 2.484 τ.μ..

γ) Το εργοστάσιο “Bolshevik” στο Κίεβο, το παλαιότερο εργοστάσιο βιομηχανικής παραγωγής μηχανολογικών προϊόντων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και

δ) Η εταιρεία παραγωγής και μεταφόρτωσης αζωτούχων λιπασμάτων PJSC “Odesa Portside Plant”, που εδρεύει στην πόλη Yuzhne της περιφέρειας της Οδησσού (http://www.spfu.gov.ua/en/sale-obj/161).

Σύμφωνα με την «Εθνική Οικονομική Στρατηγική της Ουκρανίας μέχρι το 2030», η οποία εγκρίθηκε στις αρχές Μαρτίου τ.ε. από το Συμβούλιο Υπουργών, απώτερος στόχος της χώρας, μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, είναι η πώληση όλων των κρατικών εταιρειών που δεν προστατεύονται από τις ιδιωτικοποιήσεις και η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του 90% των κρατικών εταιρειών των οποίων δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίηση. Στο πλαίσιο της ίδιας Στρατηγικής, περιλαμβάνεται ακόμα η λειτουργία των κρατικών επιχειρήσεων με όρους αγοράς, με την εισαγωγή εποπτικών συμβουλίων σε αυτές, με την εξασφάλιση της οικονομικής τους αυτάρκειας, με την αύξηση της μέσης απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους στο 10% και με την έκδοση και θέση σε κυκλοφορία για πρώτη φορά (για δύο τουλάχιστον κρατικές επιχειρήσεις) μετοχών τους στις διεθνείς χρηματαγορές (IPO : αρχική δημόσια προσφορά, άλλως προσφορά νέων χρεογράφων με δημόσια εγγραφή).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov