Facebook

Linkedin

header

Αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο 2021, με ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 02/09/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: Staatssekretariat für Wirtschaft SECO
Κείμενο:

Το ελβετικό ΑΕΠ αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο 2021 κατά +1,8%, μετά τη συρρίκνωση κατά ‑0,4% το α΄ τρίμηνο. Στον τομέα των υπηρεσιών, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας. Η ανάκαμψη της κατανάλωσης ήταν ισχυρή, όπως και της βιομηχανίας, αν και λιγότερο έντονη απ’ό,τι τα προηγούμενα τρίμηνα. Συνολικά, το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο ήταν μόλις 0,5% κάτω από το προ κρίσης επίπεδο του δ΄ τριμήνου του 2019.

Κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου, πολλοί υγειονομικοί περιορισμοί καταργήθηκαν ή αμβλύνθηκαν. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ισχυρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις υπηρεσίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα μέτρα αυτά. Ο τομέας της ξενίας και της εστίασης (+48,9%) παρουσίασε σαφή ανάκαμψη μετά τις αρνητικές συγκυρίες του χειμερινού εξαμήνου. Επετράπη η σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και ο εγχώριος τουρισμός ανέκαμψε. Το β΄ τρίμηνο, ωστόσο, η προστιθέμενη αξία που παρήχθη σε αυτούς τους τομείς παρέμεινε περίπου στο μισό σε σύγκριση με εκείνη πριν από την κρίση. Ο τομέας των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (+52,9%) παρουσίασε, επίσης, έντονη ανάπτυξη μετά τη χαλάρωση. Και εδώ, ωστόσο, η προστιθέμενη αξία ήταν πολύ χαμηλότερη από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Η αύξηση του εμπορίου (+4,8%) ήταν σημαντική μετά την επαναλειτουργία των σταθερών καταστημάτων, με το λιανικό εμπόριο μη-τροφίμων και το χονδρικό εμπόριο να συμβάλλουν στην αύξηση αυτή. Αντανακλώντας τη σταδιακή επιστροφή της κινητικότητας του πληθυσμού, ο τομέας των μεταφορών και των επικοινωνιών σημείωσε επίσης θετική εξέλιξη (+1,9%). Τέλος, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες αυξήθηκαν και πάλι (+1,1%). Μεταξύ των υπηρεσιών, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ήταν οι μόνες που παρουσίασαν μείωση (-0,7%). Η συνολική ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών συνοδεύτηκε από αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών (+3,2%).

Με την άμβλυνση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, η ιδιωτική κατανάλωση (+4,1%) αυξήθηκε έντονα, μετά τις απότομες μειώσεις του χειμερινού εξαμήνου. Τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταναλωτικές τους δαπάνες σε όλους σχεδόν τους τομείς. Η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε ακόμη πιο έντονα (+5,5%), λόγω των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό (+1,6%) αυξήθηκαν, μετά από ένα αρνητικό προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ήταν έντονη και συνοδεύτηκε από μικρή αύξηση των συνολικών εισαγωγών (+0,5% - υπηρεσίες και αγαθά, άνευ χρυσού). Οι επενδύσεις στις κατασκευές (+0,1%) ήταν η μόνη συνιστώσα της εγχώριας ζήτησης που παρέμεινε σχεδόν στάσιμη, γεγονός αναμενόμενο, δεδομένης της μέτριας εξέλιξης του κατασκευαστικού τομέα (‑0,3%).

Στον δευτερογενή τομέα (+0,9%), η δυναμική ομαλοποιήθηκε μετά την έντονη κίνηση ανάκαμψης των προηγούμενων τριμήνων. Η δημιουργία αξίας, η οποία είχε ήδη αυξηθεί πάνω από το προ κρίσης επίπεδο το α΄ τρίμηνο, το ξεπέρασε και το β΄ τρίμηνο κατά +4,7%. Πρόσφατα, η επιβράδυνση της παγκόσμιας βιομηχανικής ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου έβαλαν φρένο σε ορισμένους τομείς της ελβετικής βιομηχανίας. Οι εξαγωγές οικονομικά ευαίσθητων αγαθών, όπως τα μηχανήματα και τα όργανα ακριβείας, μειώθηκαν. Αντίθετα, η χημική-φαρμακευτική βιομηχανία μπόρεσε και πάλι να αναπτυχθεί έντονα. Κατά συνέπεια, οι εξαγωγές αγαθών (+0,3%, άνευ χρυσού) αυξήθηκαν ελαφρώς, παρά τη μείωση του διαμετακομιστικού εμπορίου.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov