Facebook

Linkedin

header

Αύξηση εμπορικού ελλείμματος Γαλλίας τον Αύγουστο 2021. Μείωση της ανεργίας. Ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 17/10/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τα γαλλικά τελωνεία, μόνο τον μήνα Αύγουστο 2021, το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας άγγιξε τα 7 δισ. ευρώ, σε επίπεδα ρεκόρ δηλαδή, που παραπέμπουν χρονικώς στην περίοδο Covid -19 κατά τη διάρκεια του έτους 2020. Η αιτία της εν θέματι αύξησης ασφαλώς αποδίδεται τόσο στην αύξηση των πρώτων υλών, όσο και της ενέργειας, σε μία χρονική περίοδο στο σταυροδρόμι του τέλους της υγειονομικής κρίσης και της επανεκκίνησης της οικονομικής ανάπτυξης. Σημειώνεται πως οι εισαγωγές της Γαλλίας την προαναφερθείσα περίοδο έφτασαν τα 48,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές τα 41,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως τον εν λόγω μήνα, οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών ήσαν ιδιαίτερα ανοδικές, αφού σε αξία συνολικά άγγιξαν τα 14,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια την ενίσχυση του ελλείμματος των συναλλαγών σε ενδιάμεσα αγαθά.

Εν τω μεταξύ, η έξοδος από την υγειονομική κρίση προκάλεσε μία άνοδο των ενεργειακών τιμών, συμβάλλοντας με την σειρά της στην εμφάνιση ενεργειακού ελλείμματος που εκτιμάται σε 3,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2021.

Σε κάθε περίπτωση, οι προαναφερόμενες εξελίξεις φαίνεται πως θα επηρεάσουν σημαντικά τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας από τούδε και στο εξής και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους. Μάλιστα, σε σχετική πρόσφατη έκθεσή του το γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών Ιnsee (Institut national de la statistique et des études économiques) επισημαίνει πως οι προαναφερθείσες εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο της Γαλλίας αναμένεται να συρρικνώσουν το γαλλικό Α.Ε.Π. κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,1% το αμέσως επόμενο.

Από την άλλη πλευρά, σε αντίθεση με τις ανωτέρω δυσάρεστες οικονομικές επιδόσεις, σε ένα άλλο κρίσιμο πεδίο, αυτό της ανεργίας, το Ινστιτούτο Ιnsee προβλέπει πως ο σχετικός δείκτης θα μειωθεί σε 7,6%, από 8% σήμερα, το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Εάν επιτευχθεί τελικώς αυτός ο δείκτης, θα πρόκειται για την καλύτερη σχετική απόδοση που έχει να παρουσιαστεί από το φθινόπωρο του 2008, ενώ θα καλύπτει απόλυτα και τους στόχους που έχει θέσει ο Γάλλος Πρόεδρος κ. E. Macron από την αρχή της θητείας του, για επίτευξη ανεργίας 7% έως το τέλος αυτής.

Eιδικότερα, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021, δημιουργήθηκαν 149.000 και 289.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης αντίστοιχα. Η θετική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί-ίσως πιο μετριοπαθώς-κατά τη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου τριμήνου 2021.

Η ανάκαμψη δε της αγοράς εργασίας, οδήγησε με την σειρά της σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων πολιτών. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Insee, η ενδυνάμωση της σχετικής αγοραστικής δύναμης που συνδέεται με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, θα μπορούσε να προκαλέσει μία ενίσχυση κατά 3,4% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το έτος 2021.

Tέλος, ένεκα του δυναμισμού των επενδύσεων των επιχειρήσεων (προβλέπεται στο 12% το 2021), η Γαλλία γνώρισε μία ανάπτυξη πιο σημαντική σε σχέση με τους κύριους ευρωπαϊκούς εταίρους της από το έτος 2017 και επέκεινα. Μάλιστα στο τρίτο τρίμηνο 2019, η οικονομική δραστηριότητα ήτο 4% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της χρονικής περιόδου Απριλίου-Ιουνίου 2017. Για το δε τρέχον έτος, η Γαλλία προβλέπεται να πετύχει μία από τις πιο αξιοσημείωτες οικονομικές αναπτύξεις στο πλαίσιο της Ε.Ε., γύρω στο +6,3%.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov